Zdaniem praktyków: Uwaga na chowacze w rzepaku!

Zdaniem praktyków: Uwaga na chowacze w rzepaku!

Rolnicy radzą, jak przystąpić do walki z chowaczami w rzepaku.

Ciepła, słoneczna aura sprzyja pracom polowym, ale też… agrofagom. Rolnicy wystawili już na pola żółte naczynia. Sprawdzamy, jak gospodarze przystępują do walki z chowaczem – groźnym szkodnikiem w uprawie rzepaku ozimego.

Na plantacjach rzepaku ozimego w wielu regionach Polski pojawiły się chowacze. Pani Alfreda Sulewska ze Śląska rozpoczęła już monitoring swojej plantacji i znalazła w żółtych naczyniach kilka chrząszczy chowacza brukwiaczka i czterozębnego.

Naloty tego szkodnika następują, gdy temperatura gleby wynosi pomiędzy 5, a 7 st.C, a temperatura otoczenia musi osiągnąć od 10 do 12 st.C. Dlatego teraz był dobry czas na wystawienie żółtych naczyń. Szkody na plantacjach rzepaku wyrządzają chrząszcze oraz larwy. Mi udało się znaleźć te szkodniki tydzień temu – opowiada Alfreda Sulewska.

Żółte naczynia na pola!

odmiany rzepaku

Chowacze w rzepaku pojawiły się na wielu plantacjach w całej Polsce. (Foto: AgroFoto.pl, losktos)

Jednak kapryśna aura opóźniła w wielu regionach zarówno prace polowe, jak i nalot szkodników. Pan Andrzej Szurek z Lubelszczyzny dopiero kilka dni temu wystawił na pola żółte naczynia. – Wystawiamy na pola żółte naczynia teraz, bo do tej pory nie mogliśmy tego zrobić – jeszcze do niedawna było zbyt zimno. Chodziliśmy na pola, ocenialiśmy stan plantacji. Ale nie znaleźliśmy jeszcze chowaczy – twierdził kilka dni temu Andrzej Szurek z Lubelszczyzny.

Na Lubelszczyźnie chowaczy w rzepaku jeszcze do niedawna nie było widać. – Chowaczy w rzepaku ozimym na razie nie zaobserwowaliśmy. Pojawił się natomiast słodyszek, ale on jeszcze za wiele szkody nie zrobi. Jednak trzeba to będzie monitorować. Przy takiej temperaturze jaką mamy obecnie, zabieg na chowacze trzeba będzie obligatoryjnie zrobić – doradza Sławomir Stankiewicz, doradca i przedstawiciel regionalny Sumi Agro Polska.

Chowacze w rzepaku, a progi szkodliwości

Zabiegi zwalczające chowacze wykonuje się po znalezieniu od 2 do 4 chrząszczy chowacza brukwiaczka lub po odłowieniu w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni około 10 chrząszczy. Tymczasem do zwalczania chowacza czterozębnego, należy przystąpić jeśli pojawi się 6 chrząszczy na 25 roślinach, albo gdy w żółtym naczyniu w ciągu kolejnych 3 dni złapanych zostanie około 20 szkodników – podpowiada pani Alfreda Sulewska.

Rolnicy już przystępują do walki z chowaczami. Czym pryskać i po jakie substancje sięgać? O tym już w następnym artykule z cyklu „Zdaniem praktyków”.

Jesienne zwalczanie chwastów w zbożach! [REPORTAŻ]

Zabieg jesienny to oszczędność czasu i pieniędzy. Przekonaj się jaki herbicyd będzie najlepszy!

9 października 2018

Jesienne odchwaszczanie zbóż ozimych to najlepszy termin!

Wielu z nas czeka z pozbywaniem się chwastów do wiosny. Można to jednak z dobrym skutkiem robić już teraz. Jak przeprowadzić jesienne odchwaszczanie zbóż?

15 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close