Choć przepisy ciągle się zmieniają, nadal jest jeszcze wiele do poprawy. Dlatego też warto organizować szkolenia o sprzedaży bezpośredniej żywności.
– Na szkolenia zapraszamy tych rolników, o których wiemy, że są zainteresowani sprzedażą wytwarzanych w gospodarstwie produktów – powiedziała nam Barbara Czapla z Małopolskiej Izby Rolniczej. – Mamy w terenie swoich delegatów, oni wskazują nam konkretnych rolników, którzy są zainteresowani sprzedażą. Do tych rolników dzwonimy i zapraszamy na szkolenia.
Małopolska wieś charakteryzuje się dość dużym rozdrobnieniem gospodarstw. Z drugiej strony jest tu także wiele produktów regionalnych.
Małopolska Izba Rolnicza szkolenia w tym zakresie prowadzi od 2010 r. Bo cały czas coś się zmienia, a i przepisy do najłatwiejszych nie należą.
– We wszystkich spotkaniach uczestniczą przedstawiciele Urzędu Skarbowego, sanepidu i inspekcji weterynaryjnej – dodaje pani Barbara. – To, co jest trudne dla nas i dla rolników to fakt, że niejednokrotnie te same przepisy są inaczej interpretowane. Nie ma żadnych wątpliwości w przypadku przepisów weterynaryjnych, ale sprawy skarbowe, a czasem i przepisy sanitarne bywają jednak w różny sposób przekazywane rolnikom.
Małopolska wieś charakteryzuje się dość dużym rozdrobnieniem gospodarstw. Z drugiej strony jest tu także wiele produktów regionalnych. Rolnicy słyną z gościnności i… smacznej kuchni, nic więc dziwnego, że chcieliby móc sprzedawać swoje produkty bezpośrednio konsumentom.
– Od wielu lat nasi posłowie i my też próbujemy lobbować, by rolnik mógł sprzedawać produkty przetworzone – dodaje Barbara Czapla. – Dziś rolnik w sprzedaży bezpośredniej może sprzedawać np. mleko, ale nie może sprzedać sera. Szkolenia, finansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, odbędą się w 19 powiatach naszego województwa. Niestety, z uwagi na fakt, iż sejm nie zakończył jeszcze prac nad projektem nowej ustawy regulującej sprzedaż, nie będziemy mogli przedstawić rolnikom nowych zasad ułatwiających prowadzenie tej działalności. Ale pomożemy się rozeznać w przepisach obowiązujących w tej chwili.
Wszyscy zainteresowani szkoleniem ze sprzedaży bezpośredniej mogą się w tej sprawie zwracać do biur powiatowych Małopolskiej Izby Rolniczej. Najbliższe szkolenia odbędą się: 27 października – w Brzesku i Wieliczce, a 3 listopada w Wadowicach.
Przeczytaj również:
Dodaj komentarz