Sady jabłoniowe: jakie mają przyszłość?

Download PDF

Powierzchnia sadów jabłoniowych się zwiększa, co może doprowadzić do jeszcze większej nadprodukcji. Jakie sady będą opłacalne?

Po ogłoszeniu embarga na polskie jabłka przez Rosję znacząco spadł eksport owoców z Polski. Produkcja jabłek stała się deficytowa.

Sadów jabłoniowych jest coraz więcej mówi prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Z tego powodu wzrastają zbiory jabłek. W najbliższych kilku latach zbiory jabłek mogą wynieść ok. 4,5 mln t,a przy bardzo korzystnych warunkach pogodowych nawet 5,0 mln t.

Profesor przypomina jednak, że do 2014 r. produkowano w Polsce ok. 3,5 mln t jabłek. Ale wtedy eksport wynosił 1,2 mln t.

Konsekwencją zwiększenia produkcji i mniejszego eksportu są niższe ceny skupu.

prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

Teraz, przy zbiorach ponad 3,8 mln t, eksport może wynieść tylko ok. maks. 800 tys. t właśnie z powodu embarga rosyjskiego mówi prof. Makosz. Konsekwencją zwiększenia produkcji i mniejszego eksportu są niższe ceny skupu. W okresie wiosennym wahały się od 0,6 do 1,1 zł/kg za jabłka deserowe i 0,15–0.25 zł/kg jabłka przemysłowe.

Z wyliczeń wykonanych przez prof. Makosza wynika, że przy plonie 50 t/ha, całkowite koszty produkcji, przechowania w chłodniach z kontrolowaną atmosferą i niewielkich ubytkach – łączne koszty wyniosły ok. 1,3 zł/kg.

Oznacza to, że w większości gospodarstw produkcja jabłek jest deficytowa mówi profesor. Większej produkcji jabłek nie towarzyszy większe zapotrzebowania na jabłka w kraju – w Polsce potrzeby na jabłka deserowe mogą wynieść ok. 2,0 mln. Na zachodzie Europy spożycie jabłek spada. Nie ulega wątpliwości, że wzrost zbiorów jabłek będzie miał wpływ na poziom cen skupu, które będą niskie. To spowoduje, ze produkcja jabłek stanie się nieopłacalna.

Jakie więc trzeba spełnić warunki, aby sad jabłoniowy przetrwał?

Moim zdaniem przetrwają takie sady, które osiągną plony powyżej 60 t/ha, z udziałem 80% bardzo wysokiej jakości poszukiwanych odmian przez konsumentów w kraju i zagranicą mówi profesor. Będą to producenci specjalizujących się w produkcji jabłek deserowych na powierzchni sadów od 15 do 30 ha, którzy będą członkami dużych konsorcjów handlowych.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o