Gnojowica i gnojówka: jak stosować je bezpiecznie?

Gnojowica i gnojówka: jak stosować je bezpiecznie?

W czasach, gdy nawozy są drogie, warto pomyśleć o wykorzystaniu nawozów naturalnych. Jak stosować je bezpiecznie?

Nawozy naturalne wielu rolników stosuje niechętnie. To, co najbardziej zraża do ich stosowania, to zapach. Ale w czasach, gdy nawozy są drogie, warto pomyśleć o wykorzystaniu znajdującej się w gospodarstwie gnojowicy czy gnojówki. Jak stosować je bezpiecznie?

Bezpieczne zastosowanie tego typu nawozów na łąkach i pastwiskach warunkuje optymalna dawka, terminy stosowania oraz uzupełnienie fosforem braków – mówi Jolanta Klupś, specjalistka ds. łąkarstwa Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Nawozy naturalne warto wykorzystywać: są łatwe do pozyskania, skuteczne w nawożeniu i w większości gospodarstw są w dużej ilości.

Gnojówka dobrze przechowywana zawiera znacznie więcej azotu i potasu niż gnojowica. Jest to nawóz azotowo-potasowy, wymaga więc uzupełnienia fosforem mineralnym.

Jolanta Klupś z WODR

Specjalistka zaleca, by przystępując do nawożenia użytków zielonych gnojowicą, kierować się następującymi zasadami:

  • powinna być rozprowadzona równomiernie;
  • ruń nie powinna być pokryta zbyt grubą warstwą;
  • nie należy wywozić gnojowicy za pomocą beczkowozów na gleby podmokłe lub nadmiernie uwilgotnione;
  • należy zachować odpowiednie przerwy pomiędzy nawożeniem gnojowicą i koszeniem łąk;
  • na pastwiska nie zaleca się stosowania gnojowicy ze względów sanitarnych.

Pamiętajmy, że gnojówka to głównie przefermentowany mocz zwierząt, a gnojowica to mieszanina kału, moczu, wody stosowanej do mycia stanowisk w oborach i chlewniach rusztowych – dodaje Jolanta Klupś. – Gnojówka dobrze przechowywana zawiera znacznie więcej azotu i potasu niż gnojowica. Jest to nawóz azotowo-potasowy, wymaga więc uzupełnienia fosforem mineralnym, najlepiej wiosną w ilości 40–60 kg/ha P2O5 (czystego składnika, który należy przeliczyć na masę nawozu w zależności od rodzaju). Kwasowość gnojówki wynosi od 7,5 do 9,0 pH. Zawarty w gnojówce azot i potas są łatwo przyswajalne przez rośliny. Czego więc chcieć więcej? Pozbądźmy się uprzedzeń i stosujmy bezpiecznie gnojówkę!

 

Powiązane:

ŚOR: użytkownik profesjonalny a nieprofesjonalny

Kim jest profesjonalny użytkownik środków ochrony roślin, a kim nieprofesjonalny? Jakie obowiązują ich przepisy?

16 stycznia 2018

Struktura gleby – jak ją poprawić?

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleby jest jej struktura. Na co wpływa i co ją charakteryzuje?

12 stycznia 2018

Kiszonka kukurydziana a stres suszy

Wielkość spadku plonu kukurydzy zależy m.in. od fazy rozwojowej, w jakiej wystąpiła susza. A jak odczuwa to kiszonka kukurydziana?

9 stycznia 2018