Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (878 tys. ton) oraz mięso mrożone (832 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+38% – do 83 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył jedynie kiełbas i przetworów wieprzowych (-10% – do 114 tys. ton) oraz żywca (-30% – do 17 tys. ton).

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAFA.

Trzoda chlewna do likwidacji

„My chyba będziemy wyeliminowani” – kwitują sytuację hodowcy trzody.

12 lutego 2019

Czy ubój wyklucza dobrostan zwierząt?

Obrońcy praw zwierząt to mocna grupa. Niejednokrotnie bojkotują i walczą o poprawę warunków zwierząt hodowlanych. Czy to słuszna walka?

2 lutego 2019

Problem chorych krów nie jest nowy. To powtórka z historii!

Od wielu dni podgrzewane są emocje dotyczące afery związanej ze sprzedażą mięsa chorych krów. Czy to kolejna burza w szklance wody?

6 lutego 2019