Susza podnosi ceny warzyw

Susza podnosi ceny warzyw

Podwyżki cen to efekt niższych tegorocznych zbiorów!

Ceny większości warzyw są wyższe niż w poprzednim roku. Najbardziej, bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Te wzrosty to efekt niższych tegorocznych zbiorów, spowodowanych suszą. Warzyw jest mniej i są one gorszej jakości. 

Tegoroczny sezon nie był łatwy dla producentów warzyw. Wszystko przez suszę, która dała się we znaki uprawom już od wiosny.

W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu i wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja spowodowała dalsze ograniczenie plonowania uniemożliwiając osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów. Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie przede wszystkim na obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, w mniejszym zaś stopniu na plonowanie warzyw ciepłolubnych – ocenia GUS.

Niższe zbiory

ceny warzyw

Ceny warzyw są wyższe niż przed rokiem. Najbardziej – bo dwukrtonie podrożały marchew, pietruszka i cebula.

GUS szacuje, że produkcja warzyw gruntowych wyniesie niespełna 4,2 mln ton. To poziom o około 10 proc. niższy niż w poprzednim roku. GUS zaznacza jednak, że ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze niewielkim wahaniom. Niższe zbiory to jedno, problemy są też z jakością zebranych warzyw.

Susza spowodowała też, że efektywność stosowania środków ochrony roślin była mniejsza. W efekcie warzyw na rynku jest mniej i są one gorszej jakości. To wszystko odbija się na cenach warzyw. Najbardziej – bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Ceny pozostałych warzyw są wyższe niż w poprzednim roku, ale podwyżki cen nie są już tak spektakularne informuje Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jakie ceny warzyw?

Jak informuje Bożena Nosecka z IERiGŻ, ceny warzyw w porównaniu z poprzednim rokiem poszły w górę. Cena cebuli wzrosła z 69 gr/kg w zeszłym roku do 1,38 gr/kg obecnie. Podobnie marchwi z 70 gr/kg do 1,3 zł/kg, a pietruszki z 2,3 zł/kg do obecnego poziomu 4,7 zł/kg. Podrożały również pozostałe warzywa m.in. buraki, kapusta włoska, brokuł czy por.

Niskie ceny gryki! Będzie interwencja ministra?

Sytuacja na rynku zbóż, a w szczególności gryki – niepokoi rolników!

15 listopada 2018

Dzieło sztuki na polu

Kombajny New Holland CR są przeznaczone dla najbardziej wymagających rolników. Sprawdź co je wyróżnia na tle innych maszyn.

5 listopada 2018

Małe gospodarstwa a światowe procesy koncentracji ziemi

Małe gospodarstwa rolne użytkują jedynie 25% światowych zasobów ziemskich. W dodatku z roku na rok jest im coraz trudniej.

6 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close