Zaburzenia fizjologiczne kapusty – czynniki środowiskowe

Panuje niesłuszna opinia, że straty w uprawie warzyw powodują choroby. Natomiast zaburzenia fizjologiczne kapusty mogą wynikać z czynników środowiskowych.
Dużo problemów gospodarczych powodują czynniki tak zwane abiotyczne. W różny sposób niszczą uprawy powodując, że warzywa nie nadają się do konsumpcji czy przetwórstwa.
Spis treści
Czynniki środowiskowe powodujące zaburzenia
Jakie czynniki środowiskowe mogą powodować zaburzenia fizjologiczne kapusty? Najczęściej występujące poniżej.
- Różne temperatury powierza czy gleby — każdy gatunek wymaga ścisłych temperatur do prawidłowego wzrostu. Zaś każde odchylenie od normy ujemnie wpływa na kondycję roślin. Zaburzenia te dotyczą zarówno kapusty uprawianej w polu, jak też w czasie przechowywania.
- Nadmierna ilość wody w podłożu — odstępstwa dotyczące zalania podłoży, spowodowane np. ulewnymi deszczami, nieodpowiednią glebą bądź błędami w nawadnianiu, przyczyniają się do zamierania (zaduszenia) części systemu korzeniowego roślin. W następstwie tego roślina nie rozwija się prawidłowo, przebarwia się, a nawet w skrajnych przypadkach zamiera.
- Opady atmosferyczne, szczególnie grad.
Popularne zaburzenia fizjologiczne kapusty
Poniżej główne zaburzenia fizjologiczne kapusty wywoływane przez czynniki środowiskowe
Oedema (naroślowatość liści)
Choroba występuje najczęściej, przy nagrzanej glebie i jednocześnie niskiej temperaturze powietrza w otoczeniu roślin. Symptomy można obserwować głównie na dolnej stronie liści i są podobne do galasów. W uprawie polowej takowe warunki występują w drugiej połowie lata lub wczesną jesienią. Wówczas różnica pomiędzy temperaturą dnia i nocy jest bardzo duża.
Brak stożka wzrostu
To zaburzenie fizjologiczne kapusty często występuje w uprawie kapusty w młodym stadium. Przyczyną może być przemarznięcie, a także mechaniczne uszkodzenie przez grad, owady, deficyt molibdenu i wapnia w roślinie. W efekcie rośliny zwykle wytwarzają kilka rozetkowatych liści i nie rozwijają się.

Jednym z zaburzeń fizjologicznych kapusty spowodowanych czynnikami środowiskowymi jest pieprzowa plamistość.
Pieprzowa plamistość
Występuje na dojrzałej kapuście głowiastej i pekińskiej. Powodem może być zbyt wczesne jej zebranie. Choroba bardziej się nasila przy ciepłej pogodzie. Chłód podczas przechowywania sprzyja rozwojowi choroby.
Zaburzenie fizjologiczne kapusty, które sprawia, że tworzą się niewielkie, ciemnobrązowe lub czarne plamki, o maksymalnej średnicy 2 mm. Mogą występować też większe zmiany, o średnicy sięgającej 1 cm, a czasem zlewają się, tworząc duże, martwe obszary tkanki na liściach.
Problematyczne wahania temperatury
Na młodych roślinach kapusty mogą wystąpić różnorodne zmiany na liściach, spowodowane szokiem termicznym. Dzieje się tak na przykład po usunięciu włókniny okrywającej rośliny w nieodpowiednim czasie.
Zaburzenia fizjologiczne kapusty a straty gospodarcze
Duże straty przez zaburzenia fizjologiczne notuje się zarówno w okresie wegetacji, jak też podczas przechowywania. Szczególne problemy z tymi zaburzeniami zbiegają się z anomaliami pogodowymi. Zaburzenia nieinfekcyjne spotyka się na całym świecie w rejonach uprawy kapusty głowiastej.
Aby zminimalizować ryzyko, w czasie produkcji rozsady należy przestrzegać właściwych temperatur, jak również odpowiedniego nawadniania siewek. Zwykle produkcję rozsady realizuje się w wielodoniczkach, których komory mają małą objętość, co wymaga częstych kontroli wilgotności podłoża. Ważne jest też dostosowywanie terminu wysadzania rozsady kapusty do prognoz pogody. W większości przypadków plantatorzy nie mają wpływu na pojawianie się zaburzeń fizjologicznych powodowanych przez czynniki środowiskowe.
