Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (878 tys. ton) oraz mięso mrożone (832 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+38% – do 83 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył jedynie kiełbas i przetworów wieprzowych (-10% – do 114 tys. ton) oraz żywca (-30% – do 17 tys. ton).

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAFA.

Lampy owadobójcze do obory; jakie wybrać?

Różnią się ceną, jakością, budową, zasadą działania. Które z nich są najskuteczniejsze w budynkach inwentarskich?

18 lipca 2017

Hodowla świń – pomysł rodziny z Pęckowa

Hodowla świń może być opłacalna, ale trzeba mieć na nią pomysł. Przeczytaj jak rodzina Frąckowiak z Pęckowa generuje zysk ze swojego chowu trzody.

27 lipca 2017

Wysokie koszty hodowli świń – jak je obniżyć?

Pan Tomasz i jego brat prowadzą hodowlę trzody chlewnej. Powtarzają, że praca sprawia im ogromną przyjemność. W artykule opowiadają o swoim pomyśle.

21 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij