Idzie ochłodzenie: będzie mniej szkodników w uprawach
Od środy meteorolodzy zapowiadają ochłodzenie. Maksymalna temperatura w całej Polsce ma spaść poniżej 10°C. Czy ochłodzenie sprawi, że będzie mniej szkodników?
– Zapowiadane na razie ochłodzenie nie jest duże, ale niewątpliwie powinno spowodować znacznie mniejsze naloty – mówi Ryszard Zarzycki, główny specjalista ds. produkcji roślinnej z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Na naszym terenie nie cierpimy na plagę mszyc, ale pojawiło się wiele innych szkodników: przede wszystkim pchełki i śmietki.
Rolnicy nie mają innego wyjścia, jak tylko robić zabiegi przeciwko szkodnikom.
Ochłodzenie spowoduje, że szkodników będzie mniej, ale też obniży skuteczność działania środków ochrony roślin.
– Ochłodzenie spowoduje, że szkodników będzie mniej, ale też obniży skuteczność działania środków ochrony roślin – przypomina Ryszard Zarzycki. – Większość z nich dobrze działa w temperaturze co najmniej kilkunastu stopni.
Tymczasem w całej środkowej i zachodniej Polsce rolnicy stosują wiele zabiegów mających chronić rośliny.
– Ja tego nie rozumiem. Unia nie pozwala stosować z zapraw z neonikotynidami w rzepaku, bo szkodzą pszczołom, a jeśli my w październiku wykonujemy zamiast zaprawy już 3 oprysk przeciwko śmietkom, to jest to w porządku? – pyta Jan Suwała, rolnik z woj. lubuskiego. – Przecież podajemy znacznie więcej środków ochrony, niż te w zaprawie do rzepaku. Gdzie tu logika?
Niemniej jednak na razie nie zapowiadane są takie ochłodzenie, które mogłoby spowodować wyginięcie szkodników. Mszyce nawet lekkich mrozów się nie boją.
Jak informują eksperci z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu, żyworodne mszyce giną dopiero w temperaturze około minus 5 stopni. Do tej temperatury zagrożenie nalotami jest więc realne, choć im niższa temperatura – tym zagrożenie mniejsze.
Wszyscy doradcy i eksperci powtarzają jednak, że musimy wyrobić w sobie nawyk monitorowania plantacji roślin pod kątem szkodników także jesienią, aż do czasu, gdy nastąpi zimowa przerwa w wegetacji roślin.
Przeczytaj również: