Sprzedaż bezpośrednia: poszerzony katalog

Sprzedaż bezpośrednia: poszerzony katalog

Od 1 stycznia 2016 r. zaczyna obowiązywać poszerzony katalog na sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego.

Od 1 stycznia 2016 r. zaczyna obowiązywać poszerzony katalog na sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Rolników czeka sporo zmian.

Zmiany mają na celu ułatwienie działania m.in. rolnikom i pszczelarzom prowadzącym sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego, konsumentom oraz zakładom detalicznym.

W nowych przepisach wprowadzono podwyższenie limitów wielkości produkcji, określono minimalne wymagania higieniczne i szereg innych ułatwień. Rozszerzeniu uległ też katalogu produktów. Zmiany w rozumieniu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dużej mierze wychodzą naprzeciw postulatom organizacji rolniczych i konsumenckich. Wcześniej były one konsultowane z nimi i zostały wspólnie wprowadzone.

Do końca września br. do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zarejestrowanych zostało 7360 podmiotów.

Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi znajdują się również informacje o wymaganiach weterynaryjnych, jakich dotyczy sprzedaż bezpośrednia, oraz limity jej wielkościhttp://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Nowe-mozliwosci-sprzedazy-bezposredniej-minister-podpisal-rozporzadzenie.

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij