Środki ochrony roślin z przekroczeniami w importowanych owocach

fot. Adobe Stock

Środki ochrony roślin są konieczne w produkcji roślinnej, jednakże dużym problemem jest ich nadużywanie lub niewłaściwe stosowanie. Dlatego nieodzowne jest monitorowanie jakości żywności pochodzenia roślinnego. Zajmują się tym urzędowe organy kontroli w Europie. A jakie są efekty tych kontroli? Zobaczmy…

Przekroczenia NDP (najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości) środków ochrony roślin są dużym problemem, który wpływa na bezpieczeństwo żywności. Dotyczy do w szczególności żywności sprowadzanej spoza granic Unii Europejskiej, w której obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące zasad produkcji roślinnej. Niestety poza jej granicami środki ochrony roślin nierzadko stosuje się niezgodnie z zasadami agrotechniki. Poza tym używane są substancje wycofane ze stosowania na terenie UE.

Reklama

Przekroczenia NDP środków ochrony roślin — najwięcej w żywności z Turcji

Podczas kampanii eksportowo-importowej w latach 2021–2022 europejski System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) zarejestrował łącznie 658 powiadomień. Dokonano ich z powodu wysokich poziomów pestycydów w owocach i warzywach, które trafiły na rynki w UE. Żywność ta pochodziła zarówno z krajów trzecich, jak i od producentów z terenu samej UE.

Przekroczenia w żywności z krajów trzecich

Krajem, który otrzymał największą liczbę ostrzeżeń z systemu od 1 września 2021 r. do 31 sierpnia 2022 r., była Turcja. Tego kraju dotyczyło łącznie 356 ostrzeżeń za przekroczenie dopuszczalnych pozostałości pestycydów przy wysyłce na rynek europejski.
Po Turcji uplasował się Egipt, dla którego odnotowano 35 przypadków przekroczeń. Na kolejnych miejscach znalazły się: Indie (26 powiadomień), Uganda (22), Chiny (18), Ekwador (14), Kenia (13) i Iran (12).

Przekroczenia w żywności z krajów UE

Środki ochrony roślin, mimo rygorystycznych reguł, którym podlegają w UE, także bywają źle stosowane. Z 10 powiadomień, które otrzymała Hiszpania, trzy dotyczyły pomarańczy, dwa sałaty i po jednym: papryki, ziemniaków, grzybów, ciecierzycy i szpinaku.
W eksporcie holenderskim (Niderlandy) nadmierną ilość pestycydów stwierdzono w trzech przypadkach — jeden w papryce, jeden w cukinii i jeden w rukoli.

W jakich produktach najczęściej stwierdzano przekroczenia NDP środków ochrony roślin?

Niechlubne pierwsze miejsce zajęła papryka. Zakwestionowano jej 85 transportów, które w dużym procencie zostały zniszczone, zanim trafiły na wspólny rynek. Następne miejsce zajęły winogrona i cytryny — po 78 przypadków. Za nimi uplasowały się mandarynki z 56 przypadkami. Mniejszą liczbę naruszeń odnotowano dla pomarańczy, granatów, pomidorów i niektórych warzyw.

Źródło: East-Fruit


Czytaj również:
Bezpieczeństwo żywnościowe UE — stanowisko Copa Cogeca
Zielony ład w Europie — apel o odroczenie programu

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *