Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (878 tys. ton) oraz mięso mrożone (832 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+38% – do 83 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył jedynie kiełbas i przetworów wieprzowych (-10% – do 114 tys. ton) oraz żywca (-30% – do 17 tys. ton).

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAFA.

Przygotowanie chlewni do zimy

Jak przygotować chlewnię do zimy? Ważna jest sprawna wentylacja i prawidłowa dezynfekcja. Im lepsze warunki dla zwierząt, tym mniej problemów z chorobami.

21 listopada 2017

ASF w Polsce. Przede wszystkim prewencja!

ASF w Polsce to problem nadal aktualny. W ostatnich latach, a zwłaszcza od czasu wprowadzenia rosyjskiego embarga, hodowla trzody przynosiła straty.

18 listopada 2017

Cielę po narodzeniu – praktyczne wskazówki pielęgnacyjne

Cielę po narodzeniu wymaga szybkiej bardzo starannej i skutecznej opieki. W ciągu kilku godzin trzeba podać mu siarę, najbogatszego źródła pokarmu.

13 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij