Konsumpcja owoców per capita w Polsce

Konsumpcja owoców przez Polaków w kwietniu była wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Najbardziej zyskały truskawki i borówki, z kolei spadło spożycie jabłek i gruszek.

Konsumpcja owoców była obiektem badania, jakie 8–13 kwietnia 2022 r. zrealizowała agencja Kantar. Badanie wykonano na reprezentatywnej próbie 1000 osób w wieku 15 lat i więcej. Wywiady zrealizowano bezpośrednio w domach respondentów (CAPI). Pytano respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu.

Reklama

Konsumpcja owoców — najpopularniejsze owoce jagodowe kwietnia

konsumpcja owoców - borówka wysoka - owoce

Konsumpcja owoców w kwietniu to m.in. wzrost zainteresowania borówką wysoką

Największym zainteresowaniem Polaków cieszyły się truskawki. Po te owoce sięgnęło 28% Polaków, czyli ponad 9 mln osób. To o 2 punkty procentowe więcej niż w marcu i o 3 punkty procentowe więcej niż w kwietniu 2021 r. Ponadto na podium znalazły się jeszcze borówki, po które sięgnęło 24% Polaków oraz maliny. Te ostatnie z wymienionych owoców jadło 22% osób. Poza podium były przetwory z czarnej porzeczki (20%) i z aronii (15%).
Porównując z wynikami sprzed roku, najbardziej zyskały: czarna porzeczka, borówka, aronia, maliny i truskawki. Czarna porzeczka „kwiecień do kwietnia” wzrosła aż o 67%, dalej borówka — o 50% i przetwory z aronii — o 26%. Na kolejnych miejscach plasują się maliny (15%) i truskawki (12%).

Konsumpcja innych owoców w kwietniu 2022 r.

Jednakże najpopularniejszym owocem kwietnia były jabłka. W tygodniu poprzedzającym badanie jadło je 88% Polaków. Z kolei w marcu było to 89%, gdy w lutym 90% osób.
Jabłka są najczęściej jedzonymi owocami. Codziennie jadło je 10% Polaków, a dalsze 18% 4 lub 5 razy w tygodniu. Jest to spadek w porównaniu do marca, kiedy codziennie jadło jabłka 12% osób, natomiast kilka razy w tygodniu — 20%.
Drugie miejsce wśród polskich owoców zajęły gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym — 45%).

Reasumując, kwietniowa konsumpcja owoców pokazuje zmiany podaży świeżych owoców. Wraz ze spadającymi cenami owoców jagodowych rośnie ich spożycie, które z kolei przekłada się na spadek spożycia jabłek.

źródło: polskiesuperowoce.pl

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *