Susza podnosi ceny warzyw

Download PDF

Ceny większości warzyw są wyższe niż w poprzednim roku. Najbardziej, bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Te wzrosty to efekt niższych tegorocznych zbiorów, spowodowanych suszą. Warzyw jest mniej i są one gorszej jakości. 

Tegoroczny sezon nie był łatwy dla producentów warzyw. Wszystko przez suszę, która dała się we znaki uprawom już od wiosny.

W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu i wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja spowodowała dalsze ograniczenie plonowania uniemożliwiając osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów. Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie przede wszystkim na obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, w mniejszym zaś stopniu na plonowanie warzyw ciepłolubnych – ocenia GUS.

Niższe zbiory

ceny warzyw

Ceny warzyw są wyższe niż przed rokiem. Najbardziej – bo dwukrtonie podrożały marchew, pietruszka i cebula.

GUS szacuje, że produkcja warzyw gruntowych wyniesie niespełna 4,2 mln ton. To poziom o około 10 proc. niższy niż w poprzednim roku. GUS zaznacza jednak, że ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze niewielkim wahaniom. Niższe zbiory to jedno, problemy są też z jakością zebranych warzyw.

Susza spowodowała też, że efektywność stosowania środków ochrony roślin była mniejsza. W efekcie warzyw na rynku jest mniej i są one gorszej jakości. To wszystko odbija się na cenach warzyw. Najbardziej – bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Ceny pozostałych warzyw są wyższe niż w poprzednim roku, ale podwyżki cen nie są już tak spektakularne informuje Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jakie ceny warzyw?

Jak informuje Bożena Nosecka z IERiGŻ, ceny warzyw w porównaniu z poprzednim rokiem poszły w górę. Cena cebuli wzrosła z 69 gr/kg w zeszłym roku do 1,38 gr/kg obecnie. Podobnie marchwi z 70 gr/kg do 1,3 zł/kg, a pietruszki z 2,3 zł/kg do obecnego poziomu 4,7 zł/kg. Podrożały również pozostałe warzywa m.in. buraki, kapusta włoska, brokuł czy por.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o