Co robić gdy zabraknie pasz objętościowych?

Produkty uboczne przemysłu spożywczego, takie jak wytłoki owocowe, są powszechnie wykorzystywane w żywieniu zwierząt gospodarskich. Ich stosowanie jest uzasadnione ze względów ekonomicznych.

Trzeba również pamiętać, że nie jest to ich jedyna zaleta – stanowią bowiem dobre źródło energii, białka oraz składników mineralnych i witamin. Jaką wartość odżywczą mają wytłoki owocowe i w zamian jakiej paszy możemy je wykorzystać?

Wytłoki owocowe

Wytłoki są stosowane z kilku powodów. Główny to oczywiście finansowy. Jeśli chcielibyśmy się w temat bardziej zagłębić, to wytłoki są bogatym źródłem pektyn, polifenoli (najwięcej z winogron) i błonnika (najwięcej w jabłkach i wytłokach warzywnych). Korzysta się z tego, co jest dostępne na rynku, u nas są to przede wszystkim wytłoki jabłkowe. Wytłoki jak każdy inny odpad, powinien być stosowany jeśli jest to uzasadnione ekonomicznie. Natomiast cała reszta to ideologia dorabiana przez firmy paszowe, często jest to mocno ubrane w marketingowe piórka. W wytłokach faktycznie jest kilka fajnych rzeczy. Wytłoki jabłkowe są powszechnie wykorzystywane do produkcji pasz dla cieląt, np. musli – mówi Rafał Szary, niezależny doradca żywieniowy z firmy Grey Feed.

Mieszanki dla bydła

Wytłoki owocowe i warzywne powstają podczas produkcji soków. W Polsce pozostaje najwięcej odpadów po produkcji soku jabłkowego oraz marchwiowego. Wytłoki jabłkowe w postaci suszonych płatków lub granulatu wchodzą w skład mieszanek pełnoporcjowych dla wszystkich grup wiekowych bydła. Jednak najczęstsze zastosowanie mają w żywieniu cieląt, są głównym składnikiem musli. Wytłoki z cytrusów dodawane są również do pasz dla cieląt, nadają charakterystycznego zapachu paszy. Bydło chętnie pobiera wytłoki w postaci suszonej, kiszonej oraz świeżej.

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
ThePerkins
Do pierwszych dwóch tyg delikatnie się od środka zagrzewa , potem już ok.
zobacz więcej »
danielhaker
Nie ma takiego minimalnego terminu. W marcu otworzyłem jedną belę czwartego pokosu to niemal nic nie zmieniła koloru i zapachu (owijane ciemnozieloną folią). Do sierpnia ma jeszcze...
zobacz więcej »
Mikruss
Twoje awaryjne wyjscie lezy tak jak moja awaryjna sloma u Ciebie hehe.
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Poznajmy się podczas zbierania owoców

Poznaj bliżej sadowników, którzy korzystają z ciągników marki Kubota.

10 czerwca 2019

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

23 czerwca 2019

Przygotowania do wypasu w stadach bydła mięsnego

Zapoznaj się z podstawami przygotowania bydła mięsnego do wypasu!

27 kwietnia 2019