Rośnie eksport do Wielkiej Brytanii

Rośnie eksport do Wielkiej Brytanii

Eksport do Wielkiej Brytanii (drugiego odbiorcy polskich produktów za granicą) rośnie za 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Eksport do Wielkiej Brytanii – drugiego najważniejszego odbiorcy polskich produktów za granicą – według danych GUS rośnie za pierwsze 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Przyrosty eksportu na Wyspy Brytyjskie w ostatnich 10 latach wynosiły od ok. 10 do nawet ponad 20%. Wyjątki z kilkuprocentowymi wartościami to rok, w którym wybuchł kryzys gospodarczy oraz 2 minione lata.

Po 8 miesiącach 2015 r. udział Wielkiej Brytanii w całości polskiego eksportu wynosi 6,7%, z czego za ok. 15–16% wywozu do Zjednoczonego Królestwa odpowiada eksport produktów rolno-spożywczych.

Jak wynika z badania firmy Mintel opublikowanego na łamach „Daily Mail”, polska kuchnia jest 4 najpopularniejszą i najchętniej wybieraną kuchnią świata na Wyspach, a polskie potrawy regularnie spożywa tam co 10 ich mieszkaniec.

Żywność od dawna jest wizytówką Polski za granicą i choć na rynku brytyjskim nasze produkty spożywcze są obecne od lat, to mam poczucie, że nadal jest przestrzeń do wzrostów i to nie tylko ze względu na liczną polonię. Po jakość i smak z Polski mogą sięgnąć także inni mieszkańcy Królestwa. Dzięki konkurencyjnej cenie oraz dużej skali produkcji możemy konkurować z innymi partnerami handlowymi Wielkiej Brytanii, takimi jak Holandia, Francja czy Hiszpania – mówi Barbara Molińska, regionalny menedżer ds. handlu zagranicznego w Banku Zachodnim WBK.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Banku Zachodniego WBK.

ŚOR: użytkownik profesjonalny a nieprofesjonalny

Kim jest profesjonalny użytkownik środków ochrony roślin, a kim nieprofesjonalny? Jakie obowiązują ich przepisy?

16 stycznia 2018

Uprawy jare, czyli wiosenne alternatywy

Kukurydza, buraki cukrowe oraz ziemniaki nadal w polu. Sprawdź co można zrobić wiosną

23 stycznia 2018

Polskie jabłka są coraz częściej wybierane

Pomimo, iż rok 2017 był dosyć trudny dla polskiego sadownictwa, to nadal rodzime odmiany jabłek są częściej wybierane przez konsumentów niż

19 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij