Wołowina: czy inwestycja w mięso się opłaca?

Wołowina – Polska ma duże możliwości rozwoju jej produkcji. Do hodowli zachęca również w miarę stabilny rynek i względnie stałe ceny. Czy warto zatem zainwestować w opasy?

Wołowina – Polska ma duże możliwości rozwoju jej produkcji. Do hodowli zachęca również w miarę stabilny rynek i względnie stałe ceny. Czy warto zatem zainwestować w opasy?

Pani Halina Klemke (lat 49) z Kłobucka (woj. śląskie) wraz z mężem prowadzi 17 ha gospodarstwo specjalizujące się w hodowli krów mlecznych. Rolniczka wobec likwidacji kwot mlecznych zastanawia się nad przestawieniem produkcji na bydło opasowe. – Mamy 15 krów, jednak wobec niskiej opłacalności chętnie zmieniłabym profil działalności na produkcję opasów. W naszym przypadku zmiana ta nie wymagałby sporych nakładów finansowych w infrastrukturę, co szczególnie skłania nas ku tej inwestycji – opowiada pani Klemke.

Polski potencjał

Obecnie rynek wołowiny w Polsce opiera się na eksporcie mięsa głównie do krajów Unii Europejskiej. Jak mówi pan Ireneusz Bąk, ekspert rynku mięsnego z Mazowsza: – W 2014 r. wyprodukowaliśmy 400 tys. t. mięsa, z czego 80% trafiło na eksport. Polska wołowina trafia głównie na teren Niemiec, Włoch i Wielkiej Brytanii. Nasze możliwości rozwoju tej produkcji są jednak o wiele większe. W Polsce są 3 mln ha użytków zielonych, z których większość nie jest użytkowana, a które stanowią doskonałe zaplecze paszowe. Spore rezerwy przerobowe ma również nasz przemysł mięsny, liczący 304 ubojnie. Kolejnym atutem jest zaś cena. Polska wołowina jest bowiem znacznie tańsza od tej produkowanej w większości krajów europejskich, a jej jakość jest coraz lepsza – dodaje.

Dobra inwestycja

Wołowina zaprząta w tym momencie myśli rolników w Polsce. Wielu z nich przejawia duże zainteresowanie hodowlą opasów. W tej branży upatrują swoją przyszłość również ci rolnicy, którzy do tej pory zajmowali się produkcją mleka, jak właśnie pani Klemke. W ich przypadku przestawienie się na bydło nie niesie za sobą dużych kosztów inwestycyjnych. Do rozpoczęcia produkcji wołowiny zachęcają również stabilne ceny i prognozy związane z wciąż rosnącym popytem, który już dziś znacznie przewyższa podaż. W związku z ponowną legalizacją uboju rytualnego otwierają się też kolejne rynki zbytu. Nie bez znaczenia dla atrakcyjności tej produkcji są ponadto nowe dopłaty do bydła opasowego wprowadzone ramach wspólnej polityki rolnej w krajach UE.

***

Więcej o hodowli bydła możecie przeczytać na największym polskim portalu rolniczym AgroFoto.pl.

Pasożyty psują tucz! Jak się ich ustrzec?

Świnia domowa to rezerwuar i siewca wielu pasożytów. Jaki mają one wpływ na tucz? I jak producenci trzody mogą sobie z nimi radzić?

5 grudnia 2016

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

24 listopada 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016