Eksport mięsa wieprzowego z UE większy niż przed rokiem

Eksport mięsa wieprzowego z UE większy niż przed rokiem

W ciągu 3 kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów.

Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych – o 5,8% więcej niż przed rokiem.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu).

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mięso mrożone (43%), których wysłano po ok. 6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+45% – do 97 tys. ton). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny wolumen eksportu mięsa i podrobów był we wrześniu br. 2 pod względem wielkości w historii, głównie dzięki znacznemu wzrostowi wysyłek do Chin.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE  były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny (o połowę) wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE  były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny.

Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów najsilniejsze zniżki wywozu odnotowano w Polsce i Włoszech.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 15% do 15 tys. ton.

Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów), o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

Komentarze

  1. Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br…. z jakiego źródła pochodzą te dane?

    1. Dane zbierane przez Komisję Europejską są udostępniane w Polsce zarówno przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, jak i FAMMU-FAPA.

Odchów prosiąt i punkty krytyczne w tym okresie

Aby osiągnąć oczekiwane wyniki produkcyjne, bardzo istotny jest prawidłowy odchów świń. Dowiedz się więcej na ten temat!

11 czerwca 2018

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Jak rozpoznać ciążę u loch?

Istnieje wiele metod, pozwalających na rozpoznanie ciąży u świń. Dowiedz się jakie!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close