Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem wszystkich stanów pogodowych na określonym obszarze, który – korzystnie lub nie – wpływa na rozwój roślin. Jest to główny czynnik, obok gleby, który określa efektywność uprawy zbóż, warzyw czy owoców. Jak agroklimat wygląda na terenie naszego kraju?

W Polsce wskaźnik agroklimatu ma się następująco. Dane statystyczne o plonach zbierane przez wiele lat na terenie kraju mają odzwierciedlenie w opinie wskaźnika agroklimatycznego, który w Polsce najkorzystniejszy jest w woj. dolnośląskim i wynosi 100 punktów w 100-punktowej skali (maksimum). Różnice w wahaniach punktacji w innych województwach nie są jednak duże i przyjmują mniej więcej od 85 do 100 punktów.

agroklimat w polsce

Wskaźniki agroklimatu w Polsce.

Wspomniane dane wpływające na ogólną definicję agroklimatu oczywiście ulegają zmianie. Temperatura w ostatnich latach wzrasta, a co za tym idzie następuje ogólne ocieplenie klimatu. Jest to korzystne dla rozwoju większości upraw w Polsce, jednakże oprócz tego, że rośliny mogą rozwijać się szybciej, także szkodnikichwasty zdecydowanie przyspieszają tempo rozwoju. Równie istotna jest zmiana gospodarki glebowej i wodnej. Większą część naszego kraju pokrywają gleby zdecydowanie lekkie i piaszczyste.

Tego typu gleby szczególnie podatne są na suszę, z racji tego, że nie mają możliwości utrzymania odpowiednich zasobów wody. Postępująca wraz ze zmianą klimatu zmiana stosunku wody negatywnie przyczyni się do stanu gleb, które i tak są już wystarczająco słabe. Konsekwencją takich zmian będzie zdecydowane ograniczenie uprawy roślin na takich glebach, a co za tym idzie znaczny spadek ilości upraw zbożowych czy sadowniczych w kraju.

agroklimat w polsce

Strefy klimatyczne w Polsce w oparciu o normę PN-EN 12831:2006.

Obserwowane od lat zmiany klimatyczne z jednej strony mają korzystne skutki dla rozwoju roślin, a z drugiej zdecydowanie negatywne. Niestety nie jest możliwe zahamowanie procesu tych zmian, pozostaje jedynie przystosować się do zmian agroklimatycznych w Polsce. Jedyna w pewnym sensie pociecha polega na tym, że upłynie jeszcze wiele, wiele lat, zanim nasz klimat przypominać będzie przynajmniej śródziemnomorski.

 

Koniecznie porównaj: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017

Chwasty w zbożach: jaki herbicyd zastosować wiosną?

Choć do wiosny i pojawienia się chwastów na polach jeszcze trochę czasu, warto już teraz zastanowić się, czym zwalczać agrofagi!

13 lutego 2017