Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Jak ważną rolę w przechowaniu ziemniaków odegra temperatura i wietrzenie?

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Rośliny są porażone zarazą ziemniaczaną, a bulwom zagraża im także sucha i mokra zgnilizna.

Mokrą zgniliznę potrafi rozpoznać większość rolników – mówi Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. – Suchą zgniliznę rozpoznać jest trudniej: to takie szare lub beżowe wysuszone fragmenty miąższu. Obydwie zgnilizny mogą w tym roku występować bardzo często.

przechowywanie ziemniaków

Przy przechowywaniu ziemniaków bardzo dużą rolę odgrywa temperatura.

Tegoroczna kondycja ziemniaków wymaga odpowiedniego składowania bulw. Jak zrobić to dobrze?

W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków – dodaje Dorota Paczyńska.

  • Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 75–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 10–24 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 1–4 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5–1°C na dzień, przy wilgotności 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 6–10 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
  • Długotrwałe przechowywanie (do 8 miesięcy) przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 2–6 godzin, różnice są jednak w temperaturze, która wynosi dla:
    • sadzeniaków: 2–6°C,
    • jadalnych: 4–6°C,
    • przetwórstwa spożywczego: 6–8°C,
    • przemysłowych: 2–4°C.

Warto przygotować się już teraz, bo właściwe przechowanie ziemniaków będzie w tym roku wyjątkowo ważne – dodaje pani ekspert.

 

Powiązane: Mokra zgnilizna korzeni nie tylko w uprawach marchwii

ŚOR: użytkownik profesjonalny a nieprofesjonalny

Kim jest profesjonalny użytkownik środków ochrony roślin, a kim nieprofesjonalny? Jakie obowiązują ich przepisy?

16 stycznia 2018

Innowacyjna firma w rolnictwie – nagrody przyznane

Valtra, Danko i Kuhn wyróżnione nagrodami Innowacyjna firma w rolnictwie. Wręczenie nagród odbędzie się podczas targów Polagra-Premiery.

18 stycznia 2018

Polskie jabłka są coraz częściej wybierane

Pomimo, iż rok 2017 był dosyć trudny dla polskiego sadownictwa, to nadal rodzime odmiany jabłek są częściej wybierane przez konsumentów niż

19 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij