Wapnowanie gleby pod warzywa

Jakie warzywa lubią wapnowanie? Kiedy wapnować glebę pod warzywa? Jakie wapno wybrać? Poniżej o tym, jak prawidłowo przeprowadzić wapnowanie gleby na stanowisku pod uprawę warzyw.

Większość gleb w Polsce wymaga wapnowania. O tym dlaczego warto przeprowadzić ten zabieg i jak go prawidłowo wykonać, poniżej.

Reklama

Co daje wapnowanie?

Głównym celem wapnowania gleby jest podwyższenie kwaśnego odczynu gleby do poziomu optymalnego dla uprawianych warzyw. Bowiem odpowiednie pH jest jednym z głównych czynników, który warunkuje zarówno wzrost i rozwój roślin, jak i efektywność zastosowanych nawozów. Dla większości warzyw najbardziej odpowiednie są gleby o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego (pH od 6,0 do 6,8). Przykładowo, jeśli chodzi o brokuły, to optymalne pH dla tych warzyw waha się w przedziale od 6,2 do 7,2.

Na kwaśnych glebach, o pH poniżej 5,0 rośliny warzywne nie są w stanie przyswajać składników pokarmowych z gleby lub pobierają ich za mało. Zaś w przypadku warzyw kapustnych dochodzi jeszcze problem groźnych patogenów chorobotwórczych. Bowiem kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi patogenów powodujących kiłę kapusty.

Wapnowanie gleby pod warzywa kapustne pozwala ograniczyć kiłę kapusty

Wapnowanie gleby pod warzywa kapustne pozwala ograniczyć kiłę kapusty

fot. Anna Maciejuk

Jakie warzywa lubią wapnowanie?

Które warzywa lubią wapnowanie? Otóż do prawidłowego wzrostu i plonowania odpowiedniego pH i optymalnej zawartości przyswajalnego wapnia w glebie wymagają warzywa:

  • kapustne;
  • liściowe;
  • korzeniowe;
  • cebulowe;
  • psiankowate.

Są jednak warzywa, które źle znoszą świeże wapnowanie i powinno się je uprawiać w drugim roku po wapnowaniu. Mianowicie, bezpośrednio po wapnowaniu nie należy uprawiać takich warzyw, jak: burak ćwikłowy, marchew, seler, groch, cebula, pomidor, ogórek i koper ogrodowy.

Kiedy wapnować glebę pod warzywa?

Wapnowane gleby wykonuje się zazwyczaj po zbiorach warzyw. Ściśle mówiąc, najlepiej zabieg przeprowadzić późnym latem lub jesienią, w roku poprzedzającym uprawę. Jeśli jednak ktoś się z tym spóźni, wapno można wysiać również wiosną. Z tym, że wówczas trzeba zastosować nawozy węglanowe (np. kreda), które działają wolniej, ale nie tak agresywnie, jak wapno tlenkowe. Najważniejsze zasady wapnowania gleby w obydwu terminach przedstawiono poniżej.

Najważniejsze zasady wapnowania

Termin wapnowania Główne zasady wykonania zabiegu
jesienne wapnowanie przy użyciu wapna tlenkowego
zabieg przeprowadza się w dzień suchy
po rozsypaniu nawozu wapniowego, glebę należy przekopać na głębokość 15–20 cm
wiosenne wapnowanie √ można stosować wyłącznie wapno węglanowe
zabieg wczesną wiosną, przed ruszeniem wegetacji, zaraz po odmarznięciu gleby
wysiew nawozu wapniowego na glebę wilgotną, ale nie mokrą

Co ważne, zabiegu wapnowania nie należy wykonywać równolegle z nawożeniem obornikiem oraz nawozami zawierającymi fosfor. Natomiast w przypadku silnego zakwaszenia, wapnowanie przeprowadza się etapowo. Generalnie wapnowanie gleby powinno się wykonywać co 2 lata na glebach lekkich oraz co 4 lata na glebach ciężkich.

Jakie wapno jest najlepsze pod warzywa?

Wyróżnia się dwa główne rodzaje nawozów wapniowych:

  • węglanowe — działają wolno, można je stosować na wszystkich rodzajach gleb (np. wapno kredowe, węglan wapnia, wapniak mielony);
  • tlenkowe — działają szybko i są zalecane na gleby ciężkie, zwięzłe lub średnio zwięzłe (np. wapno palone, wapno gaszone).

Oferta nawozów wapniowych dostępnych na rynku jest szeroka. Różnią się one zawartością i formą wapnia, mogą też zawierać dodatkowe składniki, np. magnez. Wybór nawozu zależy m.in. od rodzaju gleby. Mianowicie, w przypadku gleb lekkich i średnich najlepiej sprawdzi się kreda i węglan wapnia. Jeśli są one dodatkowo ubogie w magnez, wówczas warto zastosować nawozy wapniowo-magnezowe typu dolomit. Z kolei jeśli chodzi o gleby ciężkie, lepiej wybrać węglany wapnia albo wapno tlenkowe (palone lub gaszone). Ponadto na cięższych glebach sprawdzi się także wapno kredowe.

Ile wapna pod warzywa kapustne?

Dawki nawozów wapniowych zależą zarówno od kategorii agronomicznej gleby, jak również od samego stopnia zakwaszenia. Wapnowanie gleby pod warzywa kapustne należy przeprowadzić uwzględniając typ i pH gleby, a także potrzeby pokarmowe gatunku, który będzie uprawiany. Poniżej przedstawiono maksymalne jednorazowe dawki nawozów wapniowych dla brokułów.

Maksymalne dawki nawozów wapniowych dla brokułów

Odczyn gleby Dawka CaO (t/ha) w zależności od kategorii agronomicznej gleby
lekka średnia ciężka
poniżej 4,5 1,5 2,0 2,5
4,5–5,5 0,75 1,5 2,0
5,6–6,0 0,5 0,75 1,5

Źródło: Szkolenie IO-PIB „Nawożenie i wapnowanie w uprawach ogrodniczych”

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *