Uprawa ryżu na świecie – gdzie produkuje się go najwięcej?

Uprawa ryżu na świecie – gdzie produkuje się go najwięcej?

W naszym klimacie zboża, rzepaki i kukurydza stanowią o sile produkcyjnej. Ogromne znaczenie gospodarcze na świecie ma także ryż.

Uprawa ryżu na świecie to prawie 500 mln ton rocznie. Znaczenie gospodarcze tej rośliny jest ogromne, ale uprawiana jest tylko w niektórych rejonach świata. 

Pokarm dla połowy ludności świata

Ryż jest rośliną pochodzącą z Azji południowo – wschodniej. Zalicza się go do grupy roślin zbożowych. Co ciekawe w tym gronie jest on drugim po pszenicy najczęściej uprawianym zbożem na świecie. Zgodnie z różnymi danymi uznaje się, iż ryż stanowi podstawę pożywienia dla około 1/3 ludności świata. Niektóre źródła mówią nawet o większej ilości, która oscylować może w okolicach 1/2 ogólnej populacji naszej planety. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest dość prosta – jest on uprawiany w najbardziej zaludnionych miejscach ziemi, głównie we wschodniej części kontynentu azjatyckiego.

Chiny produkują najwięcej

Zgodnie z różnymi danymi uznaje się, iż ryż stanowi podstawę pożywienia dla około 1/3 ludności świata. Niektóre źródła mówią nawet o większej ilości, która oscylować może w okolicach 1/2 ogólnej populacji naszej planety

Liderem światowej produkcji ryżu są – nie będzie to raczej zaskoczeniem – Chiny. Państwo Środka wyprodukowało tylko w ubiegłym roku około 140 mln ton ryżu. Druga lokatę okupują Indie – Hindusi są w stanie dostarczyć na rynek około 105 mln ton tego surowca. Z resztą – cała globalna czołówka liderów ryżowych to kraje azjatyckie. Za Chinami oraz Indiami znajdują się Indonezja, Bangladesz, Wietnam, Tajlandia, Mjanma, Filipiny oraz Japonia. Z państw z innych kontynentów w czołówce – ale znacznie za azjatycką stawką – znajduje się Brazylia. Znacznymi producentami – znów azjatyckimi – są również Kambodża, Pakistan., Korea Południowa czy Tajwan. Wobec około 140 mln ton wyprodukowanych przez Chińczyków warto zestawić możliwości produkcyjne Unii Europejskiej – jesteśmy w stanie wyprodukować nieco poniżej 2 mln ton.

Uprawa ryżu na świecie niemal w całości na konsumpcję

Ryż w znacznej większości przeznaczany jest do celów konsumpcyjnych. Szacuje się, że aż 80% zbiorów przeznaczanych jest na pożywienie. Przeznaczenie tej rośliny na paszę jest znikome, a jeśli już, to najczęściej w Azji.

Omacnica w ściernisku – pozbądź się jej przed zimą

Omacnica w ściernisku po kukurydzy ma doskonałe warunki do przezimowania. Jak postępować z resztkami pożniwnymi, aby utrudnić szkodnikowi przezimowanie?

1 grudnia 2017

Soja: jak prawidłowo ją uprawiać?

Soja, mimo wielu trudności z uprawą w naszych warunkach, zyskuje w Polsce zwolenników. Jak ją uprawiać, by nie stracić?

8 grudnia 2017

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij