Specjalne szkolenie dla hodowców karpi

Specjalne szkolenie dla hodowców karpi

Już niedługo odbędzie się szkolenie „Karp na polskim stole. Tradycja i nowoczesność”, organizowane przez Stowarzyszenie Na Rzecz Zachowania Tożsamości Kulturowej Oraz Rozwoju Regionu Mazowsza i Podlasia „Tradycja – Rozwój – Przyszłość”.

„Karp na polskim stole. Tradycja i nowoczesność” to tytuł szkolenia organizowanego przez Stowarzyszenie Na Rzecz Zachowania Tożsamości Kulturowej Oraz Rozwoju Regionu Mazowsza i Podlasia „Tradycja – Rozwój – Przyszłość” z siedzibą w Wiśniewie w pow. siedleckim.

Szkolenie skierowane jest do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, gospodarstw rybackich i obiektów turystyki wiejskiej z terenu Mazowsza Wschodniego (powiaty: siedlecki, sokołowski, miński i łosicki).

Celem szkolenia jest propagowanie wiedzy o wartościach odżywczych karpia, tradycji jego spożywania i możliwościach wykorzystania tej ryby w gastronomii, a także wprowadzenia jej do menu jako tradycyjnej polskiej ryby. Podczas szkolenia przedstawione zostaną różne sposoby przyrządzania potraw z karpia. Szkolenie zorganizowane będzie bowiem przeprowadzone w formie warsztatowej.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Odstrzał dzików – o co ta awantura?

Ile dzików ma zostać odstrzelonych w tym sezonie? Czy będzie można polować na lochy prośne?

15 stycznia 2019

ASF coraz większym zagrożeniem

Trudna sytuacja hodowców, odstrzały dzików, pomysły na walkę z ASF - to tylko niektóre tematy poruszane podczas wywiadu z prof. Pejsakiem!

12 stycznia 2019