fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/661883-ziemniaki/

Jak przechowywać ziemniaki po zbiorach?

Ziemniaki po zbiorach - gdzie je umieścić, by jak najdłużej przechowywały się w dobrym stanie?

Ziemniaki po zbiorach wymagają odpowiednich warunków pod względem temperatury i wilgotności powietrza. Chodzi przede wszystkim o to, by jak najbardziej ograniczyć straty wody oraz ryzyko pojawienia się chorób przechowalniczych. Jak przygotować miejsce do przechowywania?

Duże gospodarstwa, produkujące ziemniaki na wielką skalę są wyposażone w nowoczesne przechowalnie, zapewniające im optymalne warunki. Nadal jednak wielu rolników przechowuje ziemniaki w kopcach i piwnicach. Stworzenie ziemniakom dobrych warunków jest w takich miejscach trudnym, ale koniecznym zadaniem.

Jeżeli ziemniaki przechowywane są w kopcach, należy dobrze wybrać ich usytuowanie, a także zadbać o prawidłowe uformowanie kopca.

Jan Krupiński, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

– Jeżeli ziemniaki przechowywane są w kopcach, należy dobrze wybrać ich usytuowanie, a także zadbać o prawidłowe uformowanie kopca. Miejsce na kopiec musi być suche, równe i delikatnie wzniesione. Szerokość samego kopca powinna wynosić ok. 1,5 metra, a jego wysokość ok. 1 m – radzi Jan Krupiński z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Gotową pryzmę ziemniaków przykrywa się 20-centymetrową warstwą słomy, a następnie przysypuje ziemią. Jedynie na wierzchołku ziemi się nie sypie, należy zostawić otwór ok. 30–40 cm, który pełni rolę wentylacji wnętrza kopca.

Wielu rolników decyduje się też na przechowywanie ziemniaków po zbiorach w piwnicach lub adaptowanych do tego celu pomieszczeniach gospodarskich. Należy jednak pamiętać, że muszą być one suche oraz zabezpieczone przed wilgocią, przede wszystkim przed podsiąkaniem wody gruntowej. Dno i ściany pomieszczeń powinny być ażurowe, aby była możliwość wentylacji całej masy składowanych w nich ziemniaków.

Przed umieszczeniem ziemniaków w magazynie należy usunąć z niego wszystkie pozostałości po poprzednich zbiorach, a całe pomieszczenie odkazić wapnem. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko pojawienia się chorób grzybowych, które często pojawiają się na etapie przechowywania z powodu porażenia przez chore bulwy z ubiegłorocznych zbiorów.

Przeczytaj również:

  1. Ziemniaki: dobre zbiory w Polsce wschodniej
  2. Wielkopolska ziemniakiem stoi: Poznańska Pyra
  3. Przechowywanie ziemniaków: ważna temperatura i wietrzenie!

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017