Dlaczego produkujemy coraz mniej ziemniaków?

Download PDF

Z roku na rok Polacy zjadają, a więc i kupują coraz mniej ziemniaków. Ubiegłoroczne statystyki podają, że w ubiegłym roku ich średnie spożycie na osobę wyniosło 97 kg. Co stoi na drodze polskich producentów?

Spożycie ziemniaków na osobę w ciągu ostatnich 15 lat spadło o 38 kg. W samym tylko woj. podlaskim w tym czasie powierzchnia upraw zmniejszyła się o 66 tys. ha. W strukturze zasiewów zmniejszył się on o ponad 9% i w ubiegłym roku wynosił 1,8%.

Rolnicy i znawcy tematu powodów, dla których ziemniaki powoli przestają królować na polskich stołach, upatrują wiele.

mniej ziemniaków

Coraz mniej polskich rolników decyduje się na uprawę ziemniaków. (Foto: AgroFoto.pl, Paspartou)

Według moich danych spożycie ziemniaka jadalnego w ciągu ostatnich 15 lat spadło w Polsce o blisko 50%. Dotyczy to wszystkich grup społecznych: od dzieci po emerytów. Niewątpliwie spory wpływ ma na to przekonanie, że ziemniaki są niezdrowe. W dużym stopniu przyczynił się do tego przemysł przetwórczy i produkty typu chipsy czy frytkimówi Wojciech Nowacki, wiceprezes Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Ziemniaki też nie należą do najtańszych produktów. Ich ceny na sklepowych półkach często sięgają 4 zł za kg. Dochodzą do tego stosunkowo wysokie koszty produkcji:

Koszt uprawy ha ziemniaków, to jakieś 8–16 tys. Rolnicy decydują się często zmienić swój profil na produkcję zbóż, która jest kilka razy tańszamów Wojciech Nowacki.

W ostatnich latach drastycznie zmalał też eksport ziemniaka. Wraz z wejściem do Unii Europejskiej zaczęły nas obowiązywać zasady fitosanitarne. W polskich warzywach wykryto bakteriozę pierścieniową ziemniaka.

W ciągu ostatnich 15 lat spadło w Polsce o blisko 50%. Dotyczy to wszystkich grup społecznych: od dzieci po emerytów. Niewątpliwie spory wpływ ma na to przekonanie, że ziemniaki są niezdrowe.

Wojciech Nowacki, wiceprezes Stowarzyszenia Polski Ziemniak

Dawniej eksportowaliśmy setki tysięcy ton. Obecnie w dobrym roku udaje nam się wysłać 30 tys. Najgorsze jest to, że są kraje zainteresowane współpracą z nami. Mam tu na myśli południe Europy, czyli np. Grecję, Bułgarię, czy Włochy. Nasze zasady fitosanitarne, nawet w porównaniu z unijnymi, w dalszym ciągu są niestety zbyt restrykcyjne. Zgłosiliśmy tę kwestię w ministerstwie rolnictwa i mam nadzieję, że niebawem się to zmieni – zwraca uwagę Wojciech Nowacki.

Polski konsument stał się też odbiorcą wybrednym, a rośliny bulwiaste mają swoją specyfikę, począwszy od wyglądu, a na sposobach przygotowania skończywszy.

Konsumenci również patrzą dość pragmatycznie. Przygotowanie ziemniaków zabiera około godziny. Nie każdy ma na to obecnie czas, więc wybiera makaron lub ryż, które są zdecydowanie mniej czasochłonne – potwierdza Wojciech Nowacki.

Z pewnością jednak nie należy upatrywać przyczyn problemów w samych tylko konsumentach. Na spadek popularności ziemniaka nałożyło się zbyt wiele przyczyn, a odbudowanie dawnej pozycji może być bardzo trudne do zrealizowania.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Z forum

Powiązany temat:

Jaka odmiana ziemniaka
Zenek88
Dnia 13.03.2013 o 10:44, damii1 napisał: stasia plenna bardzo ale smak kijowy... znajoma ja miała i sie wycofała bo nie dał sie zjesc... a tetyde mam osobiscie i po...
zobacz więcej »
mlody111
Odmiana Queen anne. Coś ciekawego o nich? Ktoś sadzi? 
zobacz więcej »
Darozioom
Catania i Ricarda 👌👌
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o