Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem wszystkich stanów pogodowych na określonym obszarze, który – korzystnie lub nie – wpływa na rozwój roślin. Jest to główny czynnik, obok gleby, który określa efektywność uprawy zbóż, warzyw czy owoców. Jak agroklimat wygląda na terenie naszego kraju?

W Polsce wskaźnik agroklimatu ma się następująco. Dane statystyczne o plonach zbierane przez wiele lat na terenie kraju mają odzwierciedlenie w opinie wskaźnika agroklimatycznego, który w Polsce najkorzystniejszy jest w woj. dolnośląskim i wynosi 100 punktów w 100-punktowej skali (maksimum). Różnice w wahaniach punktacji w innych województwach nie są jednak duże i przyjmują mniej więcej od 85 do 100 punktów.

agroklimat w polsce

Wskaźniki agroklimatu w Polsce.

Wspomniane dane wpływające na ogólną definicję agroklimatu oczywiście ulegają zmianie. Temperatura w ostatnich latach wzrasta, a co za tym idzie następuje ogólne ocieplenie klimatu. Jest to korzystne dla rozwoju większości upraw w Polsce, jednakże oprócz tego, że rośliny mogą rozwijać się szybciej, także szkodniki i chwasty zdecydowanie przyspieszają tempo rozwoju. Równie istotna jest zmiana gospodarki glebowej i wodnej. Większą część naszego kraju pokrywają gleby zdecydowanie lekkie i piaszczyste.

Tego typu gleby szczególnie podatne są na suszę, z racji tego, że nie mają możliwości utrzymania odpowiednich zasobów wody. Postępująca wraz ze zmianą klimatu zmiana stosunku wody negatywnie przyczyni się do stanu gleb, które i tak są już wystarczająco słabe. Konsekwencją takich zmian będzie zdecydowane ograniczenie uprawy roślin na takich glebach, a co za tym idzie znaczny spadek ilości upraw zbożowych czy sadowniczych w kraju.

agroklimat w polsce

Strefy klimatyczne w Polsce w oparciu o normę PN-EN 12831:2006.

Obserwowane od lat zmiany klimatyczne z jednej strony mają korzystne skutki dla rozwoju roślin, a z drugiej zdecydowanie negatywne. Niestety nie jest możliwe zahamowanie procesu tych zmian, pozostaje jedynie przystosować się do zmian agroklimatycznych w Polsce. Jedyna w pewnym sensie pociecha polega na tym, że upłynie jeszcze wiele, wiele lat, zanim nasz klimat przypominać będzie przynajmniej śródziemnomorski.

 

Koniecznie porównaj: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?

Insektycydy w rzepaku ozimym – błyskawica na polskim rynku!

Jakie insektycydy w rzepaku ozimym były w tym roku hitem? Zobacz, które środki najczęściej pojawiały się na polskich uprawach rzepaku!

10 lipca 2017

Marchwi trzeba dobrego nawożenia i braku metali ciężkich w glebie

Uprawiając marchew z przeznaczeniem producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy uzyskaniem wysokich plonów, ale także z parametrami jakościowymi przy tego typu produkcji,...

18 lipca 2017

Rozdrabnianie słomy na polu – jakie są korzyści?

Jakie korzyści odnosimy z pozostawienia słomy na polu? Czy warto stosować ten materiał jako nawóz?

10 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij