Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu w Polsce sięga około 2500 ton rocznie. Nasz kraj jest trzecim producentem tego surowca w Unii Europejskiej. Sprawdzamy, jak wygląda sytuacja na plantacjach chmielu i czy to będzie udany rok dla plantatorów?

Chmiel został już naprowadzony na przewodniki i aktualnie jest w fazie intensywnego wzrostu pędu głównego oraz tworzenia pędów bocznych. Rośliny, w zależności od odmiany, osiągnęły wysokość 4-5 metrów – mówi dla portalu agrofakt dr Urszula Skomra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Chmielowe plantacje

Najwięcej chmielowych plantacji znajduje się w województwach lubelskim, wielkopolskim i opolskim. Ceny chmielu oscylują obecnie w granicach od kilkunastu do dwudziestu złotych za kilogram. To niezła cena – twierdzą z zadowoleniem plantatorzy.

Ceny chmielu od kilku lat powoli, ale systematycznie wzrastają. Opłacalność tej uprawy również się poprawia. W ostatnim czasie w Polsce obserwujemy wzrost powierzchni uprawy chmielu, co oznacza, że plantatorzy dostrzegli potencjał w uprawie tej rośliny – uważa dr Urszula Skomra z IUNG BIP w Puławach.

Produkcja chmielu a innowacje

produkcja chmielu

fot. Pixabay

Produkcja chmielu w Polsce zaliczana jest do upraw niszowych.

Chmiel znany jest głównie jako składnik piwa, ale jest również doskonałym surowcem leczniczym i kosmetycznym. Stosuje się go również przy produkcji szamponów, maseczek, kremów, a także jako smaczny dodatek do zup czy też sałatek. Co zrobić, aby zarobić produkcja chmielu okazała się opłacalnym biznesem?

Opłacalność produkcji chmielu zależy od wielu czynników, cena jest tylko jednym z nich. Obecnie dużym problemem rolników, specjalizujących się w uprawie chmielu, jest brak pracowników sezonowych, którzy byli angażowani do najbardziej pracochłonnych etapów produkcji, takich jak naprowadzanie roślin na przewodniki, czy zbiór. Częściowym rozwiązaniem tego problemu jest wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które  pozwalają na zmniejszenie nakładów pracy – twierdzi dr Urszula Skomra z IUNG BIP w Puławach.

Niszowa uprawa

Produkcja chmielu, zarówno w Polsce jak i na świecie, jest zaliczana do upraw niszowych. Założenie plantacji wymaga dużego nakładu pracy i sporych nakładów finansowych. Na pierwsze zbiory trzeba czekać aż dwa lata.

– Ważnym elementem, poprawiającym opłacalność produkcji chmielu, jest również uprawa nowych, bardziej wydajnych odmian, a także stosowanie do zakładania nowych plantacji dobrej jakości materiału sadzonkowego, wolnego od patogenówNależy też pamiętać, że chmiel to nie jest łatwa uprawa. Wymaga od plantatorów wielu godzin ciężkiej pracy, obserwacji plantacji jak również specjalistycznej wiedzy – dodaje dr Urszula Skomra z IUNG BIP w Puławach.

Na jakie zagrożenia powinni teraz szczególnie uważać plantatorzy chmielu? O tym, w kolejnym artykule już niebawem na naszym portalu!

Sezon na sadzeniaki

Na chipsy, na frytki, albo na giełdę. Ziemniaki w większości są już zasadzone. Ich uprawa nie należy do tanich.

21 maja 2019

Uwolnimy się od ASF? [AKTUALNOŚCI]

Czy zmiany statusów gmin zmniejszą liczbę przypadków afrykańskiego pomoru świń?

22 maja 2019

Caussade Nasiona Polska przechodzi rebranding!

Grupa Caussade Semences przechodzi rebranding! Co oznacza to w praktyce dla rolnika? Sprawdź i dowiedz się więcej!

22 maja 2019