Zwalczanie mączniaka prawdziwego w jęczmieniu browarnym

Zwalczanie mączniaka prawdziwego w jęczmieniu browarnym

Główne zagrożenie dla zdrowotności jęczmienia browarnego stanowi mączniak prawdziwy zbóż i traw. Przeczytaj o sposobach na jego zwalczanie!

Jęczmień jest zbożem o krótkim okresie wegetacji. W Polsce przeważają formy jare, a głównymi kierunkami uprawy są pasze (70%), kasze (17%) i produkcja słodu dla przemysłu browarniczego (13%). Na przestrzeni dwóch ostatnich dekad dwukrotnie wzrosła produkcja i spożycie piwa w naszym kraju.

W związku z tym zwiększył się także areał uprawy jęczmienia browarnego. Każdemu plantatorowi tego rodzaju jęczmienia zależy, aby osiągnąć jak najwyższy plon, a co za tym idzie – także zysk.

Kondycja zdrowotna roślin

Ze wszystkich kierunków użytkowania ziarna jęczmienia to właśnie materiałowi przeznaczanemu na cele browarne stawiane są największe wymagania. Tylko ziarnem o bardzo dobrej jakości będą zainteresowane słodownie. Aby uzyskać wartościowy, przydatny do produkcji słodu materiał, trzeba zadbać o plantację na każdym etapie rozwoju roślin.

Obok prawidłowo prowadzonej uprawy jęczmienia browarnego bardzo istotna jest jego ochrona przed chorobami. Tylko rośliny w dobrej kondycji zdrowotnej są w stanie wydać maksymalny plon, a o to przecież chodzi.

Mączniak prawdziwy w natarciu

zwalczanie mączniaka prawdziwego

fot. Sumi Agro Poland

Główne zagrożenie dla zdrowotności jęczmienia browarnego stanowi mączniak prawdziwy zbóż i traw

Główne zagrożenie dla zdrowotności jęczmienia browarnego stanowi mączniak prawdziwy zbóż i traw. Jest to powszechnie występująca choroba grzybowa, której pojawienie się w jęczmieniu może doprowadzić do strat plonu rzędu 30%. 

Zatem potencjalna utrata aż 1/3 zysku stanowi poważne konsekwencje braku odpowiedniego zabezpieczenia roślin przed tym patogenem. Mając przykładowo 15 ha jęczmienia browarnego i przy założeniach plonowania 6 t/ha i założeniach ceny skupu 700 zł/t, trzeba się liczyć ze stratą około 19 000 zł. Do tego trzeba oczywiście dodać koszty poniesione na założenie i prowadzenie uprawy. Aby zapobiec możliwym stratom, warto dowiedzieć się więcej o sposobach na zwalczanie mączniaka prawdziwego.

Warunki rozwoju patogenu

Sprawcą mączniaka zbóż i traw jest grzyb Blumeria graminis. W przeciwieństwie do zdecydowanej większości grzybów patogen ten nie wymaga ani kropli wody do kiełkowania zarodników. Optymalne warunki rozwoju tego grzyba to temperatura 12-20°C w dzień i 5-12°C w nocy.

grzyb blumeria graminis

Deszcz, jak już wcześniej wspomniano, nie jest konieczny. Można zatem powiedzieć, że sprawca mączniaka zarodnikuje w czasie suchej i ciepłej pogody. Patogen może atakować jęczmień praktycznie w ciągu całego okresu wegetacji.

Objawy i konsekwencje choroby

Objawy choroby stanowią skupienia białego, mączystego nalotu na liściach, pochwach liściowych, a następnie na zielonych źdźbłach. Nalot składa się z grzybni i zarodników konidialnych grzyba. Przy silnym porażeniu zaatakowaniu mogą ulec także kłosy.

Z czasem nalot nieco ciemnieje, staje się bardziej zbity i pojawiają się w nim ciemne punkty, będące owocnikami grzyba, w których tworzą się zarodniki workowe. Szkodliwość choroby polega na ograniczaniu powierzchni asymilacyjnej liści, przez co rośliny nie są w stanie przeprowadzać procesu fotosyntezy, dlatego tak ważne jest zwalczanie mączniaka prawdziwego zawczasu.

zwalczanie mączniaka prawdziwego

fot. Sumi Agro Poland

Porażone mączniakiem prawdziwym blaszki liściowe przedwcześnie zamierają

Porażone blaszki liściowe przedwcześnie zamierają. Ziarno z zainfekowanych roślin jest niedorodne, a do tego odznacza się obniżoną zawartością węglowodanów. Wzrasta natomiast zawartość białka. W przypadku jęczmienia browarnego jest to cecha niepożądana,  ponieważ ziarniaki przeznaczone do browarnictwa mogą zawierać maksymalnie 11% białka.

Progi ekonomicznej szkodliwości

Dla mączniaka występującego na jęczmieniu ustalono następujące progi ekonomicznej szkodliwości:

  •  25-30% roślin z pierwszymi objawami porażenia w fazie krzewienia (BBCH 21-29)
  •  10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia w fazie strzelania w źdźbło (BBCH 30-39)
  • w fazie kłoszenia widoczne pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym, flagowym lub na kłosie (BBCH 51-59)

Zwalczanie mączniaka prawdziwego

Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że zdecydowanie lepsze korzyści uzyskuje się  poprzez stosowanie środków chemicznych prewencyjnie. A zatem na tyle wcześnie, aby nie doszło do kontaktu mączniaka prawdziwego zbóż i traw z roślinami jęczmienia.

Działanie interwencyjne w momencie zaobserwowania pierwszych objawów chorobowych jest także uzasadnione i będzie przeciwdziałać dalszemu rozwojowi infekcji. Należy jednak liczyć się z tym, że pewne uszkodzenia tkanek już nastąpiły. Do tego wymagana jest częsta lustracja plantacji, aby jak najszybciej można było zareagować na pojawienie się choroby w łanie.

Dobra praktyka rolnicza

Aby poradzić sobie z mączniakiem prawdziwym w uprawie jęczmienia browarnego, należy stosować się do zasad dobrej praktyki rolniczej.

Aby poradzić sobie z mączniakiem prawdziwym w uprawie jęczmienia browarnego, należy stosować się do zasad dobrej praktyki rolniczej. Wskazane jest niszczenie resztek pożniwnych, gdzie zimuje grzyb B. graminis, stosowanie płodozmianu z prawidłową rotacją upraw i unikanie sąsiedztwa form jarych i ozimych tego samego gatunku.

Zaleca się sięganie po odmiany odporne. Aby jednak zapewnić pełną ochronę plantacji, trzeba działać kompleksowo, tzn. włączyć w te wszystkie czynności odpowiednio dobraną ochronę chemiczną.

Specjalistyczny fungicyd

Dobry preparat powinien wykazywać zarówno działanie zapobiegawcze, jak i interwencyjne. Takim środkiem jest Kendo 50 EW – wysoce specjalistyczny fungicyd oparty o substancję czynną – cyflufenamid.

środek kendo 50 ew

fot. Sumi Agro Poland

Kendo 50 EW – wysoce specjalistyczny fungicyd na zwalczanie mączniaka prawdziwego

Jest to związek o działaniu układowym, pochodzący z grupy fenyloacetamidów. Działanie tej substancji polega na hamowaniu wytwarzania przez grzyby specjalnych ssawek, którymi mogą pobierać składniki pokarmowe z tkanek zaatakowanych roślin. Nie dochodzi zatem do nawiązania kontaktu grzyba z rośliną, którą próbuje on zainfekować.

Cyflufenamid utrzymuje się w chronionej roślinie nawet do 6 tygodni, dlatego warto zabezpieczyć jęczmień preparatem Kendo 50 EW przed mączniakiem prawdziwym, zanim ten pojawi się na plantacji.

Potwierdzona skuteczność

Substancja czynna wyjątkowo szybko potrafi wniknąć do tkanek roślin i rozpocząć swoje działanie. Fakt ten sprawia, że jest odporna na oddziaływanie deszczu już po godzinie od zastosowania. Kendo 50 EW wykazuje działanie translaminarne i gazowe. Oznacza to, że szybko zwalcza grzyby, które pojawiły się na roślinie, ale też zapobiega nowym infekcjom.

kendo 50 ew

 

Działanie układowe preparatu poprzez długi czas aktywności substancji czynnej odpowiada za ochronę kolejnych przyrostów chronionych roślin. Warto zaznaczyć, że cyflufenamid jest związkiem, który otrzymał od brytyjskiego AHDB (dawniej HGCA) najwyższą ocenę, jeżeli chodzi o zwalczanie mączniaka prawdziwego.

Kendo-stosowanie

Kiedy i jak stosować Kendo 50 EW?

Środek Kendo może być stosowany zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych  objawów chorobowych od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30-59).

 

 

Rzepak RGT JakuzziKup teraz Zaprawiony Cruiser 70WS + tiuram

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Kto odpowiada za rozprzestrzenianie się ASF?

Osoby, które zablokowały działania Inspekcji w woj. lubelskim biorą odpowiedzialność za ASF w tym rejonie. Tak uważają inspektorzy.

10 sierpnia 2018

„Krowa racicami się doi”! Schorzenia kończyn u bydła

Zaniedbanie wykonywania regularnej korekcji racic to jedna z przyczyn stanów zapalnych u krów. Sprawdź!

31 lipca 2018

Afrykański pomór świń: na wschodzie zniknęła 1/3 gospodarstw!

O co w tym wszystkim chodzi? Rolnicy przeżywają dramat ich życia. Z ASF nikt sobie nie radzi. Czy likwidacja stad to jedyna opcja?

13 sierpnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close