Żywienie świń poprzez alternatywne białko – na czym polega?
Żywienie świń zbilansowaną dawką pokarmową jest obecnie wyzwaniem dla każdego producenta/hodowcy. Dwa powszechnie stosowane składniki paszowe w diecie świń to śruta kukurydziana i śruta sojowa (ekstrudowana). Podpowiadamy jak odpowiednio zbilansować dietę zwierzęcia i wprowadzić alternatywne białko.
Kukurydza dostarcza energii do diety, wspierając wzrost, utrzymanie i odkładanie się tłuszczu w końcowej fazie tuczu, podczas gdy śruta sojowa dostarcza białka do budowy głównie mięśni.
Spis treści
Żywienie świń soją
Mączka sojowa zapewnia zrównoważony i strawny profil aminokwasowy. Dzięki temu jest podstawowym źródłem białka dla maksymalizacji wzrostu świń. Najbardziej rozpowszechniona forma śruty sojowej stosowana w dietach dla świń pochodzi z nasion soi, z których usunięto tłuszcz (olej). Takie alternatywne białko to tzw. „ekstrudowana” śruta sojowa.
Profil żywieniowy śruty sojowej będzie się zmieniał w zależności od tego, czy nasiona soi są łuskane. Śruta sojowa z obłuszczonych nasion soi ma mniej błonnika i więcej białka. Łuskana soja zawiera od 45 do 48% surowego białka (CP) i od 2,8 do 3,0% lizyny. Łuskane ziarna soi zawierają około 44% CP i 2,8% lizyny.
Alternatywne białko z soi
Pewne różnice w CP, lizynie i energii wynikają ze sposobu pozyskiwania oleju z całych ziaren soi. Dwie metody przetwarzania ekstrakcji oleju z nasion soi to wydalanie i ekstrakcja rozpuszczalnikiem. Ziarna soi, które przechodzą przez metodę wypychania, są mechanicznie wytłaczane w celu ekstrakcji oleju sojowego. Powstałym produktem ubocznym jest śruta sojowa, która zawiera inaktywowane inhibitory trypsyny.
Alternatywnie, w procesie ekstrakcji można rozpuszczalnikiem usunąć olej z nasion. Ten proces skuteczniej usuwa olej, pozostawiając śrutę sojową z mniejszą ilością oleju i mniejszą zawartością tłuszczu lub energii. Innym atrakcyjnym aspektem śruty sojowej jest jej niska zawartość błonnika. Obłuszczona śruta sojowa zachowa około 8 do 9% włókna neutralnego detergentu (NDF) lub błonnika o minimalnej strawności. Łuskana śruta sojowa zawiera od 10 do 14% NDF. Ze względu na najmniejszą zawartość błonnika i wyższą zawartość białka i lizyny żywienie świń obłuszczoną śrutą sojową jest najlepszą opcją.
Jedną z alternatyw śruty sojowej jest mielona prażona soja. Soja zawiera czynniki antyodżywcze, takie jak inhibitory trypsyny, które zmniejszają potencjał wzrostu świń. Kiedy ziarna soi są podgrzewane lub prażone, czynniki antyodżywcze ulegają denaturacji. To niweluje zahamowanie wzrostu. Mielenie prażonych ziaren soi sprawia, że alternatywne białko jest bardziej strawne. W związku z tym świnie rosną wydajniej z drobno zmieloną prażoną soją niż z całą soją.
Żywienie świń śrutą rzepakową
Canola to odmiana rzepaku pochodząca z Kanady. Została zaprojektowana ze względu na swój profil oleisty, a w chowie świń może służyć jako alternatywne białko. Śruta rzepakowa jest produktem ubocznym wyciskania lub ekstrakcji rozpuszczalnikowej oleju z nasion rzepaku. W wydalonej mączce z rzepaku CP wyniesie 35%, lizyna wyniesie 2,0%, a zawartość tłuszczu wyniesie 10%. Mączka rzepakowa, która została wyekstrahowana rozpuszczalnikiem, zawiera 38% CP, 1,5% lizyny i 3 do 4% tłuszczu. Zawartość błonnika wynosi około 23 do 24% NDF, czyli około 3 razy więcej niż w obłuszczonej śruty sojowej. Jeśli koszt i profil żywieniowy są odpowiednie, śruta rzepakowa może całkowicie zastąpić śrutę sojową w diecie rosnących świń.
Dieta oparta na kukurydzy
Kukurydziana mączka glutenowa jest produktem ubocznym kukurydzy. Żywienie świń oparte na kukurydzy wywoła niedobór lizyny i tryptofanu, aminokwasów o dużym znaczeniu dla wzrostu i zdrowia mięśni. Dawki żywieniowe wykorzystujące alternatywne białko kukurydzy będzie wymagało syntetycznych aminokwasów, aby zrównoważyć proporcje aminokwasów (aminokwasy mogą działać antagonistycznie względem siebie, jeśli nie są w odpowiednich proporcjach). Mączka z glutenu kukurydzianego zawiera około 58% CP, 0,9% lizyny, 5% tłuszczu i 2% NDF. W porównaniu do śruty sojowej, gluten kukurydziany zawiera mniej błonnika.
Innym produktem ubocznym z przemysłu jest pasza z glutenu kukurydzianego. Pasza z glutenu kukurydzianego zawiera około 17% CP, 0,6% lizyny, 4% tłuszczu i 28% NDF. Ze względu na znacznie wyższy poziom błonnika w porównaniu z śrutą sojową, pasza z glutenu kukurydzianego nie jest tak często podawana trzody chlewnej.
Słonecznik i groch jako alternatywne białko dla świń?
Śruta słonecznikowa jest produktem ubocznym pozyskiwania oleju z nasion słonecznika. Olej słonecznikowy można ekstrahować poprzez ekstrakcję lub ekstrakcję rozpuszczalnikiem. Mąka słonecznikowa zawiera około 31 do 40% CP, 1,1 do 1,5% lizyny, 3% tłuszczu i 30 do 37% NDF. Ponieważ ilość błonnika jest około 4 razy większa niż śruta sojowa, śruta słonecznikowa jest włączana w żywienie świń w małych ilościach. Profil nienasyconych kwasów tłuszczowych zawarty w śrucie słonecznikowej może wpływać na jakość mięsa, dlatego należy unikać jej w paszy dla świń przynajmniej w ostatnim miesiącu przed ubojem.
Groch polny jest doskonałym alternatywnym źródłem białka w żywieniu świń w porównaniu do śruty sojowej. Groch polny jest doskonałym źródłem lizyny i ma stosunkowo wysokie stężenie skrobi. Chociaż groch polny zawiera niewielkie ilości inhibitorów trypsyny i chymotrypsyny, można je inaktywować przez ogrzewanie. Groch polny zawiera 22% CP, 1,6% lizyny, 1% tłuszczu i 13% NDF. Dostępny poziom skrobi wynosi około 43%, co zapewnia dodatkową energię w diecie.
Wzrost kosztów żywienia ma bezpośrednie przełożenie na rosnące koszty produkcji. W takim przypadku dostępnych jest wiele alternatywnych źródeł białka, które zapewniają odpowiednio zbilansowane żywienie trzody. Zastępując źródło białka należy zawsze pamiętać o konsultacji z doradzą żywieniowym prowadzącym stado. Należy upewnić się, że podawana dawka pokarmowa dostarcza składników odżywczych potrzebnych do optymalnego wzrostu świń.
Kategoria | żywienie świń |
Problematyka | białko w paszy |
Słowa kluczowe | alternatywne białko, śruta, |