Ceny tłuszczów roślinnych w górę, zwierzęcych w dół

Download PDF

Odnotowaliśmy niewielki wzrost cen detalicznych tłuszczów roślinnych w ubiegłym roku. Natomiast na rynku tłuszczów zwierzęcych, w tym głównie na rynku masła przeważały obniżki. Sprawdzamy, jakie są prognozy na pierwszą połowę 2020 roku!

W okresie pierwszym dziewięciu miesięcy 2019 roku spadł popyt na tłuszcze roślinne. Wzrosły natomiast notowania surowców do ich produkcji. Widoczne były wahania cen detalicznych margaryn, przy powolnym wzroście cen detalicznych tłuszczów roślinnych – podaje IERiGŻ.

Natomiast na rynku tłuszczów zwierzęcych, w tym głównie na rynku masła przeważały obniżki. Powód? Wyższa niż przed rokiem krajowa podaż masła (wzrost produkcji, przy spadku eksportu) oraz duży spadek jego cen na międzynarodowych rynkach. Pomimo tych spadków, ceny masła utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie.

Ceny tłuszczów roślinnych wzrosły

Od grudnia 2018 roku do września ubiegłego roku ceny detaliczne tłuszczów roślinnych poszły w górę (+4 proc.). Najbardziej podrożały margaryny (+5 proc.), oliwa z oliwek (+3 proc.), oleje roślinne (+2,5 proc.). Jednak pomimo tych zwyżek, we wrześniu 2019 r. margaryny były tańsze (-1,5 proc.) niższe przed rokiem.

ceny tłuszczów roślinnych

Ceny tłuszczów roślinnych poszły w górę, zwierzęcych (głównie masła) w dół.

Przy wzroście cen tłuszczów roślinnych, ceny tłuszczów zwierzęcych od grudnia 2018 r. do września 2019 r. zmniejszyły się średnio o 6 proc. To efekt spadku cen masła o prawie 7 proc., przy wzroście cen pozostałych tłuszczów zwierzęcych o 7 proc. We wrześniu 2019 r. ceny masła były średnio o 9 proc. niższe, a pozostałych tłuszczów zwierzęcych o 6,4 proc. wyższe niż we wrześniu 2018 roku – podaje Ewa Rosiak z IERiGŻ.

Co dalej? Prognoza

Jak podaje GUS, we wrześniu 2019 r. cena detaliczna oleju rzepakowego konfekcjonowanego w butelkach wyniosła średnio 6,39 zł/l. Natomiast za margaryny do smarowania trzeba było zapłacić 3,69 zł za opakowanie 400 g, a za margaryny do celów kulinarnych 2,32 zł za opakowanie 250 g. Natomiast koszt masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc. w detalu to średnio 5,68 zł za opakowanie 200 g. Smalec oferowano za 1,71 zł za opakowanie 250 g, a słoninę na wagę za 6,64 zł/kg.

Ewa Rosiak z IERIG przewiduje, że do końca pierwszej połowy 2020 roku, ceny detaliczne tłuszczów roślinnych będą wolno wzrastały. Będzie to efekt zwyżek cen surowców do ich produkcji. – Czynnikiem stymulującym wzrost cen tłuszczów roślinnych będą przewidywane relatywnie wysokie ceny tłuszczów zwierzęcych. Dotyczy to zwłaszcza masła, z uwagi na spodziewany ponowny wzrost jego cen na międzynarodowych rynkach. Może on skutkować wzrostem eksportu i cen w kraju. Ocenia się, iż ceny tłuszczów roślinnych w 2019 r. będą średnio o ok. 1 proc. wyższe niż w poprzednim roku – czytamy w biuletynie „Rynek rzepaku” IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o