PATRON SERWISU: Blattin

Eksport mięsa wołowego: lepiej tuczyć niż wywozić

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 8% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Eksport mięsa schłodzonego wzrósł o 16%, a przetworów wołowych o 4%. Mniejszy był natomiast (o 1%) mięsa mrożonego oraz bydła (o 24%).

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina, Włochy oraz Chorwacja, a mięsa wołowego Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania oraz Francja.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła, jego wywóz zmalał.

W sierpniu poprzedniego roku zostało zniesione embargo na eksport polskiej wołowiny do Japonii, w rezultacie czego w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. wywóz mięsa wołowego do tego kraju wyniósł 0,6 tys. tony (wzrost z 0 przed rokiem).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%. Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 EUR/kg, a schłodzonej o 5% do 3,33 EUR/kg.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *