Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Jak ważną rolę w przechowaniu ziemniaków odegra temperatura i wietrzenie?

W tym roku nie zabraknie kłopotów z przechowywaniem ziemniaków. Rośliny są porażone zarazą ziemniaczaną, a bulwom zagraża im także sucha i mokra zgnilizna.

Mokrą zgniliznę potrafi rozpoznać większość rolników – mówi Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. – Suchą zgniliznę rozpoznać jest trudniej: to takie szare lub beżowe wysuszone fragmenty miąższu. Obydwie zgnilizny mogą w tym roku występować bardzo często.

przechowywanie ziemniaków

Przy przechowywaniu ziemniaków bardzo dużą rolę odgrywa temperatura.

Tegoroczna kondycja ziemniaków wymaga odpowiedniego składowania bulw. Jak zrobić to dobrze?

W czasie przechowywania ziemniaków wyróżnia się 5 etapów, które różnią się od siebie przebiegiem temperatury i wilgotności oraz czasem wietrzenia ziemniaków – dodaje Dorota Paczyńska.

  • Osuszanie odbywa się przy temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 75–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 10–24 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Dojrzewanie przebiega w temperaturze 12–18°C, przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 1–4 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków.
  • Schładzanie obniżenie temperatury o 0,5–1°C na dzień, przy wilgotności 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 6–10 godzin dla wszystkich kierunków użytkowania ziemniaków
  • Długotrwałe przechowywanie (do 8 miesięcy) przy wilgotności powietrza 90–95%, średni czas wietrzenia na dobę to 2–6 godzin, różnice są jednak w temperaturze, która wynosi dla:
    • sadzeniaków: 2–6°C,
    • jadalnych: 4–6°C,
    • przetwórstwa spożywczego: 6–8°C,
    • przemysłowych: 2–4°C.

Warto przygotować się już teraz, bo właściwe przechowanie ziemniaków będzie w tym roku wyjątkowo ważne – dodaje pani ekspert.

 

Powiązane: Mokra zgnilizna korzeni nie tylko w uprawach marchwii

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Pryzma buraków – jak wykonać ją prawidłowo?

Im dłużej buraki cukrowe muszą pozostać po zbiorach na polu, tym staranniej wykonana powinna być pryzma buraków. Jak ją ułożyć i czym ją przykryć?

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij