Sadownicy narzekają na słabo wybarwione jabłka

Wyjątkowo ciepły jesień nie sprzyja sadownikom – jabłka są bardzo słabo wybarwione. Dlaczego?

Tegoroczny sezon całkowicie nie sprzyja właścicielom sadów jabłkowych. Nie dość, że ceny jabłek są obecnie dramatycznie niskie, to niekorzystnie działa także pogoda. Sadownicy narzekają, że jabłka są wyjątkowo słabo wybarwione. Wszystkiemu winien zaskakująco ciepły w tym roku wrzesień.

Odpowiednio wybarwione jabłka mają swoje przełożenie na ekonomiczny zysk. Od zawsze konsumenci preferują te owoce, które są intensywnie rumiane. Zwykle o tej porze roku jabłka w sadach są już ładnie wybarwione. Ale nie w tym sezonie. Sadownicy narzekają, że owoce nadal nie prezentują się najlepiej.

Do prawidłowego wybarwienia jabłek potrzebna jest nie tylko dostateczna ilość światła, ale też spore różnice temperatur między dniem a nocą.

Jan Domański, sadownik spod Olsztyna

– Wszystkiemu winna jest pogoda, która w tym roku nie pierwszy raz płata figla. Wrzesień jest bardzo upalny, a różnice temperatur między dniem a nocą nie są zbyt duże – mówi Jan Domański, sadownik spod Olsztyna. – Tymczasem do prawidłowego wybarwienia jabłek potrzebna jest nie tylko dostateczna ilość światła, ale też spore różnice temperatur między dniem a nocą. Są to bowiem idealne warunki do wytwarzania czerwonych barwników, odpowiedzialnych za wybarwienie jabłek.

W wielu sadach jabłka, które powinny być zrywane, nadal nie mają odpowiedniego koloru. Niektórzy sadownicy decydują się pomimo to na zbiory, inni czekają na nieco chłodniejsze noce, na które jednak, jak na razie się nie zanosi. Opóźnianie terminu zbiorów też jednak nie jest dobrym pomysłem, gdyż owoce zbyt długo pozostające na drzewie mogą stać się mączyste i stracić na jakości konsumpcyjnej.

  1. Jabłka: albo dużo, albo smaczne?
  2. Choroby przechowalnicze: jak ochronić jabłka?
  3. Akademia Nawożenia Intermag: cz. 5, jabłka

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017