Kiszonki z kukurydzy: nie otwieraj pryzmy zbyt wcześnie!

Bardzo często zdarza się, że rolnicy otwierają kukurydziane pryzmy zbyt wcześnie. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto tego robić!

Kiszonka z kukurydzy potrzebuje czasu, by zaszły w niej wszystkie procesy fermentacyjne. Dlatego nie należy otwierać świeżej pryzmy nawet wtedy, gdy pasza z ubiegłego sezonu już się skończyła. Nie będzie to bowiem pełnowartościowa pasza!

Rolnicy, którzy przyrządzają kiszonkę z kukurydzy, bardzo często otwierają pryzmy zbyt szybko. Najczęściej powodem jest niewystarczająca ilość paszy przygotowanej w poprzednim sezonie. Tymczasem pryzma z kiszonką powinna zostać otwarta co najmniej 68 tygodni po jej zamknięciu. Jest to czas, w którym w kiszonce następuje obniżenie pH do odpowiednio niskiego poziomu, a fermentacja odbywa się w kierunku kwasu mlekowego.

– Zbyt wczesne otwarcie pryzmy z kiszonką zaburza prawidłową fermentację i obniża stabilność tlenową kiszonki. Wtedy cała kiszonka, którą zwierzęta będą skarmiane przez kolejne miesiące, będzie gorszej jakości i będzie miała obniżoną strawność skrobi – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa spod Łomży (woj. podlaskie). – Otwieranie pryzmy przed upłynięciem odpowiedniego czasu nie jest więc dobrym pomysłem. Natomiast jeśli już na etapie sporządzania kiszonki wiadomo, że paszy z poprzedniego sezonu nie starczy, warto oprócz jednej pryzmy głównej zrobić drugą, mniejszą, którą zwierzęta będą skarmiane do czasu, aż kiszonka właściwa będzie gotowa. Tę mniejszą pryzmę zakisza się z wykorzystaniem preparatów przyspieszających fermentację i można ją otworzyć już po miesiącu.

nie otwieraj pryzmy

Pryzma kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Wojtas56)

Wśród wielu rolników panuje też błędne przekonanie, że kiszonki kukurydziane są paszą nietrwała i należy je skarmiać jak najszybciej. Obawiają się, że im później skarmią nią zwierzęta, tym większe będą straty związane z niższą zawartością składników pokarmowych. Najczęściej jednak słaba trwałość kiszonek związana jest z błędami popełnianymi podczas zbioru, zakiszania czy przechowywania. Właściwie przygotowana i przechowywana kiszonka może być skarmiana nawet przez 23 lata bez żadnych strat wartości odżywczych.

 

Nie przegap:

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy
Pawel6840 24 listopad 2016 - 21:00
Odświerzam temat Wkurzyłem się cudowałem eksperymenty z drożdżami, melasą nic nie pomagało wiec pomyślałem że może jednak za krótko sie kisiła mineło 8 tygodni od zrobienia pryzmy ...
zobacz więcej »
wojt 09 listopad 2016 - 11:10
A zapach ma mieć jaki ? Mnie zalatuje alkoholem, browarem, pierwszy raz robiłem i jeszcze bedą mieć kaca z tego :-D
zobacz więcej »
basti0999 09 listopad 2016 - 10:54
Witam. Mam ten sam problem co kolega wyżej. Pierwszy rok zasiałem kukurydze i zadaję ją w żłobach na to posypuję śrutę i witaminy. Niestety nie mają ochoty na kiszonkę. Co zrobić, ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Coraz starsze lochy, coraz większe problemy

Gdy znaczna część stada zaczyna się starzeć, widoczne jest wiele problemów, które w dość szybkim tempie obniżają wyniki rozrodu.

18 stycznia 2017

Zatrucie bydła azotanami i azotynami

Zdarza się, że zwierzęta pod wpływem złego karmienia lub niewłaściwej jakości wody zaczynają chorować. Co może powodować zatrucie?

19 stycznia 2017

Poidła dla bydła na zimę (poidła niezamarzające)

Krowy muszą mieć zapewniony dostęp do świeżej wody. Warto zadbać o to, by poidła dla bydła zimową porą nie zamarzały .

17 stycznia 2017