Pszenica ozima: zaprawianie ziarna przed siewem

Przy sianiu pszenicy ozimej z własnych zbiorów konieczne jest zaprawianie ziarna. Zobaczcie przed czym ochroni Wasze zbiory!

Przed wysiewem pszenicy ozimej pochodzącej z własnych poprzednich zbiorów konieczne jest zastosowanie odpowiednich zapraw. Problemu tego nie mają jedynie rolnicy, którzy sieją materiał kwalifikowany, właściwie zaprawiony przez producenta.

Zaprawianie ziarna przed siewem to najlepszy sposób na ograniczenie rozwoju patogenów, które mogą pojawić się po wschodach i na późniejszym etapie wegetacji.

– Zaprawienie ziarna siewnego właściwie dobraną zaprawą o przedłużonym czasie działania pozwala zabezpieczyć pszenice ozimą przed najczęściej występującymi chorobami grzybowymi – wyjaśnia Paweł Domański, przedstawiciel producenta środków ochrony roślin. – Dzięki temu można wyeliminować konieczność wykonywania jesiennych zabiegów fungicydowych na polu. Większość dostępnych na rynku zapraw ma wszechstronne działanie – jedna zaprawa pozwala ograniczyć ryzyko pojawienia się wielu chorób, m.in. mączniaka prawdziwego, zgorzeli siewek, głowni czy septoriozy.

nasiona premium / zaprawianie ziarna

Nasiona należy zaprawić tak, aby były równo pokryte preparatem ochronnym.

Dostępne na rynku zaprawy do pszenicy ozimej nie tylko chronią przed chorobami, ale są też dodatkowo wzbogacone w specjalne odżywki, zawierające mikro- i makroelementy. Dzięki temu pszenica jest lepiej odżywiona już na etapie kiełkowania.

Trzeba jednak pamiętać, że choć zaprawione ziarno jest dobrze chronione przed chorobami, nie jest to ochrona trwała. Jesienne zabiegi środkami ochrony roślin przeznaczonymi do wyeliminowania chorób grzybowych można sobie odpuścić, natomiast wiosną, po wystartowaniu sezonu wegetacyjnego choroby grzybowe ponownie dają o sobie znać. Wtedy konieczne jest zastosowanie dolistnej lub doglebowej ochrony fungicydami!

 

Zobacz koniecznie:

Komentarze

  1. Ja juz zacząłem zaprawianie pszenicy vibrance gold. jesli chodzi o zaprawy to używam jej od zeszłego roku i po niej zboże fajnie wschodziło. Chyba jako jedyna chroni tak w ogóle przed ostrą plamistością oczkową w pszenicy.

Szkodniki w uprawach warzyw pod kontrolą

W każdej uprawie warzyw mogą pojawić się szkodniki. Jak prawidłowo je rozpoznawać i jakie środki stosować, żeby móc z nimi skutecznie walczyć?

18 maja 2017

Jak podnieść odporność zbóż na stres?

Zboża są narażone na różne choroby, szkodniki i zmienność pogody. Odporność zbóż na stres wydaje się kluczowa. Zobacz, jak ją zwiększyć.

17 maja 2017

Wirusy występujące na zbożach w Polsce

Wirusy zbóż długo pozostawały w Polsce mało znane. Dopiero po wystąpieniach żółtej karłowatości jęczmienia zwrócono na nie uwagę. Jak je rozpoznać?

15 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij