Salmonella w polskich jajach w Europie. Czy krajowy konsument jest bezpieczny?

Download PDF

Kilka dni temu europejskie media obiegła informacja o wykryciu w kilku krajach europejskich salmonelli w jajach pochodzących z Polski. Krajowe służby zareagowały błyskawicznie, a ferma drobiu w Wielkopolsce, skąd pochodziła skażona partia jaj, została zamknięta. Czy polski konsument jest bezpieczny?

O wykryciu salmonelli w jajach pochodzących z Polski poinformowała 21 października jedna z holenderskich agencji zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Na informację błyskawicznie zareagowała strona polska, między innymi służby weterynaryjne. Bardzo szybko ustalono, skąd pochodziła skażona partia jaj.

Na polskim rynku nie ma bowiem jaj pochodzących z zakwestionowanej partii towaru – wszystkie były przedmiotem wysyłki do Belgii, Holandii i Chorwacji.

– Przyczyną zatruć, o których informuje holenderska agencja, może być jedna z ferm zlokalizowanych w woj. wielkopolskim – podaje Główny Inspektorat Weterynarii. – Inspekcja weterynaryjna podjęła w związku z tym szereg natychmiastowych działań. Wydana została decyzja administracyjna, która zakazuje wprowadzania do obrotu jaj kurzych pochodzących z zakładu pakowania jaj oraz wszystkich ferm drobiu na terenie danego powiatu, które powiązane są z tym zakładem pakowania. Pobrano również próbki do badań w kierunku obecności pałeczek Salmonella zarówno z danego zakładu, jak i ze wszystkich zakładów w powiecie, związanych z tym zakładem.

Jak informuje Główny Lekarz Weterynarii, polscy konsumenci są bezpieczni. Na polskim rynku nie ma bowiem jaj pochodzących z zakwestionowanej partii towaru – wszystkie były przedmiotem wysyłki do Belgii, HolandiiChorwacji.

O tym, że polskie jajka są bezpieczne, zapewniają też przedstawiciele producentów jaj.

– W Polsce obowiązują takie same kontrolne rygory, jak w innych państwach Unii Europejskiej, oznacza to, że zaledwie jednostkowe jest przedostanie się do sklepów jaj ze śladami salmonelli – zapewnia Rafał Ratajczak, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. W Polsce od 2008 r. prowadzony jest we współpracy z KE program zwalczania salmonelli, dzięki któremu w ciągu kilku lat zagrożenie zostało kilkakrotnie zredukowane. Co więcej, ścisłe reguły obowiązujące w systemie dystrybucji pozwalają niemal natychmiast namierzyć fermę, która wyprodukowała potencjalnie zagrożone jaja.

Jaja pochodzące z polskich ferm są więc w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów – fermy są regularnie badane i są pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Nie trzeba więc obawiać się kupowania jaj w sklepach.

Przeczytaj też:

  1. Dlaczego kury nie znoszą jaj?
  2. Jak oszukać kury, by niosły więcej jaj?

Dodaj komentarz