Konferencje Blattin dla hodowców bydła w Pakosławie

Przełom lutego i marca obfitował w ciekawe wydarzenie, zorganizowane z myślą o hodowcach bydła i producentach mleka. XIX cykl konferencji firmy Blattin pozostawił nas nasyconych wiedzą, którą jak najbardziej trzeba wprowadzać w czyn.

Za nami 19. edycja ogólnopolskich konferencji dla hodowców bydła i producentów mleka, której organizatorem jest dobrze znany hodowcom – Blattin. Tegoroczny cykl zostanie zamknięty 11 marca we Włoszczowie.

Konferencja Blattin

fot. Daniel Biernat

Program konferencji poruszał temat nowych trendów w hodowli bydła mlecznego

Blattin w całej Polsce

Hodowcy z całego kraju mogli skorzystać z programu      „na czasie”, na kolejnych pięciu spotkaniach. Począwszy od 25 lutego w Opolu, poprzez Okrzeję w województwie lubelskim, Łomżę, Rojewo w województwie kujawsko-pomorskim i Pakosław – we wszystkich tych miejscach przedstawiono 4 wykłady, wprowadzające w tematykę innowacyjnych rozwiązań.

Co łączy cielęta, żywienie bez GMO, tłuszcze chronione i fitoterapię?

Prelegenci zaproszeni na tegoroczny cykl konferencji to oczywiście reprezentanci środowiska naukowego i branżowego. Wystąpienia skupiały się na nowych trendach w hodowli bydła mlecznego. Aby nadążać za ciągle wzrastającym potencjałem krów, trzeba iść „z duchem czasu” i korzystać ze sprawdzonych, świeżych metod. – Hodowla bydła mlecznego bardzo szybko rozwija się. (…) można zaczerpnąć informacje na temat jakiejś innowacji bądź rozwiązań – stwierdza Małgorzata Lisiecka, z gospodarstwa rolnego w Czechnowie. Wykłady poprowadzili Frank Timmreck z Niemiec, Wiliam Woodley z Kanady, dr Krzysztof Białoń oraz profesor Zygmunt Maciej Kowalski. Myśl przewodnia konferencji – „Nowe trendy w żywieniu bydła mlecznego w kraju i za granicą” – podkreśla, że wzrastająca wydajność krów mlecznych wymaga wprowadzania nowych rozwiązań począwszy od optymalizacji odchowu cieląt.

szkolenie dla hodowców bydła

fot. Daniel Biernat

Frank Timmreck przybliżył temat preparatów mlekozastępczych

Frank Timmreck – konsultant żywieniowy firmy Blattin – zapoznał uczestników konferencji z niezmiennie ważnym problemem odchowu cieląt. Podkreślił rolę preparatów mlekozastępczych i konieczność wyboru takich, które będą idealnym substytutem mleka krowy.

Moda czy konieczność?

Profesor Zygmunt Maciej Kowalski przybliżył temat tłuszczów chronionych w żywieniu krów mlecznych. Naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaciekawił nas postawionym pytaniem w tytule wykładu: Tłuszcze paszowe w dawkach dla krów mlecznych – moda czy konieczność? Podobnie, reprezentant firmy AdiFeed – dr inż. Krzysztof Białoń – zainteresował ciekawym tematem stosowania fitoterapii jako jednego z rozwiązań żywieniowych w dawkach dla bydła. 

Rozwiązania z Kraju Klonowego Liścia

żywienie bez GMO

fot. Daniel Biernat

Wiliam Woodley z Kanady poruszył temat żywienia bez GMO

Wiliam Woodley – konsultant żywieniowy Woodley Dairy Direction – ponownie skorzystał z zaproszenia organizatorów. Znawca tematu „uwalniania potencjału” stad mlecznych, na tegorocznej konferencji skupił uwagę gości na temacie żywienia bez GMO i wprowadzania śruty rzepakowej. Po zakończonych wystąpieniach nie brakowało podniesionych rąk i pytań zaciekawionych uczestników. – Za pomocą rozmów uczymy się od siebie nawzajem. Spotkałem tutaj w Polsce różnych rolników. Wszyscy byli bardzo zainteresowani – stwierdza Frank Timmreck, konsultant żywieniowy największych niemieckich gospodarstw. – Dowodem na to, że zainteresowanie było duże, były bardzo burzliwe dyskusje na te tematy – ocenia Andrzej Mirek, współwłaściciel Blattin Polska.

Z roku na rok przybywa chętnych

Za każdym razem, kolejne edycje konferencji organizowanych przez firmę Blattin, cieszą się dużym zainteresowaniem. Andrzej Mirek – z Blattin Polska – nie ukrywa zadowolenia z przebiegu tegorocznego cyklu. – Myślę, że możemy mówić o sukcesie ponieważ w konferencjach uczestniczyło około 700 osób. (…) Staramy się zawsze, żeby były ciekawe. Mówimy o nowych trendach, o nowych sposobach, o nowym podejściu do produkcji – podkreśla współorganizator.

szkolenia dla hodowców bydła

fot. Daniel Biernat

Konferencje firmy Blattin co roku cieszą się dużym zainteresowaniem

Była bardzo duża frekwencja i jestem tego zdania, że firma Blattin może być bardzo zadowolona ze swoich konferencji i mam nadzieję, że jeżeli konferencja w przyszłam roku znowu się odbędzie, to będę ponownie gościem firmy Blattin – podsumowuje Frank Timmreck.

Szkolenia dla hodowców bydła – najważniejsze to praktyczna treść

Michał Hądzlik od wielu lat prowadzi gospodarstwo rolne w Drzewcach. Zajmuje się głównie produkcją mleka i hodowlą krów mlecznych. Co roku uczestniczy w konferencjach firmy Blattin. – Tego typu rzeczy – jak ta konferencja, plus doradztwo i produkty firmy Blattinuważam, że są również miarą naszego sukcesu – przyznaje hodowca. Podobne zdanie ma Małgorzata Lisiecka, prowadzą gospodarstwo w okolicach Bojanowa w województwie wielkopolskim – Z każdej konferencji można wynieść jakieś ciekawe pomysły, które po wdrożeniu na fermie, niosą ze sobą jakieś ułatwienia bądź zyski.

konferencje dla hodowców

fot. Daniel Biernat

Zapraszani eksperci zawsze reprezentują środowisko naukowe i branżowe

W oczekiwaniu na „dwudziestkę”

Kolejny cykl konferencji zakończył się sukcesem, a za rok jubileuszowa XX edycja. – Jak co roku, od 19 lat firma paszowa Blattin, z którą się od wielu lat przyjaźnię, zgromadziła bardzo pokaźną grupę hodowców na szkoleniach, na konferencji – stwierdza prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski. Choć do następnych szkoleń cały rok, to organizatorzy już zaczynają „kreślić szkic” programu – Też myślimy już dzisiaj o XX edycji. Nie chciałbym zbyt dużo mówić jak ona będzie wyglądała. Natomiast mając możliwość dzisiaj – bardzo serdecznie zapraszam i chciałbym, aby w tej XX edycji uczestniczyło przynajmniej 1000 osób – mówi współwłaściciel firmy Balttin Polska, Andrzej Mirek.

Dowiedz się więcej z naszego materiału wideo:

Choroby bydła: co robić, gdy oczy szwankują?

Choć efektywność produkcji zależy od wielu czynników, podstawowym jest status zdrowotny stada. Co zrobić, gdy wystąpią choroby oczu?

25 maja 2019

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

15 maja 2019

Czas pierwszych sianokosów i czas na sianokiszonki

Sianokiszonki to wartościowa pasza dla bydła. Już zaczyna się zbiór surowca do produkcji tej paszy objętościowej.

24 maja 2019