Jak prawidłowo zadbać o kondycję ziemniaków?

Download PDF

Przechowywanie ziemniaków przysporzy w tym roku wiele kłopotów. Rośliny są porażone zarazą ziemniaczaną, a bulwom zagraża im także sucha i mokra zgnilizna.

Mokrą zgniliznę potrafi rozpoznać większość rolników – mówi Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. – Suchą zgniliznę rozpoznać jest trudniej: to takie szare lub beżowe wysuszone fragmenty miąższu. Obydwie zgnilizny mogą w tym roku występować bardzo często.

Poprawne przechowywanie ziemniaków

przechowywanie ziemniaków

Przy przechowywaniu ziemniaków bardzo dużą rolę odgrywa temperatura.

fot. Fotolia

Tegoroczna kondycja ziemniaków wymaga odpowiedniego składowania bulw. Jak zrobić to dobrze?

W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków – dodaje Dorota Paczyńska.

  • Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 75–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 10–24 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 1–4 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5–1°C na dzień, przy wilgotności 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 6–10 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
  • Długotrwałe przechowywanie (do 8 miesięcy) przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 2–6 godzin, różnice są jednak w temperaturze, która wynosi dla:
    • sadzeniaków: 2–6°C,
    • jadalnych: 4–6°C,
    • przetwórstwa spożywczego: 6–8°C,
    • przemysłowych: 2–4°C.

Warto przygotować się już teraz, bo właściwe przechowanie ziemniaków będzie w tym roku wyjątkowo ważne – dodaje pani ekspert.

 

Powiązane: Mokra zgnilizna korzeni nie tylko w uprawach marchwii

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 8

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Tematy w komentarzach
0 Odpowiedzi na temat
0 Obserwujący
 
Najczęściej komentowany komentarz
Najgorętszy wątek komentarza
2 Komentuj autorów
ArletkaWitold Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Witold
Gość
Witold

Zabrakło mi w artykule informacji o przygotowaniu miejsca do przechowywania buraków, a wiadomo, że rolnik musi sobie często radzić z trudnymi sytuacjami. Napiszcie kolejny tekst właśnie o przygotowaniu, dezynfekcji podłoża i nie tylko. Od siebie dodam, że używam Huwa-sanu do tego celu.

Arletka
Gość
Arletka

Fajnie, że ktoś próbuje napisać na ten temat teks. Jednak to bardziej złożony zagadnienie niż te kilka zdań. Zgadzam się z przedmówcą, że powinno być od początku – cały proces, aż do samego końca. Wtedy zachowano by kompletność. Takich tekstów ogólnikowych jest pełno.