Co to jest dyrektywa miodowa?

Dyrektywa miodowa jest obiektem prac, jakimi zajmuje się Komisja Europejska. Co mają na celu procedowane działania? Jakie będą ich skutki?

Dyrektywa miodowa, jako jedna z tzw. „dyrektyw śniadaniowych”, stała się obiektem nowelizacji, która ma na celu dostosowanie przepisów do współczesnych realiów gospodarczych. Dzięki temu ograniczy się trwający ciągle napływ miodów, które nie spełniają unijnych wymagań, na wspólnotowy rynek. A według Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych 46 proc. miodu trafiającego z państw spoza UE na rynek europejski nie spełnia unijnych norm.

Reklama

Dyrektywy śniadaniowe – co ma się zmienić?

Porozumienie polityczne dotyczy przeglądu i wzmocnienia istniejących norm handlowych, które mają zastosowanie do miodu, soków owocowych, dżemów i mleka. Te tak zwane dyrektywy śniadaniowe ustanawiają wspólne zasady dotyczące składu, nazw handlowych, etykietowania i prezentacji tych produktów. Zapewni to ich swobodny przepływ na rynku wewnętrznym i pomoże konsumentom w dokonywaniu świadomych wyborów.

Co wniesie dyrektywa miodowa?

Zmieniona dyrektywa miodowa uzgodniona przez unijnych prawodawców wprowadzi zmiany, które obejmą m.in. obowiązkowe oznaczanie pochodzenia miodu. W związku z tym na etykietach opakowań mieszanek miodu pojawią się kraje pochodzenia wymienione w porządku malejącym wraz z procentowym udziałem każdego pochodzenia. Ponadto państwa członkowskie będą mogły wymagać procentowego udziału czterech największych krajów pochodzenia tylko wtedy, gdy stanowią one ponad 50% mieszanki. Komisję upoważniono także przez współprawodawców do wprowadzenia zharmonizowanych metod analizy miodu. Ma to na celu m.in. wykrycie jego zafałszowania cukrem. Ponadto proponuje się jednolitą metodologię śledzenia pochodzenia miodu i kryteriów, które pozwolą na upewnienie się, że miód nie jest przegrzany podczas sprzedaży konsumentowi końcowemu. Utworzy się także platformę, która będzie doradzać Komisji w tych kwestiach. Dzięki temu ograniczy się nieuczciwe praktyki i poprawi przejrzystość łańcucha żywnościowego.

Miód z UE — szczegółowe propozycje Komisji Europejskiej

Poza powyższymi postulatami, dyrektywa miodowa zakłada także ważne zmiany, które obejmują:

  • Wprowadzenie obligatoryjnego systemu identyfikacji pszczelarza oraz podmiotów wprowadzających miód do obrotu. Ma to umożliwić stworzenie systemu śledzenia surowca w łańcuchu dostaw i ograniczyć fałszowanie miodu.
  • Określenie poziomu procesu mikrofiltracji miodów jako działania, które pogarsza właściwości miodu i ułatwia proces jego fałszowania.
  • Zakazanie procesu próżniowego odparowywania wody z miodu, który powoduje degradację produktu poprzez zmniejszenie ilości enzymów oraz związków odpowiadających za aromat.

Jakie korzyści przyniesie dyrektywa miodowa?

Dyrektywa miodowa pozwoli na ograniczenie negatywnego wpływu miodu importowanego ze źródeł niewiadomego pochodzenia na unijny rynek. Dotychczasowa praktyka w tej sprawie niejednokrotnie podważała zaufanie konsumentów do produktów oferowanych przez unijnych pszczelarzy.

Dlatego już w kwietniu 2023 r., po szeroko zakrojonych konsultacjach, Komisja przedstawiła swoje wnioski. Mają one na celu zapewnienie tego, by normy handlowe nadal przyczyniały się do promowania i rozpowszechniania zrównoważonych produktów. Jednak mają one jednocześnie odpowiadać na nowe potrzeby konsumentów i podmiotów gospodarczych. Ponadto muszą być zgodne ze strategią „od pola do stołu” oraz celami zrównoważonego rozwoju ONZ.

Dowiedz się więcej na temat przepisów wdrażanych zarówno na szczeblu krajowym, jak i unijnym.

Źródło: PZP; Komisja Europejska

Czytaj też: Dofinansowanie do OZE. Gdzie i do kiedy składać wniosek?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *