Rośnie eksport do Wielkiej Brytanii

Rośnie eksport do Wielkiej Brytanii

Eksport do Wielkiej Brytanii (drugiego odbiorcy polskich produktów za granicą) rośnie za 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Eksport do Wielkiej Brytanii – drugiego najważniejszego odbiorcy polskich produktów za granicą – według danych GUS rośnie za pierwsze 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Przyrosty eksportu na Wyspy Brytyjskie w ostatnich 10 latach wynosiły od ok. 10 do nawet ponad 20%. Wyjątki z kilkuprocentowymi wartościami to rok, w którym wybuchł kryzys gospodarczy oraz 2 minione lata.

Po 8 miesiącach 2015 r. udział Wielkiej Brytanii w całości polskiego eksportu wynosi 6,7%, z czego za ok. 15–16% wywozu do Zjednoczonego Królestwa odpowiada eksport produktów rolno-spożywczych.

Jak wynika z badania firmy Mintel opublikowanego na łamach „Daily Mail”, polska kuchnia jest 4 najpopularniejszą i najchętniej wybieraną kuchnią świata na Wyspach, a polskie potrawy regularnie spożywa tam co 10 ich mieszkaniec.

Żywność od dawna jest wizytówką Polski za granicą i choć na rynku brytyjskim nasze produkty spożywcze są obecne od lat, to mam poczucie, że nadal jest przestrzeń do wzrostów i to nie tylko ze względu na liczną polonię. Po jakość i smak z Polski mogą sięgnąć także inni mieszkańcy Królestwa. Dzięki konkurencyjnej cenie oraz dużej skali produkcji możemy konkurować z innymi partnerami handlowymi Wielkiej Brytanii, takimi jak Holandia, Francja czy Hiszpania – mówi Barbara Molińska, regionalny menedżer ds. handlu zagranicznego w Banku Zachodnim WBK.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Banku Zachodniego WBK.

Mospilan 20 SP. Oryginał jest tylko jeden!

W walce ze szkodnikami nie ma miejsca na eksperymenty. Nie dziwi więc to, że rolnicy wybierają sprawdzone rozwiązania.

20 kwietnia 2018

Niższy eksport pszenicy, a ceny ziarna

Na jakim poziomie plasują się ceny zbóż w kraju?

18 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij