Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Jak ważną rolę w przechowaniu ziemniaków odegra temperatura i wietrzenie?

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Rośliny są porażone zarazą ziemniaczaną, a bulwom zagraża im także sucha i mokra zgnilizna.

Mokrą zgniliznę potrafi rozpoznać większość rolników – mówi Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. – Suchą zgniliznę rozpoznać jest trudniej: to takie szare lub beżowe wysuszone fragmenty miąższu. Obydwie zgnilizny mogą w tym roku występować bardzo często.

przechowywanie ziemniaków

Przy przechowywaniu ziemniaków bardzo dużą rolę odgrywa temperatura.

Tegoroczna kondycja ziemniaków wymaga odpowiedniego składowania bulw. Jak zrobić to dobrze?

W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków – dodaje Dorota Paczyńska.

  • Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 75–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 10–24 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 1–4 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5–1°C na dzień, przy wilgotności 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 6–10 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
  • Długotrwałe przechowywanie (do 8 miesięcy) przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 2–6 godzin, różnice są jednak w temperaturze, która wynosi dla:
    • sadzeniaków: 2–6°C,
    • jadalnych: 4–6°C,
    • przetwórstwa spożywczego: 6–8°C,
    • przemysłowych: 2–4°C.

Warto przygotować się już teraz, bo właściwe przechowanie ziemniaków będzie w tym roku wyjątkowo ważne – dodaje pani ekspert.

 

Powiązane: Mokra zgnilizna korzeni nie tylko w uprawach marchwii

Rozrzucanie obornika – jak to zrobić zgodnie z prawem?

Skargi i donosy na rolników sypią się jak z rękawa! Sprawdź, co radzi radca prawny!

8 czerwca 2018

Zaraza ziemniaka – jak skutecznie ją zwalczać?

Oprócz alternariozy kolejnym problemem rolników jest zaraza ziemniaka. Przeczytaj, jak skutecznie z nią walczyć w każdych warunkach!

5 czerwca 2018

Uprawa tytoniu w Polsce coraz mniej opłacalna?

Sprawdzamy, co zrobić aby uprawa tytoniu okazała się udanym biznesem!

12 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close