Eksport mięsa wołowego: lepiej tuczyć niż wywozić

Eksport mięsa wołowego: lepiej tuczyć niż wywozić

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 8% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Eksport mięsa schłodzonego wzrósł o 16%, a przetworów wołowych o 4%.

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. był większy o ok. 8% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Eksport mięsa schłodzonego wzrósł o 16%, a przetworów wołowych o 4%. Mniejszy był natomiast (o 1%) mięsa mrożonego oraz bydła (o 24%).

Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina, Włochy oraz Chorwacja, a mięsa wołowego Włochy, Niemcy, Holandia, Hiszpania oraz Francja.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła, jego wywóz zmalał.

W sierpniu poprzedniego roku zostało zniesione embargo na eksport polskiej wołowiny do Japonii, w rezultacie czego w pierwszych 7 miesiącach 2015 r. wywóz mięsa wołowego do tego kraju wyniósł 0,6 tys. tony (wzrost z 0 przed rokiem).

Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił ok. 90%. Ceny eksportowe wołowiny mrożonej wzrosły o 3% do 3,12 EUR/kg, a schłodzonej o 5% do 3,33 EUR/kg.

Pomimo wzrostu średniej ceny eksportowej bydła o 2%, jego wywóz zmalał pod wpływem rosnącego zainteresowaniem tuczem i ubojem z przeznaczeniem na eksport w postaci mięsa wołowego, za które uzyskuje się wyższe ceny.

Eksport wieprzowiny zwiększa się

Wzrasta opłacalność tuczu trzody chlewnej. Zwiększa się pogłowie trzody chlewnej. Rośnie także import mięsa wieprzowego.

17 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij