Od 1 stycznia 2016 r. zaczyna obowiązywać poszerzony katalog na sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Rolników czeka sporo zmian.
Zmiany mają na celu ułatwienie działania m.in. rolnikom i pszczelarzom prowadzącym sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, konsumentom oraz zakładom detalicznym.
W nowych przepisach wprowadzono podwyższenie limitów wielkości produkcji, określono minimalne wymagania higieniczne i szereg innych ułatwień. Rozszerzeniu uległ też katalogu produktów. Zmiany w rozumieniu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dużej mierze wychodzą naprzeciw postulatom organizacji rolniczych i konsumenckich. Wcześniej były one konsultowane z nimi i zostały wspólnie wprowadzone.
Do końca września br. do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zarejestrowanych zostało 7360 podmiotów.
Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi znajdują się również informacje o wymaganiach weterynaryjnych, jakich dotyczy sprzedaż bezpośrednia, oraz limity jej wielkości: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Nowe-mozliwosci-sprzedazy-bezposredniej-minister-podpisal-rozporzadzenie.
Dodaj komentarz