Sprzedaż bezpośrednia: poszerzony katalog

Od 1 stycznia 2016 r. zaczyna obowiązywać poszerzony katalog na sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego.

Od 1 stycznia 2016 r. zaczyna obowiązywać poszerzony katalog na sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Rolników czeka sporo zmian.

Zmiany mają na celu ułatwienie działania m.in. rolnikom i pszczelarzom prowadzącym sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, konsumentom oraz zakładom detalicznym.

W nowych przepisach wprowadzono podwyższenie limitów wielkości produkcji, określono minimalne wymagania higieniczne i szereg innych ułatwień. Rozszerzeniu uległ też katalogu produktów. Zmiany w rozumieniu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dużej mierze wychodzą naprzeciw postulatom organizacji rolniczych i konsumenckich. Wcześniej były one konsultowane z nimi i zostały wspólnie wprowadzone.

Do końca września br. do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zarejestrowanych zostało 7360 podmiotów.

Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi znajdują się również informacje o wymaganiach weterynaryjnych, jakich dotyczy sprzedaż bezpośrednia, oraz limity jej wielkościhttp://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Nowe-mozliwosci-sprzedazy-bezposredniej-minister-podpisal-rozporzadzenie.

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Wirus PCV2: czym jest i jaki ma wpływ na rozród zwierząt?

Wirus PCV2 atakuje warchlaki i tuczniki. Najnowsze badania pokazują, że infekcja ta ma wpływ na zaburzenie pracy układu rozrodczego!

12 stycznia 2017

Zatkanie ksiąg u bydła: jak go uniknąć?

Zatkanie ksiąg u bydła to poważna dolegliwość, która może spowodować padnięcie zwierząt nawet w ciągu kilku dni! Jak go uniknąć?

21 stycznia 2017