Eksport mięsa wołowego: lepiej tuczyć niż wywozić

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 8% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Eksport mięsa schłodzonego wzrósł o 16%, a przetworów wołowych o 4%.

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 8% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Eksport mięsa schłodzonego wzrósł o 16%, a przetworów wołowych o 4%. Mniejszy był natomiast (o 1%) mięsa mrożonego oraz bydła (o 24%).

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina, Włochy oraz Chorwacja, a mięsa wołowego Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania oraz Francja.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła, jego wywóz zmalał.

W sierpniu poprzedniego roku zostało zniesione embargo na eksport polskiej wołowiny do Japonii, w rezultacie czego w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. wywóz mięsa wołowego do tego kraju wyniósł 0,6 tys. tony (wzrost z 0 przed rokiem).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%. Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 EUR/kg, a schłodzonej o 5% do 3,33 EUR/kg.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Dezynfekcja kurnika i chlewni: jak przeprowadzić ją prawidłowo?

Bioasekuracja to rodzaj prewencji, dzięki której zabezpieczymy stada przed ASF i wirusem ptasiej grypy. Jaki środek wybrać do dezynfekcji?

28 kwietnia 2017

Rozród bydła mięsnego: jaki system jest najlepszy?

Bardzo duży wpływ na opłacalność i efektywność hodowli ma system zarządzania rozrodem bydła mięsnego. Jaki system rozrodu będzie najlepszy?

15 kwietnia 2017

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij