Ceny trzody chlewnej – aktualne notowania na rynku krajowym i w UE

Cena tuczników pozostaje na stabilnym poziomie. Poprawiły się nastroje hodowców. Rolnicy liczą na to, że ceny trzody chlewnej aktualne pod koniec marca br. wzrosną w okresie przedświątecznym. Taka tendencja pozwoliłaby pokryć wzrost kosztów produkcji.

Mając na uwadze zeszłoroczną redukcję liczebności macior, spowodowaną zarówno ASF jak i koronawirusem, trzeba liczyć się z mniejszą podażą tuczników na rynku. Sytuację w pogłowiu świń pogarszają dodatkowo wysokie koszty produkcji. W rezultacie ilość gospodarstw hodujących trzodę zmniejszyła się w zeszłym roku o 30%.

Przeczytaj również: ASF – dofinansowanie na ochronę gospodarstwa

Ceny trzody chlewnej – aktualne notowania

W drugiej dekadzie marca na rynku krajowym trzodę chlewną skupowano przeciętnie po 6,80 zł/kg. Jest to o 10% drożej niż w poprzednim tygodniu i 63% drożej niż miesiąc temu. Zapewne cieszy hodowców, że cena żywca wieprzowego była o 25% wyższa niż przed rokiem. Podane ceny odnotowano w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW. Jeśli ceny trzody chlewnej będą rosły w takim tempie niewykluczone, że jej pogłowie zacznie się odbudowywać.

Ceny trzody chlewnej aktualne w UE

Wzrost ceny skupu trzody chlewnej nastąpił również w wielu krajach UE. Jak podaje Komisja Europejska cena świń rzeźnych klasy E średnio w UE wyniosła 175,70 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 9% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 34% więcej niż przed miesiącem oraz o 13% więcej niż przed rokiem.

A w Polsce?

Ceny trzody chlewnej tej klasy wyrażone w walucie unijnej ukształtowały się na poziomie 189,88 EUR/100 kg, o 14,18 EUR/100 kg wyższym od średniej ceny w UE, o 1,15 EUR/100 kg wyższym niż w Niemczech, o 28,29 EUR/100 kg wyższym niż w Niderlandach oraz o 59,26 EUR/100 kg wyższym niż w Danii.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W trzecim tygodniu marca br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,70 zł/kg, o 16% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 71% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była o 31% wyższa niż w analogicznym okresie 2021 r.

Tydzień Ceny zakupu trzody chlewnej
za masę poubojową schłodzoną w zł/100 kg tygodniowa zmiana w % w przeliczeniu na żywiec w zł/kg
28.02-06.03.22 674,6 16,7 5,16
07-13.03.22 808,9 19,9 6,19
4-20.03.22 889,7 10,0 6,80
Miesięczna zmiana ceny w % X 63,1 X
Roczna zmiana ceny w % X 25,3 X

Średnie ceny netto zakupu żywca wieprzowego (według ZSRIR MRiRW

Ceny trzody chlewnej a dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z dniem 25 marca 2022 r. uruchomiony został mechanizm „Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny”. Wsparcia udziela się przedsiębiorcom, którzy zawarli z KOWR umowę na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i spełnili warunki uczestnictwa w mechanizmie. Udział w tym mechanizmie umożliwia opublikowane 24 marca 2022 r. rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2022/470, przyznającego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalającego z góry kwotę tych dopłat. W ramach mechanizmu przez okres 60, 90, 120 lub 150 dni przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia KE. Wnioski w ramach mechanizmu można składać do KOWR od 25 marca 2022 r. do 29 kwietnia 2022 r. Szczegółowe informacje dostępne są pod adresem: www.kowr.gov.pl w zakładce: Interwencja/Mięso/Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Ceny trzody chlewnej – podsumowanie

Wzrost cen skupu świń to pozytywny dla rolników trend, tym bardziej że znacznie podrożały koszty produkcji, w tym także pasze. Jak już wspomniano wpływ na sytuację na „ świńskim rynku” mają głównie czynniki obiektywne. Analitycy prognozują, że ta tendencja utrzyma się przynajmniej do nadchodzących świąt. Ceny skupu trzody chlewnej mogą osiągnąć jeszcze wyższy pułap.
Czytaj też: Cena pasz w górę! Czy zabraknie ich dla polskich hodowców?

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 8

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *