Co robić gdy zabraknie pasz objętościowych?

Co robić gdy zabraknie pasz objętościowych?

Wytłoki owocowe będą dobrą paszą zastępczą, gdy zabraknie wysłodków buraczanych oraz siana do żywienia bydła. Jaką mają wartość?

Produkty uboczne przemysłu spożywczego, takie jak wytłoki owocowe, są powszechnie wykorzystywane w żywieniu zwierząt gospodarskich. Ich stosowanie jest uzasadnione ze względów ekonomicznych.

Trzeba również pamiętać, że nie jest to ich jedyna zaleta – stanowią bowiem dobre źródło energii, białka oraz składników mineralnych i witamin. Jaką wartość odżywczą mają wytłoki owocowe i w zamian jakiej paszy możemy je wykorzystać?

Wytłoki owocowe

Wytłoki są stosowane z kilku powodów. Główny to oczywiście finansowy. Jeśli chcielibyśmy się w temat bardziej zagłębić, to wytłoki są bogatym źródłem pektyn, polifenoli (najwięcej z winogron) i błonnika (najwięcej w jabłkach i wytłokach warzywnych). Korzysta się z tego, co jest dostępne na rynku, u nas są to przede wszystkim wytłoki jabłkowe. Wytłoki jak każdy inny odpad, powinien być stosowany jeśli jest to uzasadnione ekonomicznie. Natomiast cała reszta to ideologia dorabiana przez firmy paszowe, często jest to mocno ubrane w marketingowe piórka. W wytłokach faktycznie jest kilka fajnych rzeczy. Wytłoki jabłkowe są powszechnie wykorzystywane do produkcji pasz dla cieląt, np. musli – mówi Rafał Szary, niezależny doradca żywieniowy z firmy Grey Feed.

Mieszanki dla bydła

Wytłoki owocowe i warzywne powstają podczas produkcji soków. W Polsce pozostaje najwięcej odpadów po produkcji soku jabłkowego oraz marchwiowego. Wytłoki jabłkowe w postaci suszonych płatków lub granulatu wchodzą w skład mieszanek pełnoporcjowych dla wszystkich grup wiekowych bydła. Jednak najczęstsze zastosowanie mają w żywieniu cieląt, są głównym składnikiem musli. Wytłoki z cytrusów dodawane są również do pasz dla cieląt, nadają charakterystycznego zapachu paszy. Bydło chętnie pobiera wytłoki w postaci suszonej, kiszonej oraz świeżej.

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
poziomka
Mamy ostatnio problem z długimi rujami np krow a zaczyna ruje o 18 następnego dnia o 9 mierzony śluz 140 a o godzinie 17 200 dla czego takie długie ruje . Słyszeliśmy takie głos...
zobacz więcej »
zetorr6441
zalezy jeszcze jak byla pobrana qq do badania i jak robiona kiszonka (jezeli reka badz qq byla podpychana ) to za kazda proba moze byc inny wynik
zobacz więcej »
Takisobierolnik
Najlepsza kiszonka okolo 6 miesieca niestety później jej wartość  tez zaczyna spadac
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Pasze GMO znikną z rynku za dwa lata?

Sprawdź, jak pomysł resortu rolnictwa oceniają eksperci, a jak rolnicy!

29 listopada 2018

Najczęstszy błąd hodowców trzody w zimie – wentylacja

Przed nadejściem zimy warto sprawdzić sprawność i wydajność wenylacji w chlewni. Co oznacza brak właściwego przepływu powietrza?

4 grudnia 2018

Co wpływa na mięsność tuczników?

Efekty ekonomiczne tuczu zależą od ilości i jakości produktu rzeźnego oraz tempa jego wytwarzania. Jakie dodatki stymulują mięsność tuczu?

3 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close