Co robić gdy zabraknie pasz objętościowych?

Co robić gdy zabraknie pasz objętościowych?

Wytłoki owocowe będą dobrą paszą zastępczą, gdy zabraknie wysłodków buraczanych oraz siana do żywienia bydła. Jaką mają wartość?

Produkty uboczne przemysłu spożywczego, takie jak wytłoki owocowe, są powszechnie wykorzystywane w żywieniu zwierząt gospodarskich. Ich stosowanie jest uzasadnione ze względów ekonomicznych.

Trzeba również pamiętać, że nie jest to ich jedyna zaleta – stanowią bowiem dobre źródło energii, białka oraz składników mineralnych i witamin. Jaką wartość odżywczą mają wytłoki owocowe i w zamian jakiej paszy możemy je wykorzystać?

Wytłoki owocowe

Wytłoki są stosowane z kilku powodów. Główny to oczywiście finansowy. Jeśli chcielibyśmy się w temat bardziej zagłębić, to wytłoki są bogatym źródłem pektyn, polifenoli (najwięcej z winogron) i błonnika (najwięcej w jabłkach i wytłokach warzywnych). Korzysta się z tego, co jest dostępne na rynku, u nas są to przede wszystkim wytłoki jabłkowe. Wytłoki jak każdy inny odpad, powinien być stosowany jeśli jest to uzasadnione ekonomicznie. Natomiast cała reszta to ideologia dorabiana przez firmy paszowe, często jest to mocno ubrane w marketingowe piórka. W wytłokach faktycznie jest kilka fajnych rzeczy. Wytłoki jabłkowe są powszechnie wykorzystywane do produkcji pasz dla cieląt, np. musli – mówi Rafał Szary, niezależny doradca żywieniowy z firmy Grey Feed.

Mieszanki dla bydła

Wytłoki owocowe i warzywne powstają podczas produkcji soków. W Polsce pozostaje najwięcej odpadów po produkcji soku jabłkowego oraz marchwiowego. Wytłoki jabłkowe w postaci suszonych płatków lub granulatu wchodzą w skład mieszanek pełnoporcjowych dla wszystkich grup wiekowych bydła. Jednak najczęstsze zastosowanie mają w żywieniu cieląt, są głównym składnikiem musli. Wytłoki z cytrusów dodawane są również do pasz dla cieląt, nadają charakterystycznego zapachu paszy. Bydło chętnie pobiera wytłoki w postaci suszonej, kiszonej oraz świeżej.

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
leszek1000
Jak jest cień to ok. Już kiedyś to przerabiałem. Krowa miała 41 gorączki ledwo uszła z życiem. Była cały czas na słońcu, nie chciała iść w cień. 
zobacz więcej »
radekz200
Pod drzewami w cieniu? Lepiej jakby sie gotowały w oborze?
zobacz więcej »
leszek1000
W tym roku trzymanie krów na łące bez cienia było torturą w te upały Dlatego dopiero od września u mnie chodzą 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Rekordowa produkcja owoców

Zbiory owoców byłyby wyższe gdyby wszystkie zostały zebrane! Nie każdemu jednak opłacało się to robić…

10 października 2018

Hereford – szybki opas i dużo dobrej wołowiny

Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości, którą ocenia konsument.

14 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close