Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym wciąż aktywny

W 2014 powołano Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym, który pomaga zmniejszać liczbę osób zagrożonych ubóstwem.

Mimo iż Unia Europejska zmaga się dzisiaj z wieloma problemami, takimi jak napływ imigrantów, ataki terrorystyczne czy napięte stosunki z Rosją, to wciąż jednym z głównych zmartwień jest ubóstwo obecne wśród mieszkańców wspólnoty. Z tego powodu w 2014 r. powołano Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego zadaniem jest wspieranie tych działań UE, które pozwolą na zmniejszenie liczby osób zagrożonych ubóstwem. Fundusz ma na celu zwalczanie najcięższych form ubóstwa poprzez dostarczanie żywności i innych środków, mających pomóc w integracji społecznej tych najbardziej potrzebujących.

Fundusz w każdym kraju jest dofinansowywany nie tylko z unijnych dotacji, ale też przez budżet państwowy, a działania powołanego Funduszu realizowane są w formie programów operacyjnych. Możliwe są 3 drogi, którą będą pomagać w osiągnięciu celu:

  1. przeznaczanie środków z Funduszu jedynie na pomoc żywnościową;
  2. przeznaczanie środków z Funduszu na inną pomoc materialną;
  3. przeznaczanie środków z Funduszu zarówno na pomoc materialną, jak i żywnościową.
fundusz

Procentowy podział środków finansowych na OPO w Podprogramie 2014

Jak to wygląda w Polsce?

W Polsce w ramach Funduszu realizowany jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014–2020. Został on zatwierdzony przez Komisję Europejską 3 grudnia 2014 r. Nasze działania obejmują nie tylko zakup żywności i jej dystrybucję wśród najbardziej potrzebujących, ale również wszelkie akcje towarzyszące. Całkowity budżet na realizację potrzeb w ramach ww. programu wynosi 556,9 mln Euro, w tym:

  • 473,4 mln euro – budżet UE (85%),
  • 83,5 mln euro – budżet krajowy (15%).

Warto zaznaczyć, że Polska jest jednym z 6 krajów, które realizują program już od 2014 r. Oprócz instytucji zarządzającej, czyli Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w pomoc aktywnie włącza się Agencja Rynku Rolnego oraz wybrane organizacje partnerskie. Ich zdaniem nie jest jedynie pomoc w dostarczaniu żywności najbardziej potrzebującej społeczności, ale również koordynowanie działaniami towarzyszącymi, takimi jak np. zajęcia aktywizujące, wsparcie psychologiczne/terapeutyczne, organizowanie warsztatów (kulinarnych, dietetycznych, edukacyjnych).

Warto zaznaczyć, że Polska jest jednym z 6 krajów, które realizują program już od 2014 r. Oprócz instytucji zarządzającej, czyli Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w pomoc aktywnie włącza się Agencja Rynku Rolnego oraz wybrane organizacje partnerskie.

Dla kogo pomoc?

Pomoc jest kierowana przede wszystkich do tych, którzy z powodu niskich dochodów i słabej sytuacji materialnej narażeni są na brak odpowiedniego wyżywienia. Dotyczy to osób, których dochód 150% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, czyli w przypadku osoby samotnej dochód nie przekracza 951 zł, a 771 zł na osobę w rodzinie. Aby dostać pomoc, należy zostać zakwalifikowanym albo przez ośrodki pomocy społecznej, albo organizacje partnerskie – warto zaznaczyć, że drugi sposób dotyczy jedynie bezdomnych.

Organizacje partnerskie też otrzymują specjalne dofinansowanie, realizowane w ramach podprogramu, na który przeznaczono ponad 38 mln zł. 1,9 mln dostały podmioty partnerskie. Reszta funduszy przeznaczona została na żywność. Wśród organizacji wspomagających znalazły się:

  • Organizacje Partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym – OPO (Federacja Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż);
  • 95 Organizacji Partnerskich Regionalnych – OPR (banki żywności, oddziały okręgowe PKPS/PCK, placówki diecezjalne Caritas);
  • 2512 Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL (m.in. lokalne stowarzyszenia i fundacje, oddziały rejonowe PKPS/PCK, zespoły parafialne Caritas).

Jakie produkty zostały dostarczone?

W ramach realizacji podprogramu 2014 do magazynów organizacji zostały dostarczone w grudniu 2014 r. i obejmowały 5 produktów: mielonkę wieprzową, makaron świderki, cukier biały, mleko UHT, olej rzepakowy. W ostatecznym rozrachunku wyszło ponad 14 600 ton żywności. Następnie między styczniem 2014 a lutym 2015 żywność była rozsyłana do najbardziej potrzebujących. W ramach Podprogramu 2014 żywność otrzymało ok. 944 tys. osób.

dobrego weekendu

Procentowy podział środków finansowych na OPO w Podprogramie 2015

W 2015 r. było równie dobrze. W ramach Podprogramu 2015 przeznaczono 291,6 mln zł, w tym ok. 26,5 mln przeznaczonych zostało dla organizacji partnerskich. Reszta pieniędzy znów została wykorzystana na żywność dla ubogich. W trwającym Podprogramie uczestniczą:

  • Organizacje Partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym – OPO (Federacja Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż);
  • 73 Organizacje Partnerskie Regionalne – OPR (banki żywności, oddziały okręgowe PKPS/PCK);
  • 1 439 Organizacje Partnerskie Lokalne- OPL (m.in. lokalne stowarzyszenia i fundacje, oddziały rejonowe PKPS/PCK).

W tym roku dystrybuowane są przede wszystkim: artykuły skrobiowe (makaron świderki, kasza jęczmienna, ryż, płatki kukurydziane, kawa zbożowa) – 23 985 ton, artykuły mleczne (mleko UHT, sery dojrzewające, sery topione) – 16 222 ton, artykuły owocowo-warzywne (groszek z marchewką, sok jabłkowy, dżem truskawkowy, koncentrat pomidorowy) – 15 501 ton, artykuły mięsne (mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym) – 12 863 ton, cukier8 958 ton, olej rzepakowy – 5 514 ton.

W ramach realizacji podprogramu 2014 do magazynów organizacji zostały dostarczone w grudniu 2014 r. i obejmowały 5 produktów: mielonkę wieprzową, makaron świderki, cukier biały, mleko UHT, olej rzepakowy.

W sumie w Podprogramie 2015 POPŻ zebrano 83 043 ton żywności, współfinansowanej z FEAD. Ogółem dla ubogich przekazano ponad 92 658 ton.

Po zakończeniu Podprogramu 2015 zostanie skierowane przez OPO do ARR sprawozdanie końcowe, w których będą zawarte wskaźniki produktu i rezultatu w każdym województwie:

  • ilość dystrybuowanej żywności, liczbę paczek i posiłków przekazanych osobom najbardziej potrzebującym,
  • liczbę osób, które otrzymały pomoc żywnościową, w podziale na wiek, płeć i grupy odbiorców,
  • liczbę poszczególnych rodzajów przeprowadzonych działań towarzyszących,
  • liczbę osób objętych działaniami towarzyszącymi, w podziale na wiek, płeć i grupy odbiorców.

Następnie wnioski zostaną przekazane do Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, a na końcu trafią do Komisji Europejskiej.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FEAD.

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016

Czy można umorzyć zaległe składki KRUS?

Jeśli rolnik ma zaległości w miesięcznym opłacaniu składek KRUS, może ubiegać się o umorzenie zadłużenia. O czym trzeba pamiętać?

9 grudnia 2016

Klęski żywiołowe: jest pomoc dla rolników!

Tylko do 5 grudnia poszkodowani w wyniku klęsk żywiołowych mogą w biurach powiatowych ARiMR składać wnioski o pomoc finansową.

2 grudnia 2016