Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji towarowej, której najczęściej produktem końcowym mają być tuczniki wysokiej jakości, należy wykorzystywać rasy typowo mięsne, mieszańce tych ras lub linii syntetycznych (hybrydowych). Wykorzystywanie zwierząt o takich genotypach w produkcji towarowej spowodowało systematyczny wzrost mięsności tuczników w pogłowiu masowym. Prowadzony w Polsce program hodowlano-produkcyjny uwzględnia od wielu lat dwustopniową strukturę organizacyjną. Pierwszy poziom stanowi hodowla zarodowa, drugim jest chów masowy. Oba poziomy to inne cele, inne drogi ich osiągnięcia, inny stopień obligatoryjności metod i dokumentacji. Są ze sobą ściśle powiązane i ich efekty generują postęp hodowlanego pogłowia krajowego. Wzrost efektywności produkcji zwierzęcej i wyprodukowanie odpowiedniej jakości populacji tuczników wynikają z jego realizacji. Jakie rasy wybierać, aby krzyżowanie przynosiło jak najlepsze efekty?

Prace naukowe w ośrodkach badawczych, realizacja programu przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, wysiłki świadomych, dobrych producentów zarówno hodowców z „zarodówki”, jak i tych z „produkcji” dały wymierne efekty. Aktualny poziom mięsności tuczników kształtuje się na poziomie 57% i od początków lat 90. wzrósł ponad 20%.

W Europie Zachodniej realizowane są programy hodowlane, często z udziałem komercyjnych firm hybrydowych, które często są powiązane z przemysłem paszowym oraz przetwórczym. W rozwoju programów hybrydyzacji coraz większa rolę odgrywają osiągnięcia z dziedziny genetyki populacji oraz genetyki molekularnej i biotechnologii.

krzyżowanie świń

Czym jest heterozja?

Co musisz wiedzieć o heterozji?

Producent tuczników w gospodarstwie podejmuje wiele decyzji wpływających na dochodowość jego działalności. Musi aktualizować odpowiedzi na pytania: jakiego tucznika chcemy sprzedać, na jakiego jest popyt i dobra cena? Odpowiedź determinuje jakość surowca do uboju i ma związek z efektami pracy hodowlanej. Rolnik wykorzystuje metody krzyżowania towarowego świń, zakupując prosię czy warchlaka, loszkę, knurka, czy nasienie knura. Krzyżowanie towarowe to wykorzystywanie osobników rodzicielskich będących przedstawicielami różnych ras lub mieszańców. Podstawową jego zaletą jest wykorzystanie zjawiska genetycznego, heterozji, wybujałości mieszańców. Producent powinien wiedzieć, jakie rodzaje heterozji może wykorzystać, które z nich związane są z lochą, knurem, a które należy oczekiwać po potomstwie, w zależności od różnego genotypu rodzica. Znajomość aktualnej wartości komponentów rasowych to bardzo ważna kwestia, druga to to, w której fazie krzyżowania wykorzystać konkretne rasy czy linie. Stopień ich spokrewnienia, zróżnicowanie genetycznie mają wpływ na uzyskiwany efekt heterozji w kolejnym pokoleniu.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Z forum

Powiązany temat:

Jaka rasa świń jest najbardziej mięsna
maretekk2
koledzy takie pytanie? DanBred to to samo co DanHybrid?
zobacz więcej »
tomekZ058
mój tata prowadzi knury ponad 20 lat i zna sie na tych rasach i ja przy nim tez wiem co nie co i uwarzam ze lepiej wypada duroc x pietrain  
zobacz więcej »
Rafal150
Witam, mam pytanie tuczniki po którym knurze będą miały lepsze przyrosty i będą miały wyższą mięsność ?????? hampshire x duroc ?? czy duroc x pietrain ?????? loszki by były wbp...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Cykl zamknięty vs. cykl otwarty?

Dobór odpowiedniej technologii produkcji trzody chlewnej na fermie zależy od wielu czynników. Sprawdź jakich!

14 maja 2019

Jaki zakiszacz wybrać, by podnieść jakość kiszonki?

Mimo, że proces kiszenia odbywa się w sposób naturalny, można przejąć nad tym kontrolę i podnieść ich jakość dzięki odpowiednim preparatom.

17 czerwca 2019

Mykotoksyny w paszy dla trzody chlewnej: jak bardzo szkodzą zwierzętom?

Mykotoksyny (mikotoksyny) stanowią w dalszym ciągu istotny problem w żywieniu trzody chlewnej. Jakie szkody mogą wyrządzić?

20 maja 2019