Kiszonki z kukurydzy: nie otwieraj pryzmy zbyt wcześnie!

Bardzo często zdarza się, że rolnicy otwierają kukurydziane pryzmy zbyt wcześnie. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto tego robić!

Kiszonka z kukurydzy potrzebuje czasu, by zaszły w niej wszystkie procesy fermentacyjne. Dlatego nie należy otwierać świeżej pryzmy nawet wtedy, gdy pasza z ubiegłego sezonu już się skończyła. Nie będzie to bowiem pełnowartościowa pasza!

Rolnicy, którzy przyrządzają kiszonkę z kukurydzy, bardzo często otwierają pryzmy zbyt szybko. Najczęściej powodem jest niewystarczająca ilość paszy przygotowanej w poprzednim sezonie. Tymczasem pryzma z kiszonką powinna zostać otwarta co najmniej 68 tygodni po jej zamknięciu. Jest to czas, w którym w kiszonce następuje obniżenie pH do odpowiednio niskiego poziomu, a fermentacja odbywa się w kierunku kwasu mlekowego.

– Zbyt wczesne otwarcie pryzmy z kiszonką zaburza prawidłową fermentację i obniża stabilność tlenową kiszonki. Wtedy cała kiszonka, którą zwierzęta będą skarmiane przez kolejne miesiące, będzie gorszej jakości i będzie miała obniżoną strawność skrobi – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa spod Łomży (woj. podlaskie). – Otwieranie pryzmy przed upłynięciem odpowiedniego czasu nie jest więc dobrym pomysłem. Natomiast jeśli już na etapie sporządzania kiszonki wiadomo, że paszy z poprzedniego sezonu nie starczy, warto oprócz jednej pryzmy głównej zrobić drugą, mniejszą, którą zwierzęta będą skarmiane do czasu, aż kiszonka właściwa będzie gotowa. Tę mniejszą pryzmę zakisza się z wykorzystaniem preparatów przyspieszających fermentację i można ją otworzyć już po miesiącu.

nie otwieraj pryzmy

Pryzma kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Wojtas56)

Wśród wielu rolników panuje też błędne przekonanie, że kiszonki kukurydziane są paszą nietrwała i należy je skarmiać jak najszybciej. Obawiają się, że im później skarmią nią zwierzęta, tym większe będą straty związane z niższą zawartością składników pokarmowych. Najczęściej jednak słaba trwałość kiszonek związana jest z błędami popełnianymi podczas zbioru, zakiszania czy przechowywania. Właściwie przygotowana i przechowywana kiszonka może być skarmiana nawet przez 23 lata bez żadnych strat wartości odżywczych.

 

Nie przegap:

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy
Pawel6840 24 listopad 2016 - 21:00
Odświerzam temat Wkurzyłem się cudowałem eksperymenty z drożdżami, melasą nic nie pomagało wiec pomyślałem że może jednak za krótko sie kisiła mineło 8 tygodni od zrobienia pryzmy ...
zobacz więcej »
wojt 09 listopad 2016 - 11:10
A zapach ma mieć jaki ? Mnie zalatuje alkoholem, browarem, pierwszy raz robiłem i jeszcze bedą mieć kaca z tego :-D
zobacz więcej »
basti0999 09 listopad 2016 - 10:54
Witam. Mam ten sam problem co kolega wyżej. Pierwszy rok zasiałem kukurydze i zadaję ją w żłobach na to posypuję śrutę i witaminy. Niestety nie mają ochoty na kiszonkę. Co zrobić, ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Jak żywić krowy w sezonie zimowym?

Niskie temperatury wymagają zwiększonej pracy organizmu i powodują spadek odporności. Jak zatem należy żywić krowy zimą?

9 grudnia 2016

Grzybica bydła: jak z nią walczyć?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

6 grudnia 2016

Walka z ASF: nadchodzi obowiązkowa bioasekuracja!

Ministerstwo rolnictwa wprowadza obowiązkowy program bioasekuracji dla wszystkich hodowców trzody chlewnej w kraju!

2 grudnia 2016