Gęsina na św. Marcina. Jak w Polsce wygląda rynek gęsi?

Download PDF

11 listopada – nasze najważniejsze narodowe święto, Święto Niepodległości. W 98 rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości warto zadbać o polskie tradycje.

Kiedyś świętowano ten ważny dzień w rodzinnej atmosferze, śpiewano patriotyczne pieśni oraz biesiadowano przy rogalach marcińskich i gęsinie. Gęsina na św. Marcina była potrawą tak ważną, jak pierogi z kapustą i grzybami na stole wigilijnym. Aby tradycji stało się zadość, upieczmy tę naszą, narodową gęś i powspominajmy stare czasy.

Hodowla gęsi w Polsce…

…ma bardzo długą tradycję. Początkowo gęsi były utrzymywane w chowie przydomowym, na własne potrzeby. Produkcja na większą skalę rozpoczęła się w XVII w. Według danych z Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce w grudniu 2015 r. utrzymywano 1 213 045 szt. gęsi. Od kilku lat liczebność pogłowia gęsi domowej utrzymuje się na podobnym poziomie, co może jednoznacznie wskazywać na opłacalność produkcji gęsiny.

stan pogłowia gęsi infografika

Dane liczbowe opisujące produkcję gęsiny w Polsce
Liczebność populacji gęsi hodowlanej w Polsce1 213 045 szt.
Spożycie gęsiny na 1 mieszkańca/rok200–300 g
Spożycie drobiu ogółem na 1 mieszkańca/rok28,2 kg
Eksport gęsi rocznie19 tys. t
Gąsięta jednodniowe8,5–12 zł
Cena w skupie za żywiec7,48 zł/kg

Gdzie hoduje się najwięcej?

Największe skupiska hodowli znajdują się w woj. wielkopolskim, łódzkim i warmińsko mazurskim. Obecnie Polska jest największym producentem gęsi w Europie, niejeden kraj zazdrości nam jakości naszej gęsiny. Cena za kg żywej wagi waha się na poziomie 8 zł. Od 2010 r. cena skupu wzrosła prawie 2-krotnie, aby obecnie osiągnąć pułap powyżej 8 zł w niektórych województwach. Według tego samego Rocznika Statystycznego spożycie mięsa drobiowego na jednego mieszkańca wynosi 28,2 kg na rok, a spożycie samej gęsiny to niewiele ponad 1%.

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o