Uwaga na rosę miodową sporyszu!

Download PDF

Rosa miodowa to słodka żółta ciecz, która pojawia się na kłosach w czasie kwitnienia zbóż. Rosa miodowa jest oznaką sporyszu.

To kolejna z chorób powodowanych przez grzyby w zbożach. Sporysz najłatwiej zobaczyć na obrzeżach plantacji żyta. Jeśli z kłosa wyrasta długie czarne ziarno, to jest to właśnie sporysz. Sporysz jest niezwykle szkodliwy, ponieważ wydziela substancje trujące zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.

W okresie dojrzewania zbóż i traw, w niektórych kłoskach zamiast ziarniaków powstają twarde nieco wygięte szarofioletowe rożki, wewnątrz białe lub sinobiałe (sklerocja), które są przetrwalnikami grzyba buławinka czerwona mówi prof. Marek Korbas, kierownik Zakładu Mikologii Instytutu Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. Sporysz ze zbóż najczęściej poraża żyto. Choroba występuje również w pszenżycie, rzadziej jęczmieniu i pszenicy i na wielu gatunkach traw.

oznaki sporyszu

Oznaki sporyszu (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Marek98)

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy informuje, że żyto jest szczególnie podatne na porażenie sporyszem ze względu na jego obcopylność. Zboża samopylne, takie jak pszenica czy jęczmień, są mniej podatne na zakażenie sporyszem. Porażenie sporyszem jest większe, gdy odmiana żyta cechuje się słabym pyleniem.

Należy prowadzić monitoring mówi prof. Korbas. Najlepiej kiedy rośliny znajdują się w fazie dojrzałości mlecznej (skala BBCH 75) – najpóźniej woskowej (skala BBCH 87). Wtedy to rośliny żyta analizujemy w 5 losowo wybranych punktach na powierzchni plantacji. W każdym punkcie analizujemy po 50 kłosów z powierzchni nie mniejszej niż 1 m2. W każdym punkcie kłosy pobiera się z powierzchni nie mniejszej niż 1m2. Pierwszy i ostatni punkt pobierania prób powinien być oddalony co najmniej 2 m od brzegu pola. W sumie z jednej plantacji pobieramy 250 kłosów. Na polach powyżej 2 ha zwiększamy liczbę punktów o 1 punkt na każdy następny hektar (w przypadku plantacji o powierzchni 3 ha będzie to 6 punktów po 50 kłosów itd.). W przypadku plantacji powyżej 10 ha należy kontrolować kłosy z każdego brzegu pola, wchodząc w głąb i tam pobierając próby po 50 kłosów do analizy laboratoryjnej w 5 wybranych losowo punktach.

Choroba prowadzi do poważnych szkód ekonomicznych z powodu skażenia ziarna ponad trzydziestoma, niezwykle szkodliwymi alkaloidami – toksycznymi dla zwierząt i ludzi. Strzeżmy się więc sporyszu!

Pamiętajmy, że okres występowania rosy miodowej jest niebezpieczny, bo owady, zwabione słodką wydzieliną roznoszą zarodniki grzyba porażając, zdrowe kłosy i rozprzestrzeniając chorobę! ostrzega prof. Korbas.

 

Koniecznie przeczytaj: Sezon na choroby powodowane przez grzyby

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o