PATRON SERWISU: Blattin

Hereford – szybki opas i dużo dobrej wołowiny

Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości.

Rasa odznacza się dobrą płodnością, doskonałą naturalną odpornością, łatwymi wycieleniami i dużą troskliwością krów o cielęta – twierdzi hodowca z woj. łódzkiego Waldemar Tomala.

Rasa stanowiąca największą populację bydła mięsnego na świecie. Są to zwierzęta średniego kalibru, wcześnie dojrzewające. Buhaje mają masę ciała około 900 kg, krowy – 600 kg.

Główną zaletą tego bydła jest bardzo wysoka zdolność przystosowania się do surowych warunków klimatycznych i ekstensywnych systemów żywienia. Na łąkach widać jak doskonale wykorzystują gorszej jakości użytki zielone.
Wadami tej odmiany według Tomali jest otłuszczenie tuszy, mniej efektowny wygląd oraz gorsze umięśnienie, co może utrudnić zbyt. Jałowice i krowy kojarzone z buhajami hereford rodzą lekko i bez komplikacji, a ich potomstwo jest odporne na zmienne warunki klimatyczne i paszowe.

Hereford to jedna z najlepszych ras do opasania

Rasa bydła mięsnego hereford osiąga w opasie bardzo szybkie i dobre efekty

Reklama

Zimny wychów cieląt

Całoroczny wychów cieląt w stadzie na wolnym wybiegu jest priorytetem w gospodarstwie Tomali.

– Dobra kondycja odsadków decyduje o krótkim okresie dalszego ich opasu na dorodne buhaje – podkreśla Waldemar Tomala. Jak zapewnia gospodarz dzięki metodzie hodowli na świeżym powietrzu cielęta są zdrowe, silne, od samego początku dobrze się rozwijają i samoczynnie przechodzą na pasze stałe. Układ pokarmowy jest u bydlęcia należycie rozwinięty i przystosowany do dobrego wykorzystania pasz objętościowych, które są najefektywniejsze w dalszej fazie opasu buhajów mięsnych.

Efektywność opasu byków

Efektywność opasu byków mięsnych ocenia się poprzez jakość i ilość pozyskanego z nich mięsa. Rasa Hereford przewyższa znacznie najpopularniejsze bydło rasy HF czy inne rasy swoją wydajnością.

W gospodarstwie Stanisława Walczaka z woj. Małopolskiego przez kilka miesięcy bydło rasy Hereford jest opasane razem z bydłem rasy limousine i charolaise.

Jak zauważyłem sztuki tej rasy przyrosły nawet o 70 kg więcej w tym samym czasie niż bydło tych dwóch innych ras, mimo iż było opasane tą samą paszą. Stanisław Walczak

-Inne wyniki także są bardzo dobre:  60-65% to standardowe wybicie tej rasy,  buhaje Hereforda osiągają swoją optymalną wagę ubojową, ok. 800 kg w wieku 30 miesiąca życia, co ma wpływ na ich wyższą cenę zbytu.

Poza tym ze względu na swoje cechy anatomiczne, wsparte dobrą genetyką uzyskuje się ok. 500 kg w półtuszach. Dodatkowo wołowina kulinarna z bydła tej rasy uzyskuje optymalne wartości pH.

Rentowność hodowli opasania bydła Hereford

Bydło rasy Hereford nie jest zbyt wymagające w opasie

Krowy rasy Hereford można opasać sianem lub sianokiszonką np. z dodatkiem kukurydzy

Z wyliczeń gospodarstwa Waldemara Tomali wynika, że inwestycja w opas odsadków rasy Hereford  wysokości 1000 zł po 10 miesiącach przekłada się na 1370 zł, czyli rentowność ROI ( Return on Investment) wynosi 37%.

Trzeba liczyć koszty opasu

Zakup odsadka Hereford w wieku 7-8 miesięcy to koszt ok. 250 kg  x 12 zł/kg czyli 3000 zł. Przy dobrej jakości paszy składającej się z kiszonki kukurydzy lub GPS (12-20 kg/dzień), śruty zbożowej (2-4,5 kg/dzień), ewentualnie wysłodków, niewielkiej ilości siana lub słomy, opas Hereforda do wagi 750 kg trwa, po zakupie 8 miesięcznego odsadka, około 10 miesięcy.

-Koszt paszy przez 300 dni opasu (10 miesięcy) wahać się będzie w granicach 1100-1300 zł – wylicza Waldemar Tomala. Koszty pracy ludzkiej, utrzymania budynków, koszty podatków itp. to dość złożona kalkulacja, zależy bowiem od szeregu czynników: wielkości gospodarstwa, ilości i rodzaju upraw, ilości inwentarza w gospodarstwie itd. Z analizy jaką przeprowadziłem w moim gospodarstwie wynika, że z pewnym przybliżeniem łączne koszty wyniosą około 400 zł na sztukę.

Sprzedaż po 10 miesiącach byka Hereford 750 kg żywej wagi czyli 435 kg poubojowo w klasie SE przy cenie 12,60 zł/kg, a w przypadku sprzedaży do licznych znawców wołowiny kulinarnej w cenie 14zł/kg daje przychód na poziomie 5500 – 6100 zł.

Przy prawidłowym karmieniu Hereford osiąga przyrosty 1,2-1,6 kg dziennie. Optymalna waga ubojowa dla buhajów hereforda to ok. 800 kg.

-Ostatnio rekomendowane ceny minimalne netto za sztukę odzwierciedlają wzrost kosztów hodowli – twierdzi Waldemar Tomala. Dla odsadek HH ( byczki ) w wieku 7/8 miesięcy – 12 zł/kg, jałówek HH do zacielenia – 5000 zł za sztukę, jałówek cielnych HH 3- 5 miesiąc – 8500 zł za sztukę i buhajów rozpłodowych HH – 10 000 zł. Na te ceny wpływa między innymi ograniczony przez klęski pogodowe dostęp do paszy letniej i zimowej.

Krowy rasy Hereford bardzo szybko przyrastają na wadze

Krowy rasy Hereford mogą bardzo szybko osiągnąć nawet 950 kg żywej wagi

Wahania cen skupu mogą obniżyć rentowność opasu

To co może zagrozić rentowności hodowli to ewentualny spadek cen.

Strata na dużej sztuce może dochodzić nawet do wysokości 2-2,5 tys. zł – mówi Stanisław Walczak. To duża różnica, a przecież hodowla bydła to nie jest produkcja, którą można zmienić z tygodnia na tydzień. Tu planuje się na lata.

Jednak mimo możliwości spadku lub wahania cen, rolnik planuje systematyczne powiększanie hodowli na kolejne lata. Hodowca planuje budowę nowego budynku gospodarczego przeznaczonego na potrzeby hodowlane, ale jest to związane z dochodowością produkcji.

Wielu producentów sprzedaje bydło mięsne poprzez firmy pośredniczące zamiast bezpośrednio do znanych na rynku, większych odbiorców.

-Szczególnie w negocjacjach z tzw. „pośrednikami” hodowca poddawany był i jest często presji cenowej – zauważa Stanisław Walczak. Dzieje się tak z uwagi na jego słaby dostęp do informacji rynkowej. Każdy hodowca podejmuje oczywiście swoje indywidualne decyzje handlowe, ale istotną jest dla niego informacja o cenie, za jaką sprzedają swoje sztuki hodowlane inni hodowcy.

Ważnym czynnikiem wpływającym na cenę bydła hodowlanego jest oczywiście fakt czy dane stado znajduje się pod oceną zootechnika z PZHiPBM.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *