PATRON SERWISU: Blattin

Gęś owsiana to prawdziwy produkt polski!

Choć chów drobiu w Polsce z roku na rok coraz bardziej zmierza w kierunku uprzemysłowienia i produkcji intensywnej, gęsi nadal chowa się w sposób wyjątkowo naturalny.

Polska gęś owsiana cieszy się ogromnym zainteresowaniem, szczególnie poza granicami kraju.

Reklama

Rynek zbytu

Gęsi produkowane w Polsce w dużym stopniu trafiają na eksport – polską gęsiną zajadają się Niemcy, Anglicy i Szwajcarzy, a gęsie pierze trafia nawet do Japonii i USA. Nazwa gęś owsiana nie odnosi się jednak do rasy, a jedynie do sposobu tuczu. W naszym kraju w taki sposób hodowana jest niemal wyłącznie Gęś Biała Kołudzka. Gęsi utrzymywane są na wybiegach, żywią się zielonką, którą same pobierają lub którą dostarcza im hodowca. Istotną kwestią w żywieniu gęsi jest też stosowanie urozmaiconych dawek paszowych, które są bogate w śruty zbożowe.

gęś

Określenie gęś owsiana nie odnosi się do rasy, a sposobu hodowli.

– Na gęsi zawsze znajdzie się rynek zbytu, zainteresowaniem cieszy się nie tylko mięso, ale też pierze i puch – mówi Jolanta Marcinkowska, hodowczyni gęsi spod Olsztyna. – Mięso gęsi cieszy się sporym zainteresowaniem, bo ma sporo wartości odżywczych, bardzo niewiele tłuszczu i przede wszystkim jest zdrowe. Gęsi karmione są bowiem wyłącznie naturalną paszą, bez żadnych sztucznych dodatków czy antybiotyków.

Opłacalna hodowla

Hodowla gęsi, ze względu na szeroki rynek zbytu za granicą, jest opłacalna, ale wyłącznie dla tych hodowców, którzy dbają o jak najlepszą jakość bytowania gęsi. Rosną bowiem zarówno wymagania konsumentów, jak i zakładów ubojowych.

Hodowca musi zadbać o dobrostan gęsi na każdym etapie ich życia, począwszy od właściwego przygotowania odchowalni, poprzez zadbanie o przestronne, zielone wybiegi, aż po prawidłowe żywienie. W ostatnich 3 tygodniach tuczu gęsi powinny otrzymywać co najmniej 0,5 kg owsa dziennie. W tym też czasie zwiększają swoją masę aż o 20%.

Wzrost spożycia gęsi

Chów gęsi może przynieść dodatkowy dochód zarówno w dużym, wielkopowierzchniowym gospodarstwie, jak i w przydomowej zagrodzie. Mięso gęsi, choć nadal w większości trafia na rynki zagraniczne, cieszy się coraz większym zainteresowaniem polskich konsumentów. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, tylko w ciągu kilku ostatnich lat spożycie gęsi w Polsce wzrosło aż kilkanaście razy.

 

Zainteresuje Cię też: Chów gęsi na jaja i puch: doskonały biznes

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *