Szparagowy sezon w pełni

Szparagowy sezon w pełni

Sprawdź, jak rolnicy radzą sobie ze zbiorami szparagów i na jakim poziomie plasują się ceny tych warzyw.

Ruszyły zbiory szparagów. Pogoda nie sprzyjała w tym roku plantatorom. Wiele plantacji ucierpiało z powodu przymrozków. Jednak ceny tych warzyw są zadowalające, a jakość dobra – twierdzą rolnicy. Na ten moment smakosze szparagów czekali cały rok.

Zbiory szparagów idą pełną parą. Pan Marian Jakobsze, plantator i prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga ma 7,5 ha plantację tych warzyw. Większość pracy ma jeszcze przed sobą, do tej pory udało mu się zebrać ¼ szparagów.

zbiory szparagów

Zbiory szparagów trwają zazwyczaj do 24 czerwca. foto: AgroFoto.pl, KamileX

Zbiory idą sprawnie, spodziewamy się udanych plonów. Choć pogoda nie sprzyjała w tym roku producentom. Na zachodniej części kraju nie było okrywy śnieżnej. Silne wiatry i mrozy do -15 st. C sprawiły, że część upraw wymarzła. Straty na dużych plantacjach szacujemy nawet na 20%  – mówi dla portalu agrofakt Marian Jakobsze z Polskiego Związków Producentów Szparaga.

Zbiory szparagów, a ceny

Jak informuje Małgorzata Skoczewska z Rynku Hurtowego Bronisze, ceny szparagów wahają się od 14 zł/kg (za szparagi zielone) do 22 zł/kg (za szparagi białe). Dostawy na rynek są duże, a szparagów w tym roku nie brakuje.

Polacy coraz chętniej jedzą szparagi. Choć konsumenci gustują głównie w szparagach bielonych, to coraz częściej sięgają również po zielone. Przygotowanie tych szparagów jest dużo łatwiejsze, nie trzeba ich obierać i krócej się je gotuje – twierdzi Marian Jakobsze.

Szparagi krajowe vs. importowane

zbiory szparagów

Produkcja szparagów w Polsce wynosi około 6 tys. ton. foto: Agrofoto.pl KamileX

Szacuje się, że w Polsce produkuje się ponad 6 tys. ton szparagów, z czego na eksport trafia około 3 tys. ton. Zapotrzebowanie na szparagi w Polsce przewyższa produkcję, dlatego duże ilości tych warzyw pochodzą z importu. Największym zainteresowaniem kupujących cieszą się niemieckie szparagi. Do Polski trafiają także szparagi z Grecji, Włoch, Hiszpanii i Szwajcarii.

Szparagi importowane są dla krajowych producentów dużą konkurencją. W supermarketach są częściej tańsze niż te polskie. A przecież nasze polskie szparagi są najzdrowsze i najsmaczniejsze – uważa Marian Jakobsze.

Szparagowe przysmaki

Na ten moment smakosze szparagów czekali cały rok. Pan Marcin Wołyniec, który uprawia te warzywa w przydomowym ogródku, pierwsze szparagi w tym roku zjadł już przed rozpoczęciem majówki.

Uwielbiam szparagi. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, mają dużo cennych składników mineralnych i witamin. Można je wykorzystać jako składniki wielu potraw, zup, sosów, sałatek… Szparagi można też z powodzeniem grillować. Najpyszniejsze są jednak szparagowe placuszki – opowiada Marcin Wołyniec.

Rzepak RGT JakuzziKup teraz Zaprawiony Cruiser 70WS + tiuram

Kończą się żniwa! Ogromne straty rolników [wideo]

Rząd przeznaczył prawie 800 mln złotych dla poszkodowanych przez suszę. Sprawdź więcej!

8 sierpnia 2018

Termin składania protokołów suszowych będzie wydłużony?

Na niektórych plantacjach nie ma co zbierać, straty sięgają nawet 90%!

5 sierpnia 2018

Będą podwyżki cen zbóż!

Sprawdź, co prognozują eksperci! Jak wzrost ceny zbóż wpływa na cenę kwalifikowanego materiału siewnego.

7 sierpnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close