Sytuacja na rynku trzody: co dalej?

Jakie są możliwości eksportu trzody chlewnej? Jak wielki wpływ na rynek zbytu ma ASF oraz zła sytuacja na rynku trzody?

Rok 2015 nie jest udany dla hodowców trzody chlewnej. Polski eksport na rynki Japonii, Chin i Korei ciągle blokują sankcje związane z afrykańskim pomorem świń.

Na chwilę obecną polskie mięso można eksportować do ok. 90 państw świata, z czego najwięcej odbiorców, gdyż ok. 70–80% zależnie od produktu, jest na rynku europejskim. Spora część trafia też do Stanów Zjednoczonych. Halina Osińska, dyrektor generalna jednej z największych polskich zakładów przetwórstwa, w wywiadzie dla Porannych Rozmaitości w Programie Pierwszym Polskiego Radia ubolewa, że nadal zablokowane są największe rynki. Czas oczekiwania na powrót do Japonii, Chin i Korei powinien zostać skrócony, bowiem w kraju dawno nie odnotowano u trzody przypadku wystąpienia ASF, a wszelkie raporty wskazują, że sytuacja została opanowana. Podkreśliła też, że w chwili obecnej polscy przetwórcy powinni skupić się na wybranych miejscach eksportu i o nie szczególnie dbać. Cieszy również fakt, że na polskie mięso otworzył się rynek singapurski.

Obecnie największym zainteresowaniem cieszy się polski drób. Należy podejmować wszelkie możliwe starania, by również i nasza wieprzowina pożegnała się ze złą sławą.

Systemy jakości: korzystne zmiany dla uczestników!

Wydłużony zostanie okres wsparcia, w trakcie którego będzie można ubiegać się o refundację kosztów wynikających z uczestnictwa w systemie jakości!

11 stycznia 2017

Czy w 2017 drobiarstwo będzie opłacalne?

Zdaniem ekspertów polskie drobiarstwo czeka trudny rok. Jakie problemy dostrzegają i co radzą producentom?

19 stycznia 2017

Nadmiar mocznika w mleku: przyczyny i zapobieganie

Mocznik w mleku występuje zawsze, problemem staje się dopiero sytuacja, gdy jest go za dużo. Co może to oznaczać?

13 stycznia 2017