Start laktacji bez ketozy

Start laktacji bez ketozy

Krowy dotknięte ketozą mają obniżone łaknienie, czego następstwem jest spadek wydajności mlecznej. Sprawdź, jak zapobiec schorzeniu!

Okres okołoporodowy, czyli trzy ostatnie tygodnie zasuszenia i trzy pierwsze tygodnie po porodzie, to odcinek czasu w szczególności decydujący o całej laktacji oraz zdrowiu zwierząt.

Oczywiście początkowy etap zasuszenia również rzutuje na późniejszy okres produkcji. Rolą hodowcy jest zadbanie o odpowiednie żywienie zwierząt, dostosowane do stanu fizjologicznego krowy już w pierwszym dniu spoczynku produkcyjnego.

Okres okołoporodowy a schorzenia metaboliczne

laktacja u krów

fot. Fotolia

Wydanie cielęcia na świat i wzmożona produkcja mleka jest dużym obciążeniem dla krowy

W okresie przejściowym organizm krowy przygotowuje się do, bez wątpienia, sporej eksploatacji. Samo wydanie cielęcia na świat i wzmożona produkcja mleka jest dla niej dużym obciążeniem. To, co dla nas jest oczywiste, tj. poród i „uruchomienie” gruczołu mlekowego do intensywnego wydzielania mleka, to efekt złożonych i uporządkowanych procesów, które przy błędach żywieniowych łatwo jest zaburzyć.

Zmiany w statusie endokrynologicznym krowy, kierunek fermentacji w żwaczu, sekrecja siary i mleka – to tylko niektóre z tych procesów. Wysoko wydajne krowy są równie wysoce narażone na pojawienie się ujemnego bilansu energetycznego.

Okres okołoporodowy sprzyja deficytowi energii, która pokrywa zapotrzebowanie organizmu na laktację. A w połączeniu ze zmniejszonym pobraniem jest tylko drobnym krokiem do pojawienia się schorzeń na tle metabolicznym. Przybierają one różne postaci i atakują z różnych kierunków.

przyczyny ketozy

fot. Fotolia

Ketoza jest wynikiem błędów żywieniowych popełnianych w okresie okołoporodowym

Tym razem weźmy pod lupę chorobę, która podobnie jak kwasica, zbiera spore żniwo strat ekonomicznych w hodowli krów mlecznych. Ketoza u krów (acetonemia) jest schorzeniem metabolicznym. Pojawia się u krów do około 8 tygodnia po wycieleniu i najczęściej jest wynikiem błędów żywieniowych popełnianych w okresie okołoporodowym. W związku z tym, że może pojawiać się na przestrzeni szczytu laktacji, rozwój tej choroby znacząco ogranicza produkcję mleka.

Przyczyny powstawania ketozy

Ketoza u krów powodowana jest przez zbyt duże otłuszczenie zwierząt w czasie wycielenia, powstałe w wyniku błędów żywieniowych podczas zasuszenia. Działania, mające na celu odbudowę kondycji krów powinny być wprowadzane w czasie drugiej połowy poprzedniej laktacji, a nie w ciągu spoczynku produkcyjnego. Poza tym niedobry energetyczne po porodzie, wynikające ze zmniejszonej podaży węglowodanów przez m.in. spadek łaknienia, również przyczyniają się do wystąpienia tego schorzenia.

Ketoza u krów powodowana jest przez zbyt duże otłuszczenie zwierząt w czasie wycielenia.

Duże otłuszczenie krów w okresie okołoporodowym powoduje zmniejszenie pobrania suchej masy paszy. Jak niektórzy szacują, w tym czasie zapotrzebowanie na energię wzrasta o około 25%, natomiast pobranie paszy maleje nawet o 30-35% (Łopuszańska-Rusek i Bilik 2007 za Hayirli i wsp. 2002).

Deficyt glukozy

W obliczu zwiększonych wymagań energetycznych, organizm krowy zaczyna korzystać ze swoich rezerw tłuszczowych. To z kolei skutkuje zwiększeniem w surowicy krwi niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych (NEFA) oraz trójglicerydów w wątrobie. Zmniejszenie pobrania suchej masy paszy jednocześnie zmniejsza dostęp energii, pochodzącej z węglowodanów, wynikiem czego jest obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Deficyt glukozy wiąże się z niewystarczającym poziomem kwasu szczawiooctowego, który wykorzystywany jest w procesie spalania kwasów tłuszczowych. Te nieprawidłowości w naturalnych przemianach są przyczyną powstawania ciał ketonowych w wątrobie.

żywienie krowy

fot. Fotolia

Ketoza u krów to efekt skarmiania zwierząt paszami złej jakości

Poziom związków ketonowych we krwi wzrasta z 2-5 mg% do około 40 mg%. Aceton, kwas acetooctowy i kwas β-hydroksymasłowy usuwane są z organizmu wraz z moczem, mlekiem oraz z wydychanym powietrzem.

Kolejnym powodem, sprzyjającym powstawaniu ketozy jest skarmianie paszami, których fermentacja skutkuje pojawianiu się w żwaczu kwasu β-hydroksymasłowego. Są to pasze popsute, złej jakości kiszonki z dużą ilością kwasu masłowego, i te których fermentacja powoduje nadmierne ilości lotnych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu masłowego.

Objawy ketozy

Intensywność objawów choroby zależy od poziomu zawartości związków ketonowych we krwi. Ketoza u krów wpływa na obniżenie łaknienia, czego następstwem jest pogorszenie kondycji i spadek wydajności mlecznej. Kał chorych zwierząt jest suchy, zbity i śluzowaty.

objawy ketozy u krów

Cechy fizyko-chemiczne mleka ulegają pogorszeniu. Ma ono zmieniony smak, zapach oraz gęstość. Natomiast poziom tłuszczu wzrasta, podobnie jak liczba komórek somatycznych. W wydychanym powietrzu oraz w mleku wyczuwalny jest zapach acetonu. Usuwanie z organizmu związków ketonowych zwiększa deficyt energii, i tym samym pogłębia problem ketozy.

Syndrom stłuszczenia wątroby

Na podstawie wymienionych symptomów można szybko zdiagnozować chorobę, zacząć leczenie i uniknąć jej rozwoju. Jednak najlepiej uchronić zwierzęta przed przykrymi dolegliwościami ketozy oraz siebie przed dodatkowymi kosztami i stratami.

Uruchomienie rezerw tłuszczowych organizmu przez niedobory energetyczne wiąże się również z takim skutkami jak torbiele, ciche ruje i problem z niepłodnością. Dlatego starty ekonomiczne stanowią konsekwencję nie tylko leczenia, spadku wydajności mlecznej, ale i zaburzeń w rozrodzie.

Ketoza u krów prowadzi do osłabienia odporności i mechanizmów obronnych w wymieniu, co sprzyja zapaleniu gruczołu mlekowego.

Ponadto w następstwie subklinicznych postaci tej choroby może pojawić się groźny syndrom stłuszczenia wątroby. Ketoza u krów prowadzi do osłabienia odporności i mechanizmów obronnych w wymieniu, co sprzyja zapaleniu gruczołu mlekowego.

Odpowiednie żywienie podstawą profilaktyki

Podstawowe działania, mające na celu ochronę stada przed wystąpieniem ketozy to zadbanie, by krowy wchodziły w zasuszenie w optymalnej dla tego okresu kondycji. Poza tym należy zwiększać pobranie suchej masy, aby tym samym zapewnić dostęp do prekursorów glukozy oraz odpowiedniej koncentracji energii po porodzie. Należy również unikać skarmiania paszami działającymi ketogennie.

Dopełnieniem optymalnej profilaktyki są mieszanki uzupełniające dla krów mlecznych, które stanowią wsparcie organizmu w okresie wycieleniowo-reprodukcyjnym. Jedną z godnych uwagi propozycji jest Lacto Start marki Josera, która przygotowuje organizm krowy do nowej laktacji.

pasza dla krów

fot. JOSERA

Mieszanka dla krów mlecznych jest źródłem wysoce przyswajalnej energii

Skład mieszanki opiera się o źródło wysoko przyswajalnej energii, witaminy z grupy B, niacynę oraz białko nierozkładane w żwaczu. Mieszankę stosuje się począwszy od 3 tygodni przed wycieleniem do szczytu laktacji, czyli w okresie kiedy krowy są najbardziej narażone na rozwój chorób metabolicznych.

Ketoza u krów to już przeszłość

Lacto Start nie tylko wspomaga profilaktykę ketozy, ale skutecznie zapobiega pogorszeniu parametrów rozrodu, o których decyduje okres okołoporodowy. Stosowanie mieszanki pomaga krowom wejść w nową laktację w dobrej kondycji.

Zwierzęta chętniej pobierają paszę. Dzięki czemu zwiększa się ich wydajność mleczna oraz zdrowotność po porodzie. Lacto Start poprzez stabilizację metabolizmu i odciążenie wątroby zapewnia krowom zdrowy start w nowy cykl produkcyjny.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Na ile przydatna jest kiszonka z sorgo?

Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu krów wysokomlecznych. Jaką jednak wartość ma kiszonka z sorgo?

13 listopada 2018

Kondycja krów mlecznych w okresie okołoporodowym

O przyszłej zdrowotności krów mlecznych i przebiegu laktacji decyduje zasuszenie. O czym należy wówczas pamiętać?

5 listopada 2018

Żywienie drobiu: formy i źródła składników mineralnych

Podczas intensywnego wzrostu ptaków lub produkcji nieśnej niezbędne jest odpowiednie żywienie drobiu. Co możemy dodawać do paszy?

6 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close