Pomidory gniją? Najczęściej to zaraza ziemniaczana

Pomidory gniją? Najczęściej to zaraza ziemniaczana

Rolnicy z wielu regionów skarżą się na tegoroczne zbiory pomidorów. Warzywa pokrywają się szarymi plamami i gniją. Dlaczego?

Rolnicy z wielu regionów skarżą się na tegoroczne zbiory pomidorów. Warzywa pokrywają się szarymi plamami i gniją. Dlaczego pomidory gniją?

Jak zawsze – najprostsze rozwiązanie jest najbardziej prawdopodobne. Pomidory w wielu regionach zaatakowała zaraza ziemniaczana.

Pogoda sprzyja zarazie ziemniaczanej, a rolnicy wiedzą doskonale, że jak jest mokro i niezbyt gorąco to mogą być kłopoty – wyjaśnia Dorota Paczyńska, specjalistka z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. – W latach bardziej suchych z zarazą jest mniejszy problem, ale w tym roku wiele plantacji jest porażonych.

Także Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje, że w wielu miejscach w Polsce jest kłopot z zarazą ziemniaczaną.

W latach bardziej suchych z zarazą jest mniejszy problem, ale w tym roku wiele plantacji jest porażonych.

Dorota Paczyńska, specjalistka z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

Na wszelkie zabiegi jest już za późno – mówi Dorota Paczyńska. – Nie widziałam w tym roku porażonych łodyg, ale zaraza jest na liściach i na owocach. Pojawiają się jasne, szare plamki, po 2–3 dniach czernieją.

Rolnicy wiedzą, że ziemniaki i pomidory to rośliny pokrewne – należą do roślin psiankowatych.

Kto nie robił systematycznie zabiegów przeciwko zarazie ziemniaczanej w plantacjach ziemniaków może być niemile zaskoczony podczas wykopków, bo mogą być porażone bulwy – dodaje pani Paczyńska. –Także i tu na zabiegi jest za późno. W tej chwili to jedynie zbędny wydatek. Ziemniaki już zasychają, czekają na dojrzałość technologiczną i kończy się ich wegetacja. Niedługo rozpoczną się wykopki. Oby niemiłych niespodzianek z porażeniem bulw zarazą ziemniaczaną było jak najmniej.

Korekcja racic u bydła a jakość produkcji

Coraz częściej pojawiają się problemy z racicami u bydła. Co je powoduje, do czego prowadzą i jak ich uniknąć?

22 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Schorzenia szpary międzyracicowej u bydła: jak sobie radzić?

Kulawizny nie dość, że sprawiają krowom ból, to dla hodowcy oznaczają dodatkowe koszty. Czy da się im jakoś zapobiec?

17 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij