Produkcja mięsa na użytek własny – co się zmieni? Sprawdź!
Produkcja mięsa na użytek własny wymaga poprawy? Wszystko na to wskazuje biorąc pod uwagę nowe rozwiązania w tej kwestii, które ujęto w projekcie rozporządzenia MRiRW. Głównym celem proponowanych zmian jest m.in. poprawa efektywności nadzoru przez IW nad ubojem zwierząt na użytek własny. Jakie zmiany pojawią się więc w przepisach? Sprawdźmy!
W uzasadnieniu podano, że rozporządzenie MRiRW uwzględnia zmiany, które wprowadzono w ramach ustawy z dnia 28 kwietnia 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej. Ponadto, pod uwagę wzięto rozwiązania zawarte w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Na jakich więc zasadach będzie prowadzona ta produkcja w gospodarstwach?
Produkcja mięsa na użytek własny – wcześniejsza informacja o zamiarze uboju
W Rozporządzeniu MRiRW w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny zaproponowano po pierwsze zmianę w odniesieniu do informowania powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia uboju. MRiRW zasugerowało, aby informacja o zamiarze uboju przekazywano na 48 godzin przed planowanym ubojem. Czyli nie tak jak dotychczas na 24 godziny przed ubojem.
Otrzymanie informacji z 48-godzinnym wyprzedzeniem ułatwi organom Inspekcji Weterynaryjnej sprawowanie nadzoru nad produkcją mięsa na użytek własny – uzasadniono.
Ponadto, zaproponowano zmiany w zakresie informowania PLW o uboju zwierząt, które miały wypadek i które wymagają szybszego uboju. W takiej sytuacji zgłoszenie uboju powinno odbyć się nie później, niż 48 godzin przed lub po jego przeprowadzeniu.
Badanie mięsa wieprzowego na obecność włośni mięsa świń
Produkcja mięsa, czyli ubój na użytek własny zmieni się również w zakresie badania mięsa na obecność włośni. W projekcie rozporządzenia zaproponowano rezygnację z dalszego stosowania metody trichinoskopowej. Z uwagi na to, że ta metoda może podawać wyniki fałszywie ujemne.
W rozporządzeniu zasugerowano również, aby skrócić czas na dostarczenie próbek mięsa dzików do badania włośni. Dotyczy to dzików odstrzelonych na obszarach, gdzie występują zakazy, ograniczenia i nakazy w związku z ASF.
Takie próbki będą mogły być więc dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii również po upływie 48 godzin od odstrzału – podano w uzasadnieniu.
Produkcja mięsa na użytek własny – bez zagospodarowania tkanek jako materiał szczególnego ryzyka
Kolejna zmiana którą uwzględniono w rozporządzeniu MRiRW dotyczy braku obowiązku właściwego zagospodarowania tkanek, które uznaje się za materiał szczególnego ryzyka. W sytuacji, gdy ubój na użytek własny dotyczy bydła do 12. miesiąca życia urodzonego w Polsce.
Czytaj również: Dyrektywa w sprawie emisji przemysłowych – hodowcy są przeciw
Źródło: Rządowe Centrum Legislacji; MRiRW
Dla siebie, to się wali w łeb i przetwarza. Tak samo, jak bimber – nastawiasz i pijesz i nic komukolwiek do tego.
Co za czasy, nawet jedzenia bez zgody nie można robić.