Ziemniaki: mniej popularne na stołach, bardziej – na polach

Download PDF

Ziemniaków jemy coraz mniej. Ale areał upraw wskazuje, że ziemniaki u rolników odzyskują popularność. Dlaczego tak się dzieje?

W tym roku, wg wstępnych danych, na polskich polach posadzono 320 tys. ha ziemniaków.

To więcej niż przed rokiem mówi dr Wojciech Nowacki, kierownik Oddziału w Jadwisinie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy. I to bardzo dobry sygnał. Choć druga strona medalu jest taka, że w Polsce z 400 tys. producentów ziemniaków, większość produkuje je tylko dla siebie. Naprawdę duże uprawy ma może 10% wszystkich producentów, czyli ok. 40 tys. gospodarstw.

Ziemniaków jemy coraz mniej. W ciągu kilkunastu lat spożycie spadło o połowę – do ok. 80 kg rocznie na osobę. Dlaczego tak się stało?

ziemniaki

W ciągu kilkunastu lat spożycie ziemniaków spadło o połowę – do ok. 80 kg rocznie na osobę.

Ziemniaki stały się stosunkowo drogie wyjaśnia dr Nowacki. Gdy kupimy kilogram, po obraniu pozostaje nam ok. 70 dag. Trzeba je obrać. Potem ugotować. A to wszystko trwa. Młodzież, która żyje w szybkim tempie woli jedzenie, na które nie trzeba czekać, dlatego ziemniaki przegrywają z ryżem czy makaronem, który można zalać wrzątkiem i zjeść.

Z drugiej strony jest to sprawa dość naturalna. Jest większa dostępność różnorodnych warzyw przez cały rok mówi ekspert. Kiedyś przez cały rok były ziemniaki, cebula i marchew, teraz wybór jest dużo większy, więc jemy więcej innych warzyw, a tym samym mniej ziemniaków.

Przydałaby się też kampania promocyjna, która by przypomniała, jak smacznym i zdrowym warzywem są ziemniaki. Warto też promować ziemniaki o wysokiej smakowitości, bo jednak ziemniak ziemniakowi nierówny, a wśród konsumentów prawie nikt nie zwraca uwagi na to, jaką odmianę kupuje.

A jednak areał uprawy ziemniaka w Polsce rośnie. Wzrost dotyczy przede wszystkim upraw skrobiowych. Dlaczego? Bo można uzyskać 1400 euro dopłaty obszarowej do hektara przy produkcji ziemniaka skrobiowego, jeśli producent ma podpisaną umowę z zakładem produkującym skrobię.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o