Za dużo produktów pochodzi z Ukrainy?

Za dużo produktów pochodzi z Ukrainy?

Czy sytuacja polskiego rolnika jest naprawdę zagrożona? Produkty sprowadzane z Ukrainy źle wpływają na polski sektor rolniczy.

Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego ponownie wnioskuje do Prezesa Rady Ministrów o podjęcie działań mających na celu zmianę rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej. Sprawa dotyczy produktów importowanych z Ukrainy.

Wniosek dotyczy rozporządzenia nr 374/2014 z dnia 14 kwietnia 2014 r., które weszło w życie 23 kwietnia 2014 r., odnośnie obniżenia lub zniesienia ceł na towary pochodzące z Ukrainy. W wyniku ww. rozporządzenia z cła zostały zwolnione towary przemysłowe importowane do Unii Europejskiej z Ukrainy obejmujące ponad 94% linii taryfowych. Rozporządzenie to znosi również 83% taryf celnych w zakresie importu do UE z Ukrainy produktów rolnych.

W odniesieniu do niektórych produktów rolnych, takich jak: zboża, mięso wołowe, wieprzowe i drób, obowiązują bezcłowe kontyngenty na import.

Na skutek wejścia w życie ww. rozporządzenia nastąpiło istotne pogorszenie sytuacji ekonomicznej polskich producentów rolnych, poprzez ustanowienie ww. rozporządzeniem kontyngentów bezcłowych w zakresie importu na teren Unii Europejskiej z Ukrainy produktów rolnych, m.in. zboża, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, drobiu. Zatem sytuacja polskiego rolnika została istotnie zagrożona i uległa znacznemu pogorszeniu poprzez wprowadzenie na polski rynek tańszych produktów rolnych (bez opłat celnych) z Ukrainy. Została zatem w znacznym stopniu zachwiana zasada konkurencyjności rolnictwa polskiego, a także europejskiego – uzasadnia IRWŁ.

Miód pszczeli. Co o nim wiemy?

Przydomowa hodowla pszczół może dać nie tylko dużo satysfakcji, ale podnieść dochodowość gospodarstwa. Co jeszcze uzyskamy kręcąc miód?

21 kwietnia 2018

Pierwszy wiosenny zabieg fungicydowy najważniejszy!

Zajrzeliśmy do gospodarstwa Andrzeja Szurka na Lubelszczyźnie, aby przekonać się, w jakiej kondycji są zboża i jakich zabiegów wymagają.

15 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij