Jak sypały zboża w 2016 według GUS?
Lipiec i sierpień to miesiące, które upływają pod znakiem żniw. Najważniejszy jest plon. Warto przy tej okazji zwrócić uwagę na to, jakie były plony zbóż w ubiegłym roku. Dane GUS pozwolą nam porównać średnie tegoroczne plony do tych z roku ubiegłego. Jak sypały zboża w 2016 według GUS?
Spis treści
Wielkopolskie i lubelskie liderami
Zgodnie z danymi GUS w 2016 roku największymi zbiorami cechowały się województwa wielkopolskie (ponad 4,5 mln ton) oraz lubelskie (3,3 mln t). Najniższą produkcję zboża odnotowano w województwach: świętokrzyskim, lubuskim, śląskim, małopolskim oraz podkarpackim – poniżej miliona ton. Ogólna produkcja w skali kraju była w ubiegłym roku wyższa, aniżeli w 2015 roku, o 0,6 mln ton i wyniosła 25,3 mln ton. Warto zwrócić uwagę, że udział zbiorów zbóż ozimych w tych danych wynosi ponad 65% – reszta to formy jare.
W 11 województwach odnotowano wzrost produkcji ziarna – największy na Ziemi Lubuskiej oraz Opolszczyźnie. Nieco mniejszy plon niż rok wcześnie odnotowano na północy Polski – słabiej było w województwach pomorskim oraz zachodnio – pomorskim. Które województwa znalazły się w czołówce jeśli idzie o produkcję zbóż?
Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych.
Pszenica:
- lubelskie (1547,4 tys t)
- dolnośląskie (1515,5 tys t)
- wielkopolskie (1020,1 tys t)
Żyto:
- wielkopolskie (460,7 tys t)
- mazowieckie (325,8 tys t)
Jęczmień (ogółem):
- wielkopolskie (499,6 tys t)
Owies:
- mazowieckie (237,7 tys t)
- lubelskie (181,3 tys t)
Pszenżyto (ogółem):
- wielkopolskie (980,2 tys t)
- mazowieckie (680,8 tys t)
- lubelskie (511,1 tys t)
Jaki sypały zboża w 2016?
Średni plon pszenicy ozimej w skali kraju wyniósł 47,2 dt/ha. Pszenica jara plonowała w skali całej Polski na średnim poziomie 38,3 dt. Zgodnie z danymi GUS żyto dało średni plon oscylujący w graniach 28,9 dt/ha. Jęczmień ozimy pozwalał w skali ogólnopolskiej na uzyskanie plonu na poziomie 44,6 dt/ha, a jary 35,8 dt/ha. Owies plonował na zbliżonym poziomie do żyta, a pszenżyto ozime dało plon nieco ponad 37 dt/ha. Należy jednak zaznaczyć, że na średni plon w kraju złożyło się wiele czynników – różne warunki pogodowe w regionach, rodzaje gleby i wiele innych. Średni plon to również różne sposoby gospodarowania. Wynik zaniżają te, gdzie produkcja jest najmniej intensywna.