Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem wszystkich stanów pogodowych na określonym obszarze, który – korzystnie lub nie – wpływa na rozwój roślin. Jest to główny czynnik, obok gleby, który określa efektywność uprawy zbóż, warzyw czy owoców. Jak agroklimat wygląda na terenie naszego kraju?

W Polsce wskaźnik agroklimatu ma się następująco. Dane statystyczne o plonach zbierane przez wiele lat na terenie kraju mają odzwierciedlenie w opinie wskaźnika agroklimatycznego, który w Polsce najkorzystniejszy jest w woj. dolnośląskim i wynosi 100 punktów w 100-punktowej skali (maksimum). Różnice w wahaniach punktacji w innych województwach nie są jednak duże i przyjmują mniej więcej od 85 do 100 punktów.

agroklimat w polsce

Wskaźniki agroklimatu w Polsce.

Wspomniane dane wpływające na ogólną definicję agroklimatu oczywiście ulegają zmianie. Temperatura w ostatnich latach wzrasta, a co za tym idzie następuje ogólne ocieplenie klimatu. Jest to korzystne dla rozwoju większości upraw w Polsce, jednakże oprócz tego, że rośliny mogą rozwijać się szybciej, także szkodnikichwasty zdecydowanie przyspieszają tempo rozwoju. Równie istotna jest zmiana gospodarki glebowej i wodnej. Większą część naszego kraju pokrywają gleby zdecydowanie lekkie i piaszczyste.

Tego typu gleby szczególnie podatne są na suszę, z racji tego, że nie mają możliwości utrzymania odpowiednich zasobów wody. Postępująca wraz ze zmianą klimatu zmiana stosunku wody negatywnie przyczyni się do stanu gleb, które i tak są już wystarczająco słabe. Konsekwencją takich zmian będzie zdecydowane ograniczenie uprawy roślin na takich glebach, a co za tym idzie znaczny spadek ilości upraw zbożowych czy sadowniczych w kraju.

agroklimat w polsce

Strefy klimatyczne w Polsce w oparciu o normę PN-EN 12831:2006.

Obserwowane od lat zmiany klimatyczne z jednej strony mają korzystne skutki dla rozwoju roślin, a z drugiej zdecydowanie negatywne. Niestety nie jest możliwe zahamowanie procesu tych zmian, pozostaje jedynie przystosować się do zmian agroklimatycznych w Polsce. Jedyna w pewnym sensie pociecha polega na tym, że upłynie jeszcze wiele, wiele lat, zanim nasz klimat przypominać będzie przynajmniej śródziemnomorski.

 

Koniecznie porównaj: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?

Rośliny po siewie: co im zagraża?

Rośliny po siewie potrzebują odpowiednich warunków atmosferycznych. Co w jakich fazach im zagraża?

1 grudnia 2016

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016