PATRON SERWISU: Blattin

Dezynfekcja chlewni: warto przeprowadzać ją regularnie

Mikroklimat w chlewni sprzyja rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych – wirusów, bakterii i grzybów. Aby zadbać o dobrostan zwierząt i zminimalizować ryzyko chorób konieczna jest systematyczna dezynfekcja pomieszczeń, w których przebywają świnie.

Dezynfekcja chlewni to podstawa, o której niektórzy zapominają. Wielu hodowców zbyt mało uwagi poświęca dbałości o czystość w chlewie, skupiając się przede wszystkim na właściwym odżywianiu świń. Tymczasem brak dbałości o regularną dezynfekcję bardzo szybko przekłada się na spadek wydajności produkcji, a także obniżenie odporności zwierząt czy nawet skuteczności stosowanych szczepień.

dezynfekcja chlewni

Przed wykonaniem właściwej dezynfekcji chlewnię trzeba oczyścić i dokładnie umyć. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik:Bartekj1994)

– Przed wykonaniem właściwej dezynfekcji chlewnię trzeba oczyścić i dokładnie umyć. W tym celu usuwa się z niej resztki paszy, brudną ściółkę, obornik czy wszystkie znajdujące się wewnątrz pomieszczenia sprzęty – wyjaśnia Stanisław Piątkowski z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Następnie całość pomieszczenia należy umyć wodą z dodatkiem detergentów. Trzeba pamiętać o zasadzie mycia pomieszczenia od góry do dołu – czyli najpierw sufit, potem ściany, a na końcu podłoga. Z podłogi należy dokładnie usunąć resztki obornika, gdyż zawiera on substancje organiczne, mogące osłabiać działanie preparatów dezynfekujących. Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy odczekać, aż wszystkie umyte powierzchnie wyschną, gdyż woda także może osłabiać działanie preparatów.

Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy odczekać, aż wszystkie umyte powierzchnie wyschną, gdyż woda także może osłabiać działanie preparatów.

Stanisław Piątkowski z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

Właściwą dezynfekcję przeprowadza się przy użyciu opryskiwacza zawierającego mieszankę środków dezynfekujących. Można też użyć w tym celu wytwornicy pary i przeprowadzić odkażanie przy użyciu pary o temperaturze 200°C. Jednak także przy wykorzystaniu tej drugiej metody zaleca się dodanie do pary dezynfekującego środka chemicznego.

–W sezonie jesienno-zimowym należy zwrócić szczególną uwagę na wybór preparatów oraz zakres temperatur, w jakich one działają – radzi ekspert. Niektóre preparaty wymagają, by odkażane powierzchnie miały co najmniej 15° C. Jest tak w przypadku większości środków na bazie formalehydu.

W sytuacji, gdy jest dużo chłodniej, dezynfekcję w mroźne dni najlepiej jest przeprowadzać środkami zawierającymi na przykład kwasy organiczne.

Do dezynfekcji najlepiej jest wybierać preparaty, które mają najszersze spektrum działania jeśli chodzi o niszczenie patogenów. Trzeba również pamiętać, że wiele drobnoustrojów wykazuje duże zdolności przystosowawcze i po pewnym czasie mogą uodpornić się na substancje czynne preparatów. Dobrym rozwiązaniem jest więc stosowanie do dezynfekcji za każdym razem środka zawierającego inną substancję czynną.

Przeczytaj też:

  1. Intensywne żywienie świń: kiedy i czy się opłaca?
  2. Wymarzona chlewnia: czy da się zarobić na świnkach?
  3. Owady w chlewni. Program i skuteczne zwalczanie much w chlewni. 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *