Eksport mięsa wieprzowego z UE większy niż przed rokiem

Eksport mięsa wieprzowego z UE większy niż przed rokiem

W ciągu 3 kwartałów br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów.

Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br. Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych – o 5,8% więcej niż przed rokiem.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu).

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mięso mrożone (43%), których wysłano po ok. 6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżego mięsa (+45% – do 97 tys. ton). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu. Miesięczny wolumen eksportu mięsa i podrobów był we wrześniu br. 2 pod względem wielkości w historii, głównie dzięki znacznemu wzrostowi wysyłek do Chin.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE  były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 38% więcej i 32% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły w tym czasie 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Znaczny (o połowę) wzrost wywozu do na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Wysoki wzrost eksportu wieprzowiny do Korei Płd. został spowodowany obniżeniem krajowej produkcji ze względu na epidemię pryszczycy. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE  były kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny.

Najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów najsilniejsze zniżki wywozu odnotowano w Polsce i Włoszech.

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 15% do 15 tys. ton.

Rosja sprowadziła od stycznia do września br. tylko ok. 10 tys. ton produktów wieprzowych z UE (głównie smalcu, słoniny i przetworów), o 83% mniej niż w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r.

Komentarze

  1. Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych 3 kwartałów br…. z jakiego źródła pochodzą te dane?

    1. Dane zbierane przez Komisję Europejską są udostępniane w Polsce zarówno przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, jak i FAMMU-FAPA.

Eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych nadal zwiększa się

Jakie są prognozy eksportu na 2017 i 2018 r.? Jak kształtują się ceny drobiu w eksporcie? Czy dobra koniunktura w eksporcie drobiu nadal się utrzyma?

14 listopada 2017

ASF w Polsce. Przede wszystkim prewencja!

ASF w Polsce to problem nadal aktualny. W ostatnich latach, a zwłaszcza od czasu wprowadzenia rosyjskiego embarga, hodowla trzody przynosiła straty.

18 listopada 2017

Agroport – okno na świat

Rolnictwo powoli zaczyna specjalizować się w produkcji na eksport. W celu usprawnienia wywozu towarów ma powstać agroport. Przeczytaj więcej na ten temat

20 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij