Rośnie eksport do Wielkiej Brytanii

Eksport do Wielkiej Brytanii (drugiego odbiorcy polskich produktów za granicą) rośnie za 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Eksport do Wielkiej Brytanii – drugiego najważniejszego odbiorcy polskich produktów za granicą – według danych GUS rośnie za pierwsze 8 miesięcy br. aż o 11,7% w ujęciu rocznym.

Przyrosty eksportu na Wyspy Brytyjskie w ostatnich 10 latach wynosiły od ok. 10 do nawet ponad 20%. Wyjątki z kilkuprocentowymi wartościami to rok, w którym wybuchł kryzys gospodarczy oraz 2 minione lata.

Po 8 miesiącach 2015 r. udział Wielkiej Brytanii w całości polskiego eksportu wynosi 6,7%, z czego za ok. 15–16% wywozu do Zjednoczonego Królestwa odpowiada eksport produktów rolno-spożywczych.

Jak wynika z badania firmy Mintel opublikowanego na łamach „Daily Mail”, polska kuchnia jest 4 najpopularniejszą i najchętniej wybieraną kuchnią świata na Wyspach, a polskie potrawy regularnie spożywa tam co 10 ich mieszkaniec.

Żywność od dawna jest wizytówką Polski za granicą i choć na rynku brytyjskim nasze produkty spożywcze są obecne od lat, to mam poczucie, że nadal jest przestrzeń do wzrostów i to nie tylko ze względu na liczną polonię. Po jakość i smak z Polski mogą sięgnąć także inni mieszkańcy Królestwa. Dzięki konkurencyjnej cenie oraz dużej skali produkcji możemy konkurować z innymi partnerami handlowymi Wielkiej Brytanii, takimi jak Holandia, Francja czy Hiszpania – mówi Barbara Molińska, regionalny menedżer ds. handlu zagranicznego w Banku Zachodnim WBK.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Banku Zachodniego WBK.

Czy poidła dla świń muszą być poddawane stałej kontroli?

Niezwykle istotne jest utrzymanie prawidłowego działania systemu pojenia trzody chlewnej. Sprawdź dlaczego!

16 stycznia 2017

Szczepienia bydła: na co szczepić cielęta i dorosłe osobniki?

Szczepienia są jedną z najskuteczniejszych metod ochrony bydła przed chorobami powodującymi straty finansowe. Na co koniecznie szczepić?

15 stycznia 2017

Bioasekuracja w chlewni: nie tylko w czasie zagrożenia ASF!

Każdy hodowca powinien stosować się do zasad bioasekuracji. W innym wypadku występuje ryzyko pojawienia się niebezpiecznych chorób.

15 stycznia 2017