Gdy świniom w chlewie jest za zimno

Download PDF

Odpowiednia temperatura w chlewni ma znaczenie o każdej porze roku, jednak jest szczególnie ważna w sezonie zimowym. Świniom w chlewie nie może być zbyt zimno, gdyż zaczynają zachowywać się w sposób nienaturalny i inaczej wykorzystują paszę.

O tym, że świniom jest zbyt zimno można przekonać się podczas zwykłej obserwacji zwierząt. Zaczynają się one zachowywać inaczej niż zwykle – stają się apatyczne, dużo częściej leżą, bardzo często zbijają się w większe grupy, by wzajemnie ogrzewać się własnymi ciałami.

Hodowcy, którzy nie zadbają o właściwe warunki termiczne w chlewie muszą więc liczyć się ze spadkiem opłacalności produkcji.

– Są też objawy, które mniej rzucają się na pierwszy rzut oka, mają natomiast duże znaczenie dla ekonomiki produkcji. Zwierzęta, którym w chlewni jest zbyt chłodno, zaczynają pobierać większe ilości paszy, która wykorzystywana jest do podgrzewania temperatury w ich organizmach – wyjaśnia Barbara Skowronek z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Pasza nie przekłada się więc na szybkość tuszu, tylko jest na bieżąco użytkowana w celach energetycznych. W ten sposób podnosi się koszt żywienia świń, a także przedłuża okres ich tuczu. Przyrosty w zbyt chłodnych warunkach są bowiem dużo niższe od oczekiwanych i optymalnych.

Zbyt niska temperatura w chlewni to także prosta droga do spadku odporności zwierząt. Zbyt chłodne i często też wilgotne pomieszczenia przyczyniają się do zwiększenia ryzyka wielu chorób w stadzie. W sezonie zimowym u świń pojawiają się dolegliwości ze strony układu oddechowego, kaszel o różnym podłożu, stany zapalne. U młodszych świń mogą występować również trudne do leczenia biegunki. Hodowcy, którzy nie zadbają o właściwe warunki termiczne w chlewie muszą więc liczyć się ze spadkiem opłacalności produkcji. Oszczędności na ociepleniu budynku czy usprawnieniu wentylacji mogą więc wygenerować dużo wyższe koszty związane z żywieniem i leczeniem zwierząt w sezonie zimowym.

Przeczytaj też:

  1. Trzoda chlewna: ważna rola zakwaszaczy
  2. Witaminy w żywieniu świń

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o