Unia Europejska eksportuje więcej mięsa wieprzowego

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

Zdaniem Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 8 miesięcy br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1945 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu), czyli o 5,4% więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (878 tys. ton) oraz mięso mrożone (832 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+38% – do 83 tys. ton). Spadek wywozu dotyczył jedynie kiełbas i przetworów wieprzowych (-10% – do 114 tys. ton) oraz żywca (-30% – do 17 tys. ton).

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAFA.

Narodowy Dzień Świni: ASF, nowoczesna hodowla… i co jeszcze?

Co się dzieje z ASF, czym tak naprawdę jest bioasekuracja, jak przeprowadzić skuteczną dezynfekcję i jak wygląda idealna chlewnia? Sprawdź!

23 marca 2017

Lizawki dla bydła: jakie wybrać dla opasów?

Jakie składniki mineralne powinny znajdować się w lizawce dla bydła mięsnego? Jak dobrać odpowiednią dla naszego stada formę?

20 marca 2017

Zakładanie nowych użytków zielonych krok po kroku

Jakie zabiegi należy przeprowadzić, żeby założyć łąkę lub pastwisko i jaką wybrać mieszankę traw, najlepszą dla bydła mlecznego?

20 marca 2017